QOTSA på Arena
Photo: Weiss

Queens Of The Stone Age (QOTSA) smadrede alt – som i ALT – tvivl om rockens eksistensgrundlag på Roskilde Festival, med en mastodontisk opvisning, der sendte et proppet Arena i ekstase onsdag nat.

 

“Det var vanvittigt” hørte jeg flere sige, efter de sidste guitar feeds og de sidste toner til QOTSA klassiske banger “A Song For The Dead” havde forladt scenekanten. Og det var i sandhed en vanvittig oplevelse Josh Homme og co. berigede os med denne sene onsdag aften på årets Roskilde Festival.

Som mere eller mindre det eneste store samlende hårde rocknavn (nej – Blur er ikke hård rock!) var det i virkeligheden en knald eller fald oplevelse med de aldrende ørkenrockere. Efter flere koncerter på Orange Scene (den seneste for præcis 10 år siden) var QOTSA blevet placeret på Arena. Man kunne snildt argumentere for et spøjst valg af scene for et så prominent navn, men altså, sådan er det nu engang på Roskilde i disse tider. Heldigvis kunne bandet snildt pakke Arena og mere til. Burde de have været på Orange? Måske, ja. Men havde koncerten så været lige så intens som den blev? Måske ikke?

Længe før bandet gik på scenen var der proppet under Arenas store teltdug. Vi var alle klar til mødet med Amerikanerne og hold nu på hat og briller, hvor var det et tændt band der indtog scenen kl 23.48. Når man sætter fra land med sit absolut største hit “No One Knows” , med en krystalklar, tung og massiv lyd foran en kæmpe, feststemt crowd er det umuligt ikke at få startet en fest fra første sekund. Alle sang med, hoppede og dansede og vi var vitterligt kun lige kommet 5 sekunder ind i koncerten. Vildt!

Man kunne så frygte at efter en så voldsom start ville det hele dø ud midtvejs. Men på en aften hvor, i særdeleshed, Homme og trommeslager Jon Philip Theodore var i absolut hopla, kunne det ikke gå galt. Sikke et swing, sikke et drive, sikke et sammenspil og sikke en publikumsinteraktion.

Efter en security, midtvejs i sættet, beordrede en ung kvinde ned fra skuldrende af en anden person, stoppede Homme simpelthen koncerten og gav en opsang til netop frontvagterne, som han mente var med til at ødelægge den ellers gode stemning:

Løssluppen stemning til QOTSA. Photo: Weiss

“I arbejder for mig, mother fuckers! Den her crowd har betalt en mio kroner for at se os denne aften! Nu lader I dem være i fred og gøre som de vil. De kan godt finde ud af at passe på hinanden.” Et jubelbrøl brød ud under teltdugen og energien nåede nye højder. Homme var i sit es. Når han rammer dagen er han en af de mest bad ass mother fuckers i rock n roll og det var vi vidne til på Arena. Rocken blev farlig igen denne aften!

I en halvanden times stram rockkoncert bragede ørkenrockerne simpelthen ud over stepperne, med en volume jeg kun kan huske matchet ved NIN’s koncert på selv samme scene tilbage i 2018 og med sange som “The Lost Art of Keeping a Secret” , “Go With The Flow” og nyere bangers fra “In Times New Roman” satte QOTSA en tyk streg under, at de i disse tider er et af de vigtigste store samlende rocknavne. Generationer var samlet under Arena.

Red Hot Chili Peppers kunne ikke, The Strokes kunne ikke, Guns N Roses kunne ikke, Motley Crue kunne ikke. Queens Of The Stone Age kunne i dén grad! TAK for at vise os alle, at rockmusik stadig er relevant – også på de store scener! Please, Roskilde, husk det!!

Den bedste koncert jeg har set på Roskilde i de sidste 10 år!

Et scoop. Held og lykke til resten af årets hovednavne på Roskilde Festival.