Ethereal Kingdoms på Gimle. Foto: Jannie Ravn Madsen

Den helt, helt store folkefest indtraf, da Finntroll forleden spillede et one-of show i Danmark. Gimle i Roskilde, der tidligere er kendt for, at afholde vilde nordiske metalfester, havde sørget for den noget nær perfekte sammensætningen af bands denne aften.

For inden de langørede trolde fra Finland kunne indtage Gimle’s Tank, var der sørget for et solidt line up bestående af både gamle Gimle kendinge i folk/viking bandsene Vanir og Sylvatica og de nyeste spillere på den dansk symfoniske metalscene Ethereal Kingdoms. 

Tre danske bands i hver deres stil. Alle passede de dog godt til Finntroll’s bombastiske folk/black metal. Hvor Ethereal Kingdoms, med Sofia Schmidt’s smukke rene vokal, og bandet’s sans for store melodier var som skabt til Gimle’s fortræffelige lydbillede, ja så stod både Sylvatica og sidstnævnte Vanir, for den mere ekstreme del af aftenens oplevelse. Sidstnævnte fik sågar luftet lidt nyt materiale for næste års kommende plade. 

Sylvatica på Gimle. Foto: Jannie Ravn Madsen

Alle tre leverede de solide shows og som en samlet enhed passede de helt perfekt, som opvarmning for Finntroll. 

Finntroll har ikke været i Danmark siden deres seneste koncert med Hatesphere i Aarhus, hvor de indtog Voxhall helt tilbage i 2014. Samme år spillede de i øvrigt også på Copenhell.

Men siden har landet været tørlagt med koncerter med Finntroll. Det kunne Gimle nu så heldigvis lave om på. Og dét endda med et eksklusivt show kun i Danmark. Bandet var fløjet ned fra Finland for kun at spille dette ene show. Ganske imponerende faktisk. 

I Roskilde kunne man så kvittere med et stort set udsolgt spillested. Et fremragende udgangspunkt inden en aften, med et af verdens største og bedste folk metal bands. 

Vanir på Gimle. Foto: Jannie Ravn Madsen

Fansene var klar og Finntroll selv virkede overraskende klar. Det er vitterligt længe siden, at jeg har oplevet et band ose SÅ meget af rendyrket spilleglæde. Det her var et band der var sulten. Det var helt åbenlyst. Det her var ikke et band, der har siddet i en nightliner og været på tour i 2 mdr, for nu at skulle spille deres sidste show i rækken. Nej. Energien, intensiteten og glæden over at stå netop her i Roskilde, lyste ud af øjnene på samtlige medlemmer. 

Publikum kunne så kvittere med dans, mosh og crowdsurfing, der ikke er set magen til på Gimle nogensinde før. Sammensmeltningen mellem band og dets publikum gik simpelthen op i en højere enhed, under den ca halvanden time lange seance med Finntroll på Gimle. Den var total. Et udgangspunkt som burde opstå til alle koncerter, men hvor det kun, i sjældne tilfælde, sker på helt samme måde. 

Finntroll på Gimle. Foto: Jannie Ravn Madsen

Én ting er naturligvis den åbenlyse glæde over at spille. Noget andet er, at Finntroll denne aften havde lagt en setliste, hvor der ikke blev sparet på den stribe af hårdtslående folk/black metal hits de nu engang har, samtidig med, at vi også fik sange der kunne dateres længere tilbage, end fra de klassiske hits blev skrevet.

Nyere sange som “Blodsvept” og “Mordminnen” fra deres seneste udgivelse “Blodsvept” fra 2013 fik allerede i begyndelsen af koncerten godt gang i crowden. Det var dog intet i forhold til da finnerne kastede sig ud i klassikere som “Nattfödd” , “Solsagan” og den uundgåelige “Trollhammaren”. 

Folkefesten var sikret. Måske den bedste metalkoncert nogensinde på Gimle? Den bliver i hvert fald svær at slå! What a party!