Roskilde Festival er klar med navne til First Days-programmet – det, som nogle af os gamle ville have kaldt en warm-up, men spændende med et nyt navn og fokus!

Der er blevet plads til fem metalnavne, som vi her vil give et par ord om.

Angstkrig

Angstkrig byder på maskeret, dansk-sproget black metal. Duoen skriver tekster om angst og tvivl på dansk, mens de optræder i en black metal-setting med et twist af rock’n’roll.

De udgav deres debutplade ‘Skyggespil’ i 2021, og inden de skal spille på Roskilde, er de klar med deres andet album ‘Angstkrig’, der følger op på debutpladen. ‘Angstkrig’ blev skabt under pandemien og blev færdiggjort, da verden åbnede op igen. Dette satte sit præg på albummets syv sort-metalliske, genre-fusionerende og kompromisløse sange, der omhandler og konfronterer den moderne verdens umenneskelige pres på menneskene.

På det kommende album medvirker en række gæster, fra Mendel (tidligere Aborted) til den danske rapper Jøden.

Feather Mountain

Feather Mountain er et af de progressive metalnavne, der har fået en del opmærksomhed i Danmark i de senere år, og som nu også får lov til at spille på Roskilde Festival.

Bandet blander poesi og atmosfæriske stemninger, som først kunne høres på debutalbummet “Nidus” i 2019. I slutningen af 2022 fulgte så “To Exit A Maelstrom” – et konceptuelt værk, der samler sig om en fortælling om at miste en af sine nærmeste til Alzheimers. Albummet har fået rosende ord med på vejen i internationale medier.

Heathe

Første gang, vi her på Blastbeast, mødte Heathe, var da de deltog i The New Shit i 2017, og nu står bandet foran en Roskilde-koncert!

Roskilde Festival beskriver Heathe som “Dommedagstung trance og ekstatisk støjgospel fra Aalborg”. I deres musik møder man elementer af doom, black, støj og ikke mindst tunge elektroniske lyde, der binder det hele sammen i et musikalsk billede. De eneste jeg kan komme på, der deler lidt lyd med Heathe i Danmark, er JOHN X CONNOR, der også spillede på festivalen sidste år.

De to bands er dog stadig langt fra hinanden, men jeg føler den samme stemning i min krop, når jeg lytter, og derfor tror jeg også, at Heathe på Roskilde kan blive noget helt særligt!

Nakkeknaekker

Det unge Silkeborg-band Nakkeknaekker virker til at være her, der og alle vegne det seneste år. Om det er jyske spillejobs, armbåndspåsættelse til Copenhell eller nu Roskilde Festival, så er de unge gutter booket til det hele.

Selvom de fortsat mangler deres debutalbum, er deres livekoncerter populære, når de tæsker derudaf i deres møde mellem thrash og dødsmetal. På den måde holder de stærke jyske traditioner i live og fortsætter den succes, de rider på nu. Hvis de fortsætter sådan, vil vi helt sikkert høre meget mere til Nakkeknaekker på den danske dødsmetalscene de næste mange år. Men først skal de rive Roskilde Festivalen rundt!

Pleaser

Sidste band i dagens offentliggørelse, og det er sgu tid til en omgang punk!

Pleaser har kun udgivet et kort demobånd, men Sophie Lake, Annie Nyvold, Olle Bergholz og Oliver Nehammer fremviser en uimodståelig charme, når lo-fi-æstetikken møder en sans for catchy melodier og stærke hooks. Det kan mærkes, at bandets medlemmer har rødder i alt fra black metal til hardcore, i den herligt uregerlige lyd.
Deres koncerter har høstet store roser, så forvent en stor punkfest, når de som band får deres Roskilde-debut. Så mød op og giv den gas til den energi og DIY-ånd, som Roskilde er bygget på. Derfor virker denne booking også helt rigtig.

https://nakkeknaekker.bandcamp.com/album/krig-demo

Situationsfornærmelse

Aarhus-bandet Situationsfornærmelse spiller uforfalsket lømmelrock, der kan vække mindelser om en tid, hvor punk skulle lyde af jordslået garage, og hvor lyrikken skulle sendes af sted som spytklatter i hovedet på den pæne smag. 

Bandet blev dannet i 2018 og udsendte kort tid efter EP’en “En hurtig omgang dansk”. I 2021 kom opfølgeren, og hvad var – ifølge bandets logik – mere oplagt end at navngive den “En hurtig omgang dansk i 2’eren”? Til foråret har de bebudet, at de udsender albummet “En hurtig omgang dansk – samtlige hits”