Wintersun på Gimle. Foto: Jannie Ravn Madsen

15 år efter debutalbummet var det langt om længe blevet tid til en dansk koncert med Wintersun. Gimle i Roskilde lagde scene til en meget, meget ventet koncert med de musikalske ekvilibrister fra Finland.

 

Og der var i sandhed lagt i ovnen til et overdådigt show og en overdådig opvisning i musikalsk kunnen og lir. Koncerten på Gimle var sidste stop på deres 15 års jubilæums turné fra debutten. En tour hvor de har spillet hele dette album fra start til slut. Dette hovedsageligt på festivaler, med en begrænset spilletid.

På Gimle denne aften var Wintersun hovednavnet flankeret af de tre glimrende supportbands: Faanefjell fra Norge og danske Ethereal Kingdoms og Seven Thorns. Det betød at Wintersun kunne gå i krig med en decideret maratonkoncert, hvor de udover at spille førnævnte album også kunne berige os med trekløveret “Loneliness” fra det seneste mesterværk “The Forest Seasons” samt “Sons Of Winter And Stars” og den afsluttende “Time” fra “Time I”. Finnerne spillede således i godt og vel 2 timer.

Det kan virke som lang tid. Men Jari er en musikalsk troldmand når det kommer til sangskrivning. Hans sans for dynamik og variation i hans sange gør, at en så lang koncert med Wintersun aldrig bliver kedelig eller ensformig. Wintersun beriger os simpelthen med alt det vi har brug for. Ekstremitet og teknisk lir jovist, men også med en forståelse for, gang på gang, at skrive de dér hamrende stærke omkvæd!  Og med Gimles lydanlæg, der i høj grad er et af de bedste i Danmark, blev det her en oplevelse vi vil huske i lang tid.

Wintersun på Gimle. Foto: Jannie Ravn Madsen

Wintersun fik Gimle til at koge, med en mastodontisk koncert, hvor tid og rum (hvis vi skal blive i Wintersuns univers) blev sat på hold.  Her stod den på den ene episke udladning efter den anden, hvor særligt en gåsehudsfremkaldende smuk udgave af den symfoniske “Death and the Healing” fik hele salen til at gynge og skråle med i kor.

Det klæder virkelig Jari at have lagt guitaren fra sig, for nu udelukkende kun at fokusere på vokalen. En vokal der altså sad lige i skabet denne aften.

Wintersuns første koncert nogensinde i Danmark bliver forhåbentlig ikke den sidste af slagsen. Det tror jeg, at alle vi der så dem på Gimle i aftes kan være enige om. Men Wintersun er dog heller ikke at band, der er hyppige gæster på livescenen, så vi skal nok ikke forvente, at de vender tilbage til Danmark lige foreløbig. Det gjorde således også denne koncert ekstra unik for de danske fans.

Et verdensklasse band kom til landet for første gang, osede af spilleglæde og kvitterede med en oplevelse, der fik tiden til at gå i stå! Imponerende.