Heilung på Midgardsblot 2017

Vi fortsætter interviewet med Kai og Christopher fra Heilung. Et band som vi for alvor fik øjnene op for på årets Midgardsblot i Norge, efter de gav en imponerende og tranceskabende flot koncert.

Det virker som om at der er et rigtig stort fokus på den Nordiske kultur i disse år. Med en serie som Vikings og det faktum, at flere og flere metalbands begynder at finde glæde i vikingetemaerne, og så naturligvis at nye festivaler som f.eks Midgardsblot ser dagens lys. Det synes at være en god timing for Heilung?

Kai: Ja, for mig, som tysker, er det bare utrolig fedt at opleve. Jeg har altid haft en stor kærlighed for den nordiske kultur. I alt fra mønstre og til runerne. Jeg synes det er fantastisk at se, at det kommer ud af skyggerne og at folk nu har en begejstring for den nordiske kultur og mytologi, uden at føle sig støt. Så det er virkelig rart at se.”

Christopher: Ja, det er sjovt hvordan ting ofte falder hånd i hånd. Jeg startede med at lave reenactment (lad mig kalde det levende historie). Det har jeg gjort siden jeg var 11 år og op igennem mit voksenliv. 

Interessen for vikingetiden kommer altid i perioder alt efter om der bliver lavet film osv. Men det jeg egentlig vil sige med det er, at Heilung er ikke lavet fordi det er interesse for vikingetiden lige nu og her. Faktisk har jeg aldrig set den her Viking-serie- Som sådan ikke fordi den er hamrende uautentisk, men jeg kan egentlig bare bedre lide Game Of Thrones. Haha. 

Men det vil være et forkert formål for os at lave Heilung, bare fordi det er hypet lige nu og her. Da vi startede med at lave det her, var det overhovedet ikke hypet på nogen måde. Der var intet. 

Når det er sagt, så skal det selvfølgelig siges, at der er andre der laver historisk musik, som selvfølgelig gør det rigtig godt og er med til at oplyse stilen. Som f.eks Einar Selvik fra Wardruna.Vi kender begge Einar og har meget stor respekt for det han laver. Før Wardruna, var der også andre bands inden for genren.  F.eks mit gamle band Valravn eller Sorten Muld tilbage i 90’erne. Og så naturligvis Hedningarna fra Sverige, der har gjort enormt meget for genren. Så jeg har kæmpe stor respekt for alle bands, der bidrager med deres.

Vores udgangspunkt er ikke, at følge en hype. Vores formål stammer fra noget helt andet, som egentlig bare var, at sammensmelte Kai’s og undertegnede’s “mærkelige” kreative idéer. 

Kai: Det handler i virkeligheden om en følelse. F.eks hvis vi tager udgangspunkt i Bathory’s “Hammerheart”. Som teenager var dét album virkelig en øjenåbner for mig og siden har jeg søgt og søgt efter albums, der på samme måde kan formå, at bringe den dér virkelig primale nordiske følelse ud til lytteren. Heilung er bandet jeg aldrig kunne finde, men nu er det her!  

Christopher: Der er en masse folk der forstår denne musik, men naturlivis også nogle der ikke forstå det. Sådan vil det nu engang altid være. Jeg skal naturligivis ikke være dommer overfor folk. 

Hvad bringer fremtiden så for Heilung?

Kai: Vokse 

Christopher: Jo, altså vi arbejder på ny musik. Desuden fik vi lavet en professionel optagelse af både video- og lydsiden på Castlefest. Den sidder vi lige nu og redigere på. Vi er ikke et band der sidder med faste releaseplaner. Vi releaser når vi selv synes vi har det færdigt. Vi er ret langt med det nye, men hvis jeg kender os ret, så kan vi sidde og nørde det rigtig længe endnu.

Så du sidder i dit studie og optager alt selv?

Christopher: ja, lige præcis. Heilung vil altid være Kai, Maria og jeg i studiet. Det er vores kerne og det vil aldrig blive ændret. Livedelen får lov til at udvikle sig på sin egen måde. Men studie-delen og vores kreative-del, vil aldrig forlade vores udgangspunkt. 

Vi er 100 % selvdrevende og lige nu får vi mange henvendelser, så vi er nødt til at finde ud af hvad vi vil. Men vi føler det er mest rigtig, så længe vi kan gøre det på vores måde. Så kan vi køre det i vores eget tempo og få det så autentisk som muligt i forhold til hvad vi selv vil.

Hvad med koncerter? Er det noget I fortsat vil udvikle og praktisere?

Christopher: Ja, hvis det føles rigtig for os, så vil vi gerne spille live. Vi bliver ikke et touring band. Det vil ikke kunne lade sig gøre, med det setup, som vi har. Men klart. Ja, vi arbejder på at lave flere events.

Så hvis en Roskilde Festival f.eks ringede og spurgte om I ville spille? 

Christopher: Ja, hvis de kan præsentere noget for os, som giver mening i forhold til vores setup, så ja. Men for os er det vigtigt, at vores grund-idé bliver bragt til live, så det ikke bare er en koncert. Der skal stedet og omgivelserne give mening. 

Kai: F.eks giver det slet ingen mening for os at spille i solskin. Så vi skal spille efter solnedgang. Intet af det vi har gjort er lavet i dagslys. Stort set alt hvad vi laver sker efter mørkets frembrud. 

Det kendetegner jo i virkeligheden også rigtig godt jeres musik, som jo i høj grad er mørkt og dystert?

Kai: Jamen det er jo nemlig mørkt. Hvis man kigger ind i hele viking-spiritualiteten, og hvad mennesker i virkeligheden gjorde dengang. Ja, så vil du se, at det hele var så ufattelig mørkt og voldsomt, at den moderne Satanisme ser ud som en børnehave i forhold til. For en viking var der ingen problemer i at slagte og efterfølgende smide hinanden i graven. Men sådan var det. 

Men hvor mørkt kan man gå? Hvor mørkt kan vi gå for at fange noget af den essens? Vi prøver at fange lidt af den ilt og lidt af gnisterne fra det bål, der brændte dengang og tilføje det til vores musik. 

Christopher: Jeg synes dog også at det er vigtigt at pointere, at på trods af, at vores musik er lavet i mørke og det flere steder næsten er mørkere end det meste metal, så er det også smukt. Og der er bestemt lyspunkter. Noget af det jeg synes nutidens tv-serier gør forkert, er en form for nutidig glorificeringen af området. Vi prøver hverken at sige, at det er godt eller dårligt det der skete. Men at det var sådan det foregik. Og ved at bruge originale tekster og inskriptioner fra dengang kan vi gøre det.

Mange af de ting vi bruger er så sindsygt gamle og abstrakte, så derfor er du nødt til at placere folk i en setting, så de forstår hvad der sker. Derfor er vi nødt til at bryde lidt med de helt gamle oldtidstekster og arbejde på engelsk, tysk og dansk også.  

Man kan jo virkelig bruge mange, mange timer på at læse den store bog som følger med jeres cd-udgivelse, samtidig med at man selvfølgelig lytter til musikken. Det er jo et kæmpe værk I har fået sat sammen.

Christopher: Vi vidste at det ville blive et stort arbejde at lave…. haha. Alt bliver jo som sagt lavet selv, så alt hvad du ser af fonte og runebeskrivelser har vi lavet. Alle billederne har vi selv taget. Det er blevet som vi vil have det. Alt er så at sige custom. 

Heilung er netop derfor meget andet end lyd. Det er også symbolisme. Det vil vi gerne vise med bogen og med vores type af kunst

Kai: Hvad du ser med denne udgivelse er kun spidsen af isbjerget så at sige. Haha. Der er rigtig, rigtig meget arbejde bag Heilung.

Vi siger tak til Kai og Christopher for at tage sig tid til dette interview.

Tjek Heilung ud på facebook