På deres 7. udspil “Two Paths” gør Ensiferum det de gør bedst og som vi kender dem for. Samtidig med, at de prøver sig af på en smule nye territorier.
Ensiferum står i dag, som et af verdens største og førende folkmetal bands og den status vil de bibeholde på “Two Paths”. Men hvor bandet før har gjort sig i det mere episke og storslåede udtryk, hvor rygsøjlen her har været de symfoniske elementer, samt hurtige blastbeats og kæmpe kor, ja så er der på “Two Paths” skruet mere op for midttempo “folk”-udtrykket. 

Det skyldes ikke mindst tilføjelsen af deres nye harmonika-spiller, Netta Skog, der har erstattet tidligere keyboardspiller Emmi Silvennoinen. Netta har før gjort sig i Finlands andet store folk/battlemetal band Turisas, men står nu altså sammen med Ensiferum. 

Med den større brug af harmonika, har Ensiferum på “Two Paths” fået sig et mere folk-orienteret udtryk i lyden. Dette kan tydeligt høres på sange som den muntre “God Is Dead”, hvor det nærmest lyder helt Alestorm-agtigt og så på et af albummet’s fineste numre “Feast With Valkyries”, hvor selv samme Netta også gør sig glimrende på vokalen. Vokalen er samtidig et område, hvor Ensiferum prøver flere grænser denne gang. Vi får simpelthen alle typer af vokaler på “Two Paths”. Growls, skrig, kor, clean kvinde- og mandevokal, hvor sidstnævnte nok er det, der fungere dårligst. Det kommer særligt til udtryk på titelnummeret, hvor den rene vokal virker svag og til tider næsten falsk. 

Det er således et yderst varieret udtryk Ensiferum viser på albummet’s i alt 11 sange, hvor vi kommer godt rundt i intensitet og dynamik. Fra hurtige og skarpe episke sange, som åbneren “For Those About to Fight For Metal”, “Way Of The Warrior” og den fræsende “King Of Storms”, der oser af klassisk Ensiferum materiale, til førnævnte sange, hvor folkelementet er betydeligt større, end hvad vi før har hørt hos finnerne. 

Opsummering: Så alt efter hvad man bedst kan lide, er “Two Paths” så fuld af variation, at jeg tror den vil falde i god smag hos alle, der dyrker både episk power metal, melo-død og rendyrket folkmetal. Folkelementet har aldrig været så stort hos Ensiferum, som på dette album. Og det skyldes udentvivl brugen af harmonikaen. 

Lyt specielt til: “For Those About To Fight For Metal”, “Feast With Valkyries”, “Way Of The Warrior” 

For fans af:  Korpiklaani, Turisas, Svartsot og Suidakra

Ensiferum – “Two Paths” udgives via Metalblade