Sabaton i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Sabaton i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Alle danske metal fans hader Sabaton. Sådan synes det i hvert fald at være når snakken falder på det svenske power metal orkester på diverse sociale medier. Gudskelov var de sure miner blevet hjemme, og overlod et udsolgt Vega til 1600 glade metalfans, der lod sig rive med af festen, med dét band, der på rekordtid er blevet headlinere på alle de store metalfestivaler i Europa.

 
For Sabaton gæstede denne aften et udsolgt Store Vega, med ingen ringere end mægtige Accept som special guest og de festlige power metal upcomings Twilight Force.

 
 

Twilight Force

Twilight Force i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Twilight Force i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Power metallen tages atter til nye højder med et orkester som Twilight Force. Der er ikke sparet på noget som helst og samtlige klichéer tages op i helt andre luftlag end længe set. Sange om drager, krigere og regnbuer osv osv. De har det hele og mere til. Forestil jer f.eks en guitarist med elver-look.

Musikalsk mangler Twilight Force stadig nogle helt gode sange, og for mange er dette band stadig FOR meget af det gode. Forståeligt nok. Twilight Force er noget helt for sig selv, men tager man dem for det de er (underholdning), så blev vi i Vega i hvert fald glimrende underholdt, om man så kan lide det eller ej.

Sange som åbneren “Battle Of Archane Might” og “Gates Of Glory” er i hvert fald to gode bud på fremtidige power metal sange der skal holdes øje med, hvis man er til stilen.
Desværre var der, i sagens natur eftersom nummeret tager 13 minutter, ikke blevet plads til bandets bedste skærring “There And Back Again”, men den får vi måske næste gang bandet kommer forbi Danmark.

Underholdende uden det løftede sig.

6-penta

 
 

 

Accept

Accept i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Accept i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Selvom Accept altså har set bedre dage end den de havde i aftes, så er der altså tæt på ingen klassiske heavy metal bands i verden, der kan komme op på siden af dem, når de først kaster sig ud i hårdtpumpede udgaver af de klassiske  “Princess Of The Dawn”, “Fast As A Shark” og en svingende “Balls To The Wall”.

Det var højt som bare fanden (som det nu også bør og skal være med Accept) i Vega, men desværre også utrolig diskant til tider og flere steder savnede man noget dybde i lyden. Bl.a. under den himmelske bas-gang i ny-klassikeren “Teutonic Terror”.

Accept leverede en times rendyrket heavy metal forestilling, hvor det ikke tog lang tid før de fik folket på deres side. Det kan de bl.a. takke deres fremragende nye tøndebasker,Christopher Williams for. Han fik nærmest ene mand gearet både band og publikum op i højeste gear, med sit forrygende groovede spil og sin glimrende publikumsinteraktion. En kanon trommeslager, der i dén grad passer godt ind i bandet’s sans for groove og dynamik!

Og så er der jo Wolf Hoffmann – Mr. Accept. Selv på en dag hvor han laver lidt fejl hist og her, er hans indlevelse på en scene og en åbenlys vilje, til at ville lige netop dét hér imponerende, selv efter så mange år på landevejen!

Når man som Sabaton vælger at bringe et band som Accept med som special guest, så tror man i hvert fald nok på eget materiale. For Accept er, på deres bedste dage, verdens bedste klassiske heavy metal band. I aftes var de ikke helt deroppe, men altså stadig nok til at vise stor stor klasse og kanon underholdning.

8-penta

 

 
 

Sabaton

Sabaton i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Sabaton i Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Med fokus på deres nye plade The Last Stand gik Sabaton på scenen, med ét eneste erklæret mål denne aften: at få skabt en fest, som kun få bands idag kan skabe på samme måde.

Deres på én gang simple hooks og stærke melodier er som skabt til den helt store syng-med-fest og selv på nye numre som “Sparta”, hvor sanger Joakim Brodén kom ind på scenen i fuld gladiator udklædning, kunne publikum synge med på numrene. Det er altså nu engang Sabaton’s styrke. Det er let for lytteren at komme med på vognen fordi deres sange er så simple, som de i virkeligheden er.

Det er så også det, der i hvert fald i Danmark, er med til at bringe dem den relativt stor skare af social media haters. Til det kan man jo så altid diskutere, om det er Danmark eller Sverige, der har fat i den lange ende, når det kommer til at have nosserne til, at skabe og bringe store og fremtidige headliners til det store udland. Men hey, det er en anden snak…

Det Sabaton i hvert fald leverede i Vega var præcis hvad man kunne forvente af de svenske krigere. Hverken mere eller mindre. Det er klassiske Sabaton tricks, at vente med at starte på et nummer indtil publikum har råbt deres navn gentagende gange, eller i kor har sunget “Swedish Pagans” nok, indtil de rent faktisk spiller nummeret. Det sker overalt i verden, når de spiller. Men for helvede hvor er det dog effektivt. Publikum’s indlevelse til en Sabaton koncert er en vigtig og afgørende faktor for en god Sabaton koncert. Men det er bandet selv, med deres letfordøjelige poppede metal, der er med til at sætte denne stemning gang på gang, og så er det altså ligemeget om det er foran 80.000 på Wacken eller 1600 i Vega, som jo efterhånden nærmest er et lille klubshow.

Særligt på en aften, hvor svenskerne til tider kørte den en smule af på rutinen, var det fantastisk at være vidne til dén fest der udspillede sig under numre som “Resist And Bite”, “Carolus Rex” og den obligatoriske “Primo Victoria”.

The danish pagans tog imod Sabaton med åbne arme og svenskerne skuffede os ikke!

8-penta