morbidAmerikanske Morbid Saint blev dannet tilbage i 1982 og var aktiv i thrash-miljøet frem til 1994, hvor bandet gik i opløsning efter et par demo-udgivelser og deres eneste fuldlængde “Spectrum of Death”. Nu, næsten 20 år senere vender bandet tilbage på scenen. Og torsdag aften på Dark Mental Festival på Stengade i KBH stod thrash-bandet for første gang på en scenen i Danmark. Vi kunne selvfølgelig ikke modstå chancen for et interview med Morbid Saint!

 

Hvordan er det at stå på scenen igen og hvordan har jeres fans taget imod jeres genkomst?  

Oh det føles rigtig godt. Det har været helt fantastisk at opleve vores fans reaktioner oven på de første shows og særligt her i Europa har det været helt fænomenalt.

Hvorfor valgte i at starte Morbid Saint op igen?

Vi valgte for et lille stykke tid siden, at det var noget vi godt ville gøre. Vi ventede bare på muligheden for at gøre det, da vi alle har almindelige jobs ved siden af, så det hele skulle passe ind i forhold til tidsplaner osv. Og da så muligheden kom for at gøre det og vi havde det rette mandskab så tog vi os sammen og gjorde det, pga den større og større interesse fra mange forskellige steder rundt om i verden, der godt ville se os igen. Og det forlod aldrig rigtig vores hjerter den gang, så vi ville jo stadig gerne spille det.

Bands som Warbringer og Fueled By Fire er nye på den amerikanske thrashs-cene. De spiller hvad man kan kalde en ny genfødsel af old school thrash. Har disse nye bands været med til at få jer til at starte maskinen op igen pga deres stigende popularitet?

Vi valgte ikke at gøre det blot fordi vi kunne se, at nyere bands fik succes med hvad de gjorde og gør. Vi gjorde det egentlig kun fordi folk blev ved med at sige, at de godt ville se Morbid Saint og vi godt ville spille sammen igen.

Hvor ser i de største forskelle fra at spille i Morbid Saint i 80’erne og så i forhold til idag? 

Man kan jo overordnet sige, at musikken er langt mere tilgængelig nu pga internettet. Ingen havde jo telefoner den gang eller internet. Så dengang ringede man jo rundt til venner fra nær og fjern, hvor man så kunne bytte rundt med udgivelserne i undergrunden. Det er meget anderledes end hvordan vi ser musikken blive delt over alt i verden idag med et klik på en knap.

Ser i det som noget positivt? 

Det er helt sikkert en hjælp for nyere bands. Der er en masse, masse bands derude man kan komme hurtigere igennem til. Man kan helt klart få sin musik ud i verden meget, meget nemt. Meget lettere end at skulle bytte med folk fra nær og fjern ha ha.

I denne nye udgave af Morbid Saint er Jay Visser (guitar) og Pat lind (Vokal) de eneste originale medlemmer fra bandets 80’er periode. Idag har de fået Bob Zabel (bas), Randy Wall (trommer) og Keven Koski (guitar) med i bandet. 

Hvordan er det at spille med dette nye line up? 

Vi har alle været venner og kendt hinanden i mange, mange år. Så det føles selvfølgelig altid dejligt at have venner med i sit band. Istedet for bare at hyre nogle udefra, bare fordi de er gode, men ikke er vores venner. Vi ville helt sikkert ikke have gjort det, hvis vi bare valgte nogle med talent og de ikke var vores venner. Det skal føles rart at være i bandet. Vi har alle spillet sammen i forskellige mindre “bar”-bands over årene, som næsten går længere tilbage end Morbid Saint.

 

I har skrevet nyt materiale til en kommende udgivelse. Kan i løfte sløret lidt for dette nye materiale?

Man kan sige, at materialet stort set er det samme, som vi altid har skrevet. Riffsne, guitarrytmerne og trommerne vil altid komme som det første. Derefter vokalerne. Stilen vi spiller er stadig meget det samme. 20 år senere er der måske nogle forskelle, som vi ikke er klar over, men vi føler stadig at vi gør det samme som vi gjorde for 20 år siden. Måske var min egen vokal en smule højere for 20 år siden, ha ha.

Bliver i inspireret af det samme som dengang? 

Vores inspirationer er stadig de samme som vi lyttede til, da vi var yngre. Nyere bands lytter jeg til engang imellem, men det er ikke noget som får meget spilletid på mit anlæg derhjemme.

Kan i løfte sløret for en albumtitel og nye sange?

Vi har arbejdet på mange sange til den kommende udgivelse. Så snart vi er færdige med vores shows her i Europa og nogle få i USA, så kommer vi til at koncentrere os om det nye materiale. Vi har som sådan ikke nogen titel klar endnu, men en masse dele vi er ved at få sat sammen.

I spillede på tysklands Keep it True Festival forleden. Hvordan gik koncerten? 

Det var super cool, en masse fede bands og en masse dejlige mennesker. Det var et meget professionelt team og de behandlede os rigtig godt. Der var selvfølgelig et stort publikum, som kom fra mange forskellige lande. Det var fedt at se en festival med så mange telte. Du kan kalde det et heavy metal Woodstock ha ha.  Vi havde nogle folk der var kommet helt fra Japan og andre steder i verden for at se os, så det var helt vildt overvældende og det betød meget for dem og selvfølgelig også for os. Så alt i alt var det helt fantastisk.

Hvad byder fremtiden på for Morbid Saint?

Vi vil egentlig bare se hvor langt vi kan køre det. Vi har et godt samarbejde med Relapse Records, som har udgivet “Spectrum of Death” på vinyl. Men i forhold til managers og tour-managers  så gør vi sådan set alt selv. Så når promoteren kommer til os i forbindelse med et show så ser vi på det. Det er egentlig den eneste plan vi har, ha ha. Selvom det er 20 år senere og vores popularitet er stigende så er vi stadig et undergrundsnavn i alle aspekter.

Vi har en bekendt der var oppe og se jeres show i Malmø her dagen før Dark Mental Festival. Han sagde det havde været vildt fedt og kaotisk. Kommer vi til at opleve det samme på Dark Mental Festival? 

Ah ja, det var ret vildt. Vi kommer til at give det hele et nyk op i aften, for nu har vi nemlig fået noget søvn ha ha. Til koncerten i Malmø havde vi alle stort set kun fået 2 timers søvn, så vi var pænt smadret. Men man er jo nødt til at komme ud på scenen og gøre det man nu engang skal gøre. En masse gange når man er træt, og man ikke har sovet eller spist ordenligt og man så kommer ud på scenen forsvinder alle smerter. Men i aften bliver det hurtigt, tungt og højt!

Vi glæder os helt vildt – og i øvrigt må dette da være jeres første besøg i Danmark? 

Ja det er det lige præcis. Og vi bliver her faktisk en dag mere. Vi har tænkt at vi skal ud på Christiania og kigge lidt. Vi har hørt at det ikke skulle ligge så langt væk herfra og at det både skulle være et hyggeligt og “farligt” sted på samme tid, ha ha.

Med disse ord siger vi tak til Morbid Saint for snakken og ja, vi kan allerede nu afsløre, at koncerten med torsdagens hovednavn blev en hurtig, tung og vild affære!!