Vi mødte Gojira’s trommeslager Mario Duplantier, til en snak om musik, om at være på tour og spille store headline-koncerter

 

 

 

 

 

 

 

I aften spiller I i den store sal i Pumpehuset, en ret stor ting for et metalband a gøre her i Danmark. Hvordan er det at være tilbage og spille et stort headline-show?

Det er næsten som en drøm der går i opfyldelse! -måske en dag vi endda kan spille store stadion-shows, men at spille den slags spillesteder er fantastisk for os. We startede som et band for lang tid siden, så når vi idag ser et spillested som dette tænker vi “wow!”. Vi har spillet sammen i 16 år, så at vi nu kan spille denne slags steder, udsolgt endda, er en fed følelse. Vi elsker også at spille i Danmark – et af de lande i Europa hvor vi har fået en rigtig god respons!

I har spillet et par gange på Roskilde Festival og nogle mindre club-shows, som fx på Loppen på Christiania – og NU har I spillet en af de mest succesfulde koncerter på Copenhell i år og en udsolgt koncert i aften – hvad tror du gjorde forskellen for jer, så I kan gøre det idag?

Sidste gang på Loppen var det omkring 400 mennesker – meget proppet og også udsolgt – rigtig fedt dengang! We har spille på mange festivaler også, hvor folk måske mere kommer for a “opdage” os. Vi har tourneret rigtig meget, også en del gange i Danmark. Nu er vi så på Roadrunner Records, og med det nye album føler vi lidt vi er trådt et skridt højere op. Vi er blevet et større band og vi er vokset med opgaven.

Så det kom naturligt for jer?

Ja, det var en ret naturlig process for os.

Hvad husker du bedst fra da I spillede på Copenhell i sommers?

Jeg husker at himlen var “mudret”, det var fredag, jeg havde det lidt dårligt da det var slutningen på tourneen – jeg ville bare hjem! Men da vi så endeligt gik på var alt fantastisk – et af de fedeste gigs på hele tourneen! Publikum blev jo rent faktisk, vi troede de ville gå sådan lidt undervejs

Ja, I spillede jo kun en time før hovednavnet Slayer gik på – men folk blev hele showet!

Præcis – det var proppet! Vidunderligt show!

 

Så hvordan er Gojira når de er på tour? Sker der skøre ting, som vi kan høre om?

Det er faktisk slet ikke så sjovt. På denne tour prøver vi at være meget koncentrerede, fordi vi denne gang har noget sceneproduktion med. Det er jo også et stort headline-show, så vi kan ikke fucke det up. Du ved, du kan spille et dårligt show og det er ok, måske endda to, men tre dårlige shows og det er farvel. Så vi føler lidt et pres til at gøre vores absolut bedste på scenen. Personligt drikker jeg fx kun vand, haha. Jeg prøver samtidigt at få mellem 8 og 9 timers søvn hver nat og prøver at holde mig i god form. Så det er ikke som sådan “skørt” eller “sjovt”, men altså, vi har to supportbands med der også er fra Frankrig (KLONE og Trepalium), som vi selvfølgelig har det sjovt med, de er virkelig cool.

En af mine venner sagde at I har en ting med at I ikke drikker når I er på tour, men så mod enden så åbner I en flaske champagne – er der hold I det?

Haha, var det Morten?

Ja!

Men ja, da vi var på tour med Metallica, var det en måde for at fejre det på, så vi drak lidt champagne der, men vi drikker altså også vin, øl og alt muligt – det ikke fordi vi er besat af champagne, haha.
Da Morten var med, var vi på en del nyt territorie. Så på samme måde var det ret følelsesladet for os, da vi spillede en masse nye steder, så derfor skulle det jo fejres!

 

Hvordan synes du at en person der skal se jer iaften eller imorgen til Aalborg Metal Festival, skal forberede sig før de skal se jer spille?

Der er mange måde man kan forberede sig før man ser Gojira – men altså, bare slap af, og stil jer tæt ved mixeren, da lyden er bedst der, hehe. Men åben øjne og ører – lidt cliché at sige faktisk, haha. Men altså, du kan jo også drikke øl eller whiskey og bare gå amok også!

 

Jeres nyeste plade “L’Enfant Sauvage”, er meget forskellig fra jeres ældre materiale, men samtidigt meget Gojira i lyden – personligt har jeg det som om jeg kan genkende et Gojira nummer flere kilometer væk! Hvordan har I formået at få sådan en karakteristisk lyd?

Fordi vi har spillet sammen i 16 år, har vi fået lavet nogle forskellige musikalske tricks, såsom den måde jeg spiller på tommerne eller den måde min bror (Joe Duplantier, forsanger i Gojira) laver nogle ting med sin guitar, og kreerer nogle specielle lyde. Vi elsker at lege med alle de her ting vi har skabt, vi elsker at prøve nye ting at, men samtidigt at gå i dybden med vores lyd. Vi har stadig mange ting at gå på opdagelse i; vi har mange ting at lave med vores lyd.

Så der er stadigvæk plads til fornyelse?

Ja præcis! Men vi elsker at spille fx med riffs der går “whiioiuuu” hehe, vi elsker at lege med “all these kinds of shit”

Har du nogle specielle rolemodeller når du skriver musik? -musikalske som ikke-musikalske?

Du mener inspirationer?

Ja, nemlig!

Hmm, ikke specielt nej, når vi laver musik prøver vi bare at tage det roligt. Vi går ind i øvelokalet, og tit er det som et blankt lærred. Vi (Joe og Mario) prøver at acceptere denne realitet, at nogle gange står man bare stille bag trommerne eller guitaren. Vi prøver på ikke at lægge noget pres på hinanden, vi tager det bare roligt. Men alt er inspirationer for os – det kan være en bog, musik og stilhed, det kan være naturen. Så ikke noget konkret.

Ja, fordi mange af emnerne i jeres lyrik handler tit om jorden, åndelighed, miljøet og dyreliv. Har I en hemmelig agenda til at prøve at redde verdenen?

Haha, nej vi har ingen agenda. Vi føler os bare stærkt forbundet med naturen. Mig og min bror voksede op i et hus ude i skoven, tæt på havet og bjergene, så vi føler alle disse elementer inde i os. Vi voksede ikke op i en storby som København, det var ude på landet, så det kom meget naturligt til os.
Men vi har ingen agenda, nej – vi taler bare om hvad vi føler… Vi aner intet om hvordan man redder verdenen, haha.

Så hvad kom først, de lyriske temaer eller musikken?

Nogle gange kommer begge ting samtidigt, men mest er det musikken først. Bagefter lytter Joe til musikken og prøver at sætte ord på det, så det kan også være et riff eller en melodi der kan lægge bund til temaerne.

Jeg har også læst et sted at du kan lide at lade dig inspirere fra at være på tour, og lave nogle malerier, der illustrerer tour-processen. Er der hold i det?

Ja, en lille smule. Jeg maler altid, men altså, intet vildt – jeg maler, fotograferer, prøver i det hele taget altid at holde mig kreativ. Det er som en forlængelse af musikken og min måde at udtrykke ting på. Så det er én stor process, og jeg kan mærke denne process i musikken også.

 

 

Vi siger tak til Mario Duplantier og ser frem til en fed aften I selskab med Gojira!

Gojira spiller i Pumpehuset i aften, koncerten er udsolgt. De spiller også til Aalborg Metal Festival, hvor der stadigvæk er lørdagsbilletter til salg.