Gojira hev monsteret op af vandet på første Danmarks-besøg under deres L’Enfant Sauvage-tour. De fik trampet København i småstykker og opgraderede hermed sig selv til den ypperste superliga inden for moderne metal. Så jer der skal se dem på Aalborg Metal Festival i aften – GLÆD JER!

 

 

 

 

 

 

 

KLONE
Første navn til at gøre entré på scenen denne aften, var et fransk prog-hard-rock band jeg har ville opleve i meget lang tid – nemlig Klone!
Bandets lyd kan bedst beskrives som en lettilgængelig og mere groovet udgave af Tool, hvor inspirationerne skinner igennem helt ned til vokalen, der lægger sig en del op af Maynard James Keenan – dog uden at komme tæt på, skal det lige siges.
Klone viste fin figur på scenen, og det var for en gangs skyld rart at lægge ud med noget let-metallisk, i stedet for at booke brutal dødsmetal som support, som det tit ses efterhånden. Det skal så også siges at de mere storslåede og melodiske omkvæd blev ret tynde i længden, og det klædte bandet ustyrligt meget i de tunge stykker og vokalen fik mere skrig og råb over sig – for det kunne han satme finde ud af!
Alt i alt var Klone et fint opvarmningsnavn til Gojira, der gjorde hvad de skulle! og så hatten af til lyden, der var helt igennem fantastisk. Det lægger godt ud, må man sige!

 

 

TREPALIUM
Efter ganske kort ventetid fik vi besøg af endnu et fransk band, denne gang det groove-dødsmetallede band Trepalium, der var klar til at spille op til fest.
Lyden blev automatisk lidt mere mudret, idet de spiller en lidt hårdere og guitardrevet metal i forhold til Klone, hvilket desværre betød at guitaren var skruet alt for højt op i store dele af koncerten. Men det gør ikke så meget, når man spiller catchy groove-død! Og folk kunne føle det! De første (rigtige..) mosh-pits blev sat igang, folk hoppede, hujede og klappede, så man næsten skulle tro Trepalium var et hovednavn denne aften. Virkelig pæn modtagelse, af et band der ikke har haft så meget fart på i Danmark – det afspejler måske i hvor høj grad folk var tændte på at opleve Gojira!
Men Trepalium gjorde det rigtig flot, og da Klones forsanger blev inviteret tilbage på scenen, iført briller og rød næse, kunne det ikke andet end bidrage til den festlige stemning.
Det eneste, måske lidt væsentlige, minus er måske at de var lidt passive på scenen. Det blev til lidt headbanging fra den dreadlock-bærende forsanger, og det var så det.
Nummeret “Insane Architect”, med sit skæve jazzede riff, satte en perfekt streg under, hvorfor dette band bør opleves. Så få lige din youtube-spiller på og tjek dem ud!

 

 

 

GOJIRA

Efter en lidt længere pause end man kunne ønske sig, hvor der blev spillet en del stamme-og obskur folkemusik, hvilket jeg går ud fra et Gojira’s valg, i tråd med deres jordlige og spirituelle temaer i deres tekster, var vi efterhånden godt klar på at se de franske tech-døds-giganter!
Lights out, øredøvende jubel, hvilket jeg kunne se at trommeslager Mario Duplantier blev blæst helt bagover af. God start!
Det blev lagt ud med Explosia fra den nye plade “L’Enfant Sauvage”, det med sit eksplosive riff (pun intended) fik sat ekstra turbo på publikum, der med det samme var helt oppe og flyve! NØJ en stemning!
Gojira var virkeligt også i deres es, og under nummeret “Flying Wales”, blev der også hoppet rundt og svinget med instrumenterne, der bevidner et overskud som kun få besidder.

Lyden var ligesom de andre bands, næsten helt perfekt – det eneste jeg tænker er måske, at vokalen var lidt lav, hvis man nu ikke kendte numrene særligt godt. Men det er SMÅTING!

Vi fik serveret fan-favoritter som Oroborus, The Heaviest Matter Of The Universe og Backbone, der sammen med det afluttende nummer, The Gift Of Guilt, fra den nye plade, også var koncertens ubestridte højdepunkter.

Der blev også eksperimenteret lidt undervejs, bla. med extended guitarsoli med rensang over, men da Mario Duplantier brød ud i en tribe-agtig trommesolo, hvor hans skills som en af verdens bedste trommeslagere i moderne metal, blev vist til fulde – virkeligt imponerende!

Gojira har indtil nu været et band der stod på randen af gennembruddet, og alle os der vidste det kan nu sige “jeg var med før de blev kæmpe store”. For tro mig, efter halvanden time i selskab med Gojira her til aften – så er det lige præcist hvad de er. De er for alvor trådt op i de voksnes rækker og er klar til at slås med de helt store drenge.
I min anmeldelse af deres koncert på Copenhell, skrev jeg som afslutningsvist “Watch out every fucking metalband out there. Gojira er klar til jer.”
Så der er vidst ikke andet at sige denne gang end “hvad sagde jeg!”

 

 

Video af nummeret Explosia