Kamelot er tilbage med Silverthorn, som er første nye udgivelse med den nye svenske sanger Tommy Karevik. 

Bandet har altid været kendt for deres symfoniske tilgang til den Progressive melodiske metal. Ikke som sådan traditionelt power metal med højt til loftet. Nej, derimod trække bandet betydeligt mere på den gotiske og mørkere del af scenen, hvor det fortsat er de store omkvæd, der udgør backbone i musikken.

Silverthorn er bandets 10’ende studie-udgivelse siden 1995. Som sådan er der ikke meget nyt at komme efter hos Kamelot. Formlen er den samme, som man kender hos bandet. Primært midt-tempo numre med en hård guitarkant, galoperende pedalarbejde tilført en skovfuld symfoniske harmonier på toppen.

Også rent sangskrivning’s mæssigt er det hele bare hørt før og bedre. Størstedelen af numrene starter med en voldsomt snerrende aggressivitet i introen og går så ned i det mere afdæmpede og poppede univers i verset, inden omkvædet buldre afsted på ny. Klassisk og traditionelt Kamelot, men numrene er simpelthen bare hørt bedre hos dem end tilfældet er på Silverthorn, som jeg synes virker en kende uinspirende – særligt når man tænker på hvor mange fremragende symfoniske og progressive skiver, der i forvejen er udkommet i år, med både Wintersun og Threshold i tankerne.

Det starter ellers glimrende ud med den lange intro Manus Dei, som går direkte over i Sacrimony (Angel of Afterlife), som jeg spår nok skal blive populært i live sammenhæng. Men herfra virker det som om, at bandet går på autopilot og egentlig ikke kommer  med numre hvor omkvæd og riff for alvor sætter sig. Det lyder alt for ens! Her er ingen ny Center of the Universe og vi skal først hen imod slutningen af pladen før et nummer som den utrolig flotte Prodigal Son bryder med resten af dynamikken på denne udgivelse. Nummeret starter med et utrolig flot orgelspil inden en akustisk guitar sætter stemningen for resten af nummeret.  Det er sgu noget af det bedste jeg har hørt længe fra Kamelots hånd.

Kamelot-fans vil sikkert glæde sig over albummet. Dog vil jeg klart anbefale – til nye lytter af symfonisk/progressivt metal – at man begiver sig i kast med tidligere nævnte Wintersun eller Threshold’s nye. Der er noget mere at komme efter.

Kamelot gæster spillestedet Lille Vega i forbindelse med den kommende tour d 21/11

Kamelot – Silverthorn udgives 24/10 i Skandinavien og 29/10 i resten af EU via SPV/Playground