Melodisk mastodont af en power/speed metal skive er hvad “Land of the Free” med Gamma Ray for mig står som!

Den tyske power metal’s Godfarther Kai Hansens 4 album med Gamma Ray fra 1995 “Land of the Free” er første Gamma Ray album uden Ralf Scheepers på vokal. Det er således det første album med Kai Hansen på både lead guitar og lead vokal.

For mig står dette album som en milepæl inden for hurtig og tung melodisk power metal. Melodierne på dette album er ufattelig gennemarbejdet og viser endnu en gang hvorfor Kai Hansen står som en af de største sangskrivere i denne – for dansk vedkommende – alt alt for oversete/udskældte sub-genre.

Med tekster omhandlende krigeriske eventyrer, svulmende korarbejde, teatralsk vokal og midt-tempo dobbelpedal arbejde er det her power metal i sin mest klassiske form. Og dette siger ikke så lidt når måske det bedste nummer i genren “Rebellion in Dreamland” er skivens åbner. Dette nummer er simpelthen indbegrebet af Gamma Ray og power metal når det er bedst. Et melodisk inferno af rytme og dynamikskift mellem det stille, det tunge, det hurtige og det hårde – men hele tiden med melodien i højsæde, det er jo trods alt Gamma Ray og er der noget det band og den mand kan skriver så er det satme melodier! Endnu et glimrende eksempel på dette får vi med skivens ballade “Farwell.” En storlået powerballade, uden at der dog bliver smurt alt for tykt på med store armbevægelser. Her viser Kai Hansen hvilken glimrende sanger han er og det er specielt det jeg rigtig godt kan lide ved Gamma Ray. Kai Hansens minimale brug af high pitch vokalen, hvor sangeren i forhold til mange af sine kollegaer i genren, har en langt større råhed i sin vokal og formår således at varierer denne i langt langt større grad end set hos mange andre bands i genren.

Når nu de danske bookere har så svært ved at booke bands i denne genre må man jo selv tage til genrens hjemstad – således glæder jeg mig utorlig meget til at opleve bandet på 2012-udgaven af Wacken!

Det her er hverken smadder, eller brutalitet – det her er power metal når det er bedst!