Efterårsstorm var nothing i forhold til hvad der ventede os i Amager Bio denne aften!

ANVIL

Anvil er taget med Saxon på tour under prædikatet a special guest. Og det var sgu en dejlig gæst Saxon havde valgt at tage med denne aften i Bioen. Anvil er et band alle har en mening og holdning om enten positivt eller negativt. Personligt er jeg klart over i den positive ende. Anvil’s vej frem har bestemt ikke været uden forhindringer. Og reelt set kom, som de fleste af jer jo ved, det endelige gennembrud først efter filmen. Med Anvil er der tale om et band der elsker det de laver og det de gør. Og det skinner tydeligt igennem på livefronten hvor de tre bandmedlemmer ser ud til at have en fest hver gang de står på scenen.

Denne aften i Bioen var det relativt korte set bygget op af bandets nye skive Juggernaut of Justice, med hele 4 numre fra dette års udgivelse. Og det var ganske klogt da Juggernaut-skiven er en ganske glimrende udgivelse af Anvil. Bedst var denne aften New Orleans Vodoo, der har et vanvittigt fedt drive og en dynamik der bliver sat af en suveræn basgang. Et pisse fedt livenummer, folkens – tjek det ud hvis I ikke kender det!

Ellers forløb Anvil’s koncert lige efter bogen. Lips var i sit vanlige humør og en energibombe på scenen og hvad han måske ikke har af styrke i sit vokalarbejde har han så sandelig i sit showmanship. Vi fik den obligatoriske dildo-solo i Mothra og snak-til-publikum-i-guitar-mikrofonerne undervejs i koncerten. Det er kun Anvil der kan finde på sådanne ting. Ganske humoristisk, men så heller ikke mere.


Langt mere seriøst er det dog, at Anvil er indehaver af en af heavy metal’s mest kombitente trommebaskere.
For helvede hvor Robb Reiner spiller fedt altså! I den instrumentale jazz-metaller The Swin Thing fra Juggernaut fik vi et endeligt bevis på Robb Reiners kompetence i aftenens bedste trommesolo. Manden mixede med elegance et simpelt jazz-groove med en klassisk metal trommesolo fyldt med dobbelt-pedal-smadder.Anvil sluttede sin koncert af med nok deres største “hit” Metal On Metal og et talstærkt publikum gav dem slutteligt den helt velfortjente applaus, efter en ganske glimrende kickstart på aftenen.
****
SAXON

 

Så blev det tid til aftenens hovednavn Saxon. Jeg kan lige så godt tage tyren ved hornene med det samme. Dette kære læser var
en opvisning i hvordan heavy metal skal spilles! Det gamle NWOBHM-band spillede så fandens energisk, tungt og ikke mindst højt at alle, i den overraskende velfyldte bio, måtte give sig hen og adlyde hver en orde fra Biff Byford. Lyden i Amager Bio denne aften var genial og det er i sig selv vigtigt for en totalt veludført koncert. Jeg vil måske gå så langt som at sige, at det er den bedste lyd jeg nogensinde har oplevet til en heavy metal koncert. For fanden det var højt og alle instrumenter gik i gennem fra første sekund! Hørte i det Hammerfall og Machine Head – det KAN sgu lade sig gøre!

Biff og resten af slænget var denne aften helvedes veloplagte. Og det siger ikke så lidt når 60 årige Biff løber og hopper rundt på scenen, med en stemme der er ligeså intakt som for 35 år siden! Og at der er gået mange år siden Saxon debuterede fik sig lige én med på vejen, da Biff spurgte to unge knægte ved fronthegnet om deres alder, der var hhv. 14 og 12 år! “4 generationer af metalfans er samlet her i aften,” råbte Biff til stor glæde for de mange fremmødte, der af én blev kvitteret ved at kaste sin gamle denim-patch-beklædte-vest op på scenen til stor glæde for Biff der med det samme tog den på!

Saxon spillede i over hele to timer med en sætliste så ypper stærk at det burde være ulovligt. Vi fik selvfølgelig en del numre fra deres nyeste album “Call to Arms” men også gedigne heavy metal-slagere som Denim and Leather, Heavy Metal Thunder, Motorcycle Man, Wheels of Steel, 747 og en fantastisk genkommer i Solid Ball of Rock. JA TAK det var fedt!!

En koncert med Saxon er ligeså klichéfyldt som autotune og nøgendanserinder er normalt for moderne-popmusik. Og sådan skal det bare være. Det er heavy metal med stort H. Det er highpitch vokaler, det er tromme – guitar og bas soloer. Det er slidte denim- og læder-veste og sådan skal det fandme også være! Efter 2 timer sluttede Saxon med Princess of the Night og vi kunne alle forlade bioen og ud i stormen efter en helt forrygende FEST. Jo denne magtdemonstration af en koncert med mægtige Saxon var måske den flotteste og bedste heavy metal koncert jeg nogensinde har oplevet! – og det siger sgu ikke så lidt!!

 

 

Optaget af Weiss