Den 21. oktober udgav Cabal albummet ”Magno Interitus”, og efter en tur rundt i Europa er det nu tid til at holde release koncert i Danmark. Den første skulle finde sted i København på spillestedet Stairway. Det betyder også at udover være release for Cabal, så var det årets sidste koncert på Stairway og faktisk den sidste i lang tid, da Spillestedet Alice overtager lokalet mindst 2023 ud.

Som altid inden hovedshowet er det tid til en omgang opvarmning. Første navn der gik på scenen var HENRET, et band, hvor jeg havde fornøjelse af at være til deres debutkoncert tilbage i 2020

Foto: Martin Horn Pedersen

på Uhørt.
Allerede den gang havde de god styr på det tekniske, men havde svært ved komme udover scenekanten med deres core, der er growet ud af en death og hardcore lyd. Det stod meget hurtigt klart på Stairway denne lørdag aften, at publikumskontakten og det at komme udover scenekanten ikke ville blive et problem, forsangeren er virkeligt på og han vil have, at vi også er det. Det er sgu lækkert.
Der bliver tæsket breakdown, råbt og publikum får skubbet lidt til hinanden. HENRET har her ikke opfundet noget nyt, men de spiller det rigtigt godt, lyden er rigtigt god og de virker sgu, som nogle gutter der er glade for at stå der. Deathcore med charme og kærlighed til musikken.

Nu er der bare brug for, at de får mere musik ud og kommer ud og spiller en helt masse shows, for det er der brug for, for at musikken kommer til at leve og dermed udvikle sig. Det er virkeligt et stærkt grundlag de har lagt.
Så jeg krydser finger for en plads og en række flere koncerter med HENRET i 2023, da fremgangen fra 2020 til 22, nu skal udnyttes til at vise metal Danmark, hvad de kan!

Foto: Jacob Dinesen / Devilution

Næste band på programmet er JOHN CXNNOR. Bandet der spillede en af de bedste og mest vanvittige koncerter på årets Roskilde Festival. Så det var med stor glæde, at jeg skulle se dem igen, men også med stor spænding for hvad man kunne forvente her. På Roskilde væltede de sig i forskellige forsangere, denne aften var der meldt ud, at Viktor Kaas (EYES, LLNN) ville være med, men om andre også ville kigge forbi var ukendt.

Brødrene Ketil og Rasmus Sejersen indtog scenen helt stille og roligt og Viktor følger trop med et stort JOHN CXNNOR FLAG. Det er sidste gang, at noget er helt roligt under deres show, for nu starter soundtracket atter til verdens undergang, et soundtrack hvor rave, metal og terminator møder hinanden.
Vi starter ud i et industriel lyd Universe, der bygger op af elektroniske musik, men lyder som noget der kommer ud af metal, mens Viktor råber ind i mikrofonen. Det hele bygger op uden folk ser ud til vide, hvad det næste der rammer, dem er. Det tyder på at det meste af publikum er ubekendte med, hvad JOHN CXNNOR har med, på trods af de kender musikerne. Da lydbilledet ændrer sig og vi befinder os i hvad der kunne være et RAVE, vækker de dele af publikum, mens resten ser helt forkerte ud i ansigtet, men der bliver danset og armene kommer i vejret. Her viser Viktor for alvor også, at han ikke bare er en dygtig vokalist, men også en performer, hans dansen på scenen passer perfekt ind.

Det viser sig også hurtigt og tydeligt gennem koncerten, at det at køre med en frontman i form af Viktor virker rigtigt godt og på nogle punkter bedre end den stor koncert på Roskilde, da de mange skift gav lidt rod. Så hvis man som denne aften kan bruge en dygtig eller måske nogle få frontpersoner, så tror jeg, at det er helt perfekt for JOHN CXNNOR til at holde folk fanget i lyd og blive suget helt ind, uanset om den tunge bass sender dig ud at flyve eller river alt omkring dig ned. For der er ingen tvivl om, at det de to dygtige musikere laver virker, og det bliver kun bedre og bedre. JOHN CXNNOR har allerede nu vist, at de står for musikken den dag oprørt kommer og maskinen vælter indtil da glæder jeg mig blot til flere sange, flere shows. Nu må næste skridt være et dansk headliner show fra brødrene, så de kan få lov til 100% at sætte rammerne og rive dem så perfekt ned, som de har bevist de kan!
Som sagt til en ven på aftenen ”Jeg ville ikke booke JOHN CXNNOR som support, for det er sgu svært gå på efter sådan en præstation” , men sådan havde Cabal valgt det skulle være og derfor var det nu blevet tid til dagens anledning, nemlig release af Cabals album ”Magno Interitus”

Foto: Jacob Dinesen / Devilution

Bandet indtager scenen, mens band-far Chris Kreutzfeldt stadig tager plads i publikum med os andre, det er lidt mærkeligt, men han er en travl mand og resten af den danske core scene nyder godt af, at han er så meget i studiet.

Bandet åbner med ”If I Hang, Let Me Swing” som er første sang på pladen, og så kører vi ellers derfra.  Publikum virker klar, men ikke klar nok for frontman Andreas Bjulver Paarup. Så der bliver råbt, at folk skal bevæge sig, og det må man sige, at de gør! Der er mosh for fuld fart de næste mange numrer mens Cabal leverer sang efter sang velspillet og med masser af energi live. Bandet beviser igen her, at det er live de virkeligt er stærke, ikke bare fordi bandet har masser energi på scenen hele vejen rundt og at Andreas, som frontman har styr på sit publikum, men fordi det virker til, at alle deres sange bare blive bedre af at blive spillet live.
Publikum har en fest, altså ikke den fest man har på Søpavillionen kl. 3 om natten med et bord til 10.000, men den vi elsker, hvor der bliver moshet, headbanget, slået igennem til de tung break, den voldsomme vokal og den smukke lyd det hele til sammen giver live på Stairway denne aften.

Sang nummer 6 er ”Blod af Mit” hvor JOHN CXNNOR er tilbage på scenen, og det er anderledes, end da de var på scenen før. Det er anderledes end resten af Cabal sangene, men stadig kan man

Foto: Jacob Dinesen / Devilution

genkende begge bands der er i det. Inden vi kommer tilbage på sporet med mere klassisk Cabal. Undervejs bliver der delt Fernet Branca ud til publikum på husets regning, da baren skal tømmes! Efter albummet er spillet igennem, så får vi lidt ældre sange fra bandet til stor glæde for publikum, men publikum vil have mere, og de får mere og til sidst kan Chris Kreutzfeldt ikke helt holde sig af scenen og griber en mikrofon og brøler med sammen med Andreas. Tak for det og så kan vi slutte det hele af og gå glade hjem, for WOW for en aften. Det må siges, at være en af de bedste koncerter aftner jeg har haft på et spillested i 2022. Solid start af et ungt navn i HENRET. Noget helt unikt da JOHN CXNNOR vælter folk og rykkede grænser og sidst beviste Cabal igen, hvorfor de er et af danske metals bedste live navne! Så en helt perfekt aften at runde undertegnet koncert år af med!

Karakteren skal ses som en helhed for aften.