Ghost i Forum Black Box. Foto: Jannie Ravn Madsen

Ghost er i 2019 blevet en velsmurt maskine. Et show, et cirkus, et karneval. Alt andet end hvad de stod for, da de første gang kom frem i 2010-2011.

Har man ikke oplevet Ghost før er man selv uden om det. Bandet har gæstet Danmark talrige gange siden deres første show på Roskilde Festivalen i 2011. Både som headliner og som support for giganter som Iron Maiden og Metallica.

Efterhånden er Ghost da også selv blevet lidt af en gigant. De fylder i hvert fald de store sale i højere og højere grad. Det skyldes ikke mindst deres seneste “Prequelle” der har taget bandet til endnu større højder. Det var dog på forgængeren “Meliora”, at bandet for alvor fik fat i et større mainstream publikum. På “Prequelle” har de blot gjort det hele endnu større.

Tobias Forge er en glimrende sangskriver og ikke mindst foretningsmand. Han ved præcis hvordan han skal iscenesætte dette band og efter hans ønske er Ghost nu i langt større grad blevet et karnevalsband fyldt med humor og platte jokes end egentlig mystik og uhygge, som ellers var bandets udgangspunkt, da de startede ud. Det kan man så elske eller hade.

Ghost i Forum Black Box. Foto: Jannie Ravn Madsen

Efter koncerten i Forum stod jeg i hvert fald tilbage med en tom fornemmelse i maven. En fornemmelse af, at Tobias Forge er løbet direkte ind i en mur med Ghost, der i høj grad mangler et pejlemærke for, hvor man ønsker det her skal hen. Scenen er umiddelbart sat flot op, men koncerten er voldsomt kedelig. Alt virker åbenlyst planlagt ned til mindste detalje og det er de samme platte jokes der går igen i hvert show.

Musikalsk er det derimod en anden snak. Her vinder Ghost heldigvis på dén konto. Forge er en ekstrem dygtig popsnedker og mestre simpelthen kunnen i at skrive det stærke omkvæd og det stærke hook. Jeg elsker Ghosts tilgang til det melodiske univers. Men mener samtidig også, at Ghost ikke har toppet deres debut “Opus Eponymous” fra 2011 endnu. Den rå produktion, den rene lyd, de tunge riffs og de skarpe melodier står i kø på denne plade, hvor produktionen senere hen er blevet mere og mere poleret og det har ligeledes smittet af på sceneshowet, der ikke så overraskende er blevet større og større og mere og mere “pænt”.

Derfor var det da også til stor glæde at høre en “gammel” basker som “Satan Prayer” i setlisten. Dét på trods af, at flere i Forum ikke syntes at genkende sangen. Ingen tvivl om at de fleste i Forum denne aften var kommet for at høre materiale fra de seneste to albums.

Forges seneste figur Cardinal Copia er en hyggelig spasmager, der ikke er bleg for at fyre et par platte jokes af eller skifte kostumer undervejs, men jeg savner altså dengang hvor Ghost havde Papa i front og hvor deres tilgang til showet var mystik, uhygge og ikke mindst rippet for platte jokes. Her var Ghost noget særligt. Her var de noget specielt. I dag er det et kæmpe velsmurt cirkus i et pop-metallisk univers, hvor det hele kører efter en bestemt drejebog. En koncert med Ghost er blevet kedelig.

Så på det punkt virkede det vel egentlig logisk nok at hyre All Them Witches som mainsupport. De var nemlig omend endnu mere ligegyldigt og kedeligt. Hvad amerikanerne lavede på dén scene inden Ghost skal jeg ikke gøre mig klog på? Deres stoner/doom faldt i hvert fald til jorden med et hult brag i Forums betonklods. All Them Witches virkede fuldstændig ligeglade og havde da også travlt med at komme hurtigt væk fra scenen igen. Det virkede malplaceret på den store scene i Forum. Tilbage på Loppen med dem.

For undertegnede (og mange, mange andre jeg har talt med efterfølgende) var aftenens absolutte topnavn nu engang bare Tribulation. At de skulle starte foran et tamt fremmøde var en skam. Men heldigvis lod det dem ikke gå på. Her var lige præcis den grad af mystik og det horror element, som Ghost tidligere har været kendte for. Tribulation skar det helt ind til benet, ved et relativt simpelt show, men med hamrende gode sange og en sublim nerve.

Et åbningsnavn der toppede aftenen og som er grunden til, at vi alligevel kan lande på: