Primordial på AMF 2019. Foto: Jannie Ravn Madsen

Indtil for blot 4 år siden havde Primordial aldrig før spillet i Danmark. Så blev de booket til Copenhell 2015… the rest is history.

Siden har Primordial spillet et utal af gange i Danmark. Alene i år har de spillet to gange. Første var på Viborg Metal Festival, hvor de eftersigne skulle have været helt fantastiske og så altså som hovednavn på Aalborg Metal Festival fredag aften.

Mit første møde med Primordial på en scene var på Maryland Death Fest i sommeren 2015. Altså samme år hvor de spillede på Copenhell. Siden er det ligeledes blevet til utrolig mange koncerter med Alan Averill og hans hold fra Irland i både pakkede klubber og på festivaler i dagslys. Senest på Wacken i sommer, hvor de for første gang syntes at vise svaghedstegn. Tidspunket i det Nordtyske var ikke med dem og så var setlisten ligeledes skruet helt forkert sammen. Det fungerede sgu bare ikke. Indlevelsen var der ikke og dét er altså essentielt hos et orkester som Primordial.

På den noget mindre scene i Aalborg var det nu engang forfriskende igen at opleve Primordial i de små rammer. Det er nu engang her at bandet er bedst. Bedst fordi Averill her er i direkte øjenkontakt med sit publikum. Og når den karakteristiske frontmand er i dét humør, som han var i på Aalborg, så kan en koncert med Primordial bare ikke gå galt.

Primordial på AMF 2019. Foto: Jannie Ravn Madsen

Selvom resten af bandet fremstår noget anonymt på scenen, så holder det altså hele vejen. Simpelthen fordi Averill er så dygtig en performer og entertainer. Primordial-frontmanden mestrer kunsten i at kunne forføre sit publikum med ganske få virkemidler. Virkemidler som måden hvorpå han formår at udtrykke bandet’s lyriske univers igennem en helt unik fortællerstil, som kun han kan skabe via sin unikke vokal og teatralske fremtoning.

Når Primordial er bedst, som de var under stort set hele koncerten på Aalborg Metal Festival, er deres musik i høj grad tranceskabende. Deres episke fortællinger suger os alle ind i deres univers. Et univers fyldt med smerte og sorg, men dog alligevel med et snert af håb.

I Aalborg fik vi keltisk inspireret black metal i bedste stil, med mastodontiske udgaver af sange som af åbneren “Where Greater Men Have Fallen” , en smuk fremført “The Gathering Wilderness” og klimaks på den afsluttende “Empire Falls”.  Og bedst som man troede at koncerten nu engang var slut og bandet forlader scenen, ja så kommer de tilbage igen. For hvorfor gå hjem, når det hele nu er så godt?

Primordial gik et kvarter over tid. Ikke fordi de var forsinket. Men fordi de ville mere i Aalborg.

Episk igen igen!