D. 23 november udkommer de første to albums fra det svenske classic rock band, The Night Flight Orchestra, i en genoptrykt version på Nuclear Blast. For første gang på vinyl. Netop nu er bandet på en omfattende Europa Tour for deres seneste plade “Sometimes The World Ain’t Enough” og tidligere på måneden blev svenskerne annonceret til hele to danske koncerter i foråret 2019. På hhv. Nordic Noise Rock Festival i Amager Bio og på Godset i Kolding.

 

Det er helt tydeligt at det svenske band, ført an af Björn Strid fra Soilwork, er et af de hotteste rockbands lige nu og med hele 4 fantastiske udgivelser og flere festival annonceringer for 2019 på stribe, er der ingen tvivl om at The Night Flight Orchestra har fået fat i alle med hang til de store melodier.

Tidligere på året spillede bandet på Stengade i København. I den forbindelse fik vi en snak med Björn.

Lad os starte med at tage temperaturen. Hvordan er stemningen i The Night Flight Orchestra i øjeblikket?

Det er utrolig sjovt i øjeblikket. Meget befriende. Det her er et projekt jeg har haft ønsket at lave i mange år, men jeg har måske haft brug for at være 20 år i metalscenen for rent faktisk at kunne gøre det her. Min stemme har skullet udvikle sig helt vildt, for at kunne gøre det, som jeg gør nu i dette band.

Ja det er jo i dén grad anderledes end hvad vi har kendt dig for før i Soilwork.

Ja det er meget anderledes og jeg føler mig langt mere balanceret nu. Rent musikalsk skal forståes. Der er ingen grænser i dette band og det gør det utrolig sjovt at være en del af. Metalverdenen kan være meget firkantet, omend var vi med Soilwork jo bestemt med til at udvikle den melodiske dødsmetal. Men nu behøver jeg ikke kanalisere alle mine musikalske indflydelse til bare ét band. Det er i virkeligheden et klassisk scenarium, men denne her er dog anderledes, fordi dette band er så anderledes end fra hvad jeg tidligere har lavet.

Men det virker som om at du fortsat har tonsvis af melodier i hovedet?

Ja, det stopper virkelig aldrig.

Hvordan startede The Night Flight Orchestra?

Det startede i bund og grund ud med mit møde med David, der blev vores guitarist i Soilwork. Jeg kendte ham ikke før, men vi lærte hurtigt hinanden at kende og fandt ud af, at vi var tiltrukket af den samme type af musik. Hele den der 70’er – 80’er musik. Han kendte en masse til det og det samme gjorde jeg. Så vi begyndte at udveksle bands fra den periode, mellem hinanden. Meget inspirerende.  Både musikalsk, rent sangskrivnings mæssigt og alt det grafiske fra den periode. Så vi blev enige om, at starte et band, der ligesom fangede den periode i musikhistorien. På både udseende, produktion og sangskrivning. Vi fik rekrutteret de resterende medlemmer og så havde vi vores første egentlige øver i årene omkring 2009-2010. Det er virkelig noget af det mest magiske jeg har oplevet som musiker og på det menneskelige plan.

Og så blev I signet på Nuclear Blast og resten er historie, som man siger. Du kom selv ind på “sounden” fra den periode. Flere bands i dag prøver at lyde “retro”. Særligt på stoner/hard rock scenen, hvor mange bands gerne vil lyde som en tidlig udgave af Black Sabbath. Ser du dette band som et retro band?

Ja det er det på en måde. Det er klart at der er nostalgi indblandet i dette. Men samtidig prøver vi også at samle noget op, som har været gået tabt i meget lang tid. Det var en særlig måde at skrive og producere sange på, som med tiden er gået tabt, og som vi nu prøver at tage op igen. Men du har helt ret. Der er ufattelig mange Zeppelin-møder-Sabbath-agtige bands derude netop nu. For ikke at glemme hele AOR bølgen, der altid synes at have været her igennem Frontiers Records. Intet galt i det. Men jeg syntes der har manglet noget. Og jeg synes at et band som f.eks The Night Flight Orchestra har taget fat på noget af det der manglede. Det er svært at finde et andet band derude i dag, der lyder som os. Det er klart man kan altid lave referencer og det gør vi da også selv, men jeg synes vi har været gode til at opfange en bestemt musikalsk periode og gøre den til vores egen.

Ja, opfange en bestemt periode og samtidig også fange metalfolket. Jeg tror aldrig jeg har set så mange hardcore metalfans danse så meget, som til en koncert med ja.

Haha, ja, det er virkelig interessant.

Hvordan er det at spille på metalfestivaler med et band, der spiller disco rock?

Ja, altså det ser ud som om folk virkelig er med på det. Nogle skal lige opfange hvad der rent faktisk foregår. “Is this for real. It sounds like Miami Vice music?!” – formoder jeg, at nogle først og fremmest står og tænker. Men det er helt fint for os. Vi er også inspireret af soundtracks og TV jingles fra slutningen af 70’erne.

Man kunne også fristes til at tro, at jeres navn ligeledes er hentet fra TV Showet “Night Flight”, der blev sendt fra 1981 til 1988?

Nej faktisk ikke. Det var blot David og jeg, der rent faktisk sad i en flyver om natten og fik et par drinks og diskuterende bandnavnet og jeg synes virkelig at navnet passer godt til hele viben.

Og når snakken alligevel falder på flyvere. I spillede en akustisk koncert i Kastrup Lufthavn. Hvordan pokker blev det sat i værks?

Det var fantastisk. Første band nogensinde til at spille i Københavns Lufthavn. Det var meget underligt. Det var midt i myldretiden og både forretningsfolk og familier der skulle på ferie, kom forbi og stoppede op for at lytte til os. Det var meget interessant. Haha. Mikkeller havde inviteret os i forbindelse med åbningen af deres nye bar ude i lufthavnen. Så vi spillede for dem og de har samtidig lavet en drink baseret på vores band. En såkaldt “Midnight Flyer”. I skal seriøst prøve den når I på et tidspunkt er i lufthavnen. Den skal i øvrigt nydes sammen med en såkaldt “Space Wagon”, der er en Gammel Dansk.

Denne opfordring er hermed bragt videre. Vi siger tak til Björn Strid for snakken og glæder os til at opleve The Night Flight Orchestra, når de headliner Nordic Noise Rock Festival d 11 maj 2019 i Amager Bio og på Godset i Kolding d 10 maj 2019.

Varm allerede op nu, med flere af bandets hits: