Siden 2010 har Danmark været med i Wacken Metal BAttle. Torsdag d. 26/4 går det løs igen!

Som de fleste ved havde vi pause sidste år. Men i år kan de ikke holde os tilbage- og gudskelov for det! For Danmark har i høj grad kvalitetsmetal at  byde ind med på den internationale scene i disse år. I år kickstartes de indledende shows med en stærk showcase i Slagelse, hvor Wacken Metal Battle i år indtager Musikhuset/Badeanstalten i Slagelse torsdag d. 26 april. 

I år vil Blastbeast’s Søren Weiss atter være at finde i dommerpanelet og med sin erfaring som A&R (talentspejder) og dommer i internationale Wacken Metal Battle sammenhænge, fortæller han her hvorfor Wacken Metal Battle skal ses som meget, meget mere end “blot” en konkurrence og hvorfor det er så pokkers vigtigt, at vi i Danmark er med til at bakke op, om lige præcis Wacken Metal Battle i år og årene frem. Både som band og som fans.

Hvad er Wacken Metal Battle? 

Wacken Metal Battle er på papiret en musikkonkurrence. Jeg vælger dog altid at forklare og benævne Wacken Metal Battle, som et talentprogram for udvikling af vores danske artister. Det er et udstillingsvindue for en kæmpe stor talentmasse, som hvert år skyder frem på den danske metalscene, og som har brug for det rygstød, som Wacken, som brand, kan give dem. 
I Danmark består showet af 5 indledende runder, med 10 deltagende bands. Hvert band spiller 2 gange og ud fra disse 2 shows, bestemmer et dommerpanel (bestående af musikere, bookere, journalister og pladeselskabsfolk) hvem der skal i den store finale, der i år afholdes i Pumpehuset. 

Du kalder det udvikling af en talentmasse? Men er det i virkeligheden ikke bare et fint og dækkende ord, om en konkurrence, der “bare” er metallens svar på Emergenza?  

Tager du de negative briller på, så jo. Men hvis man som band, og som fan, rent faktisk går mere i dybden med disse shows, vil man se, at det i lige så høj grad handler om alt andet end konkurrence elementet. For os der er tilknyttet disse shows, som talentspejdere og som dommere, er det her en af årets vigtigste opgaver – hvis ikke dén vigtigste. Vi tager arbejdet med vores Wacken Metal Battle artister dybt seriøst. Og hvorfor gør vi det? Jo, fordi talentmassen er så kæmpe stor hvert år. For os handler det om, at give bandet det rette boost. Et boost som de har brug for på dette tidspunkt i deres karriere. Et boost der først og fremmest handler om, at de skal optræde foran et stort publikum. Et boost hvor artisten føler, at de er en del af en omrejsende tour og et boost af betydning, hvor de rent faktisk kan snakke med de folk, der i dagligdagen beskæftiger sig med at formidle metal, som enten musiker, som anmelder, som booker og/eller som pladeselskabsmand. 

Men I er vel ikke managers for bandet. Så hvordan ved I hvad der er bedst for bandet?

Vi er bestemt ikke managers og vi er heller ikke label bosser. Det ønsker vi heller ikke at være. Men som band i udvikling, er vi af den overbevisning, at man har godt af at snakke med de tilknyttede branchefolk til Wacken Metal Battle Danmark. Man har godt af at snakke med den anmelder, der lytter til ens musik og man har i høj grad godt af, at snakke med professionelle musikere, der kan fortælle om alt det “kedelige”, som eks. støttesøgning hos Koda, forsikringer hos DMF osv. Dette er af afgørende betydning for forløbet i Wacken Metal Battle. Dette er alt det der sker bag scenen, når lyset er slukket og artisten ikke stå på scenen. 

Showcases for talenter er der mange af i Danmark. Men hvordan er Wacken Metal Battle anderledes end f.eks Copenhell Freezes Over?

Copenhell Freezes Over er et fantastisk arrangement for upcoming artister, der er langt fremme i deres udvikling. 
Wacken Metal Battle er anderledes på mange punkter. Fællesnævneren er naturligvis, at begge arbejder med ny dansk metal. Men det er vigtigt at du ser på Wacken Metal Battle i et internationalt perspektiv. Wacken Metal Battle foregår i over 50 lande. Fra Sydafrika til Færøerne, fra Kina til USA – you get the point! 

Dette skaber et særligt internationalt fællesskab. Et særligt bånd. Et bånd der knytter branchefolk og bands sammen på en helt særlig måde. Min egen personlige erfaring spænder vidt og bredt. Eftersom jeg har været dommer i både Sydafrika, på Island og på Færøerne. Her har jeg skabt nogle nære relationer, som jeg bruger i mit videre arbejde med de danske talenter. Et vigtigt eksempel på dette var da Svartmálm vandt den færøske Wacken Metal Battle i 2016 og efterfølgende takkede ja til, at blive booket til vores The New Shit Showcase i 2016. 

Dette var så et enkelt eksempel. Har du andre eksempler på artister, der har fået noget ud af Wacken Metal Battle? 

Så afgjort. Ser vi igen med internationale briller, har Wacken Metal Battle finalen i årenes løb været med til at skyde artister som Hamferd, Zhrine, Audn og Battle Beast langt ud over deres egne landegrænser. Herhjemme har publikum kunnet opleve koncerter med bl.a. By The Patient, Aphyxion, Baest, Savage Machine, Huldre, Electric Hellride, Defecto, MØL, Sunless Dawn og Forever Still – for bare at nævne nogle få. Alle var de på et mere eller mindre tidligt stadie i deres karriere og stort set alle brager de nu afsted. Flere af disse med mulighed for at bryde igennem til det store udland.

Som fan er der ingen tvivl om, at du har mulighed for at opleve de artister, der højst sandsynligt vil komme til at smage på udlandet i de kommende år, hvis du tager til showcases med Wacken Metal Battle Danmark i år. 

Men kom nu. Det er jo en konkurrence?

Det er klart. I sidste ende er det en konkurrence, ja, og vi skal finde dét band, som vi igennem Wacken Metal Battle har fået mulighed for, at kunne sende afsted til  Wacken Open Air, for at spille koncert foran 10.000-15.000 mennesker. Men selvom man ikke ender med at vinde, så håber vi, at alle de bands vi har haft med i årets forløb, har fået nogle store og inspirerende oplevelser ud af Wacken Metal Battle Danmark. Oplevelser som de kan bruge i deres videre færd mod gennembruddet. Det er i virkeligheden vores vigtigste opgave. Det er Wacken Metal Battle Danmarks sande ånd. Udover at vi naturligvis skal sende et band afsted til Wacken i 2018, der også i år udvælges i samarbejde med nogle endnu ikke offentliggjorte udenlandske branchefolk, der flyves ind til finalen i Pumpehuset d. 26 maj. 

Vi glæder os til at dele nogle fantastiske oplevelser sammen med de deltagende bands og fans, i de kommende uger til Wacken Metal Battle Danmark 2018. 
Det er derfor jeg elsker Wacken metal Battle så højt og ønsker at blive ved med, at arbejde med artister igennem dette projekt. 

Torsdag d 26 april kickstartes Wacken Metal Battle Danmark på Badeanstalten/Musikhuset i Slagelse.

Line up denne aften:

Genfærd
Ethereal Kingdom 
Deadflesh
Hadron 

Læs om alle de deltagende bands her