Mørket sænker sig for alvor på Færøerne her i januar. Hamferð er nemlig klar med deres anden fuldlængde. Det første på et stort label. De færøske doom metallere har signet med Metal Blade Records, der udgiver “Támsins Likam” d. 12 januar.

Sandelig om det ikke også har taget sin tid. Men nu er albummet endelig snart klar til at se dagens lys… Eller ja, nattens mørke, om man vil. 

For “Támsins Likam” er i særdeleshed et værk gennemsyret af mørke og dyb, dyb melankoli. Fra vi bliver ledt ind i færingenes formørkede doom univers på åbningsnummeret “Fylgisflog” og til albummet slutter, blot 5 numre senere, med “Vápn í Anda,” har vi her at gøre med doom metal så velspillet og med så stor sans for musikalsk præcision, at det her album allerede kan sætte sig fast på listen hos undertegnede, over en af årets bedste udgivelser. Godt gået når vi kun skriver d 2. januar. 

Hamferð formår på dette album, at skrive sange, der i virkeligheden nærmest gør sig i dramaturgiske opbygninger, og som har så uendelig mange lag, der blot venter på at blive opdaget igen og igen. Dét på trods af, en på ingen måder overproduceret lyd. 

“Fylgisflog” starter stille og roligt ud, med et smukt fingerspil, akkompagneret af strygere, inden sanger, Jon Aldará, med sin rene vokal, tager det næste skridt i opbygningen af den ønskede stemning. Melankolien er tyk og langsomt bygges nummeret op. Op til det helt store klimaks, hvor færingenes tyngde for alvor giver los ca. midtvejs, og hvor Jon for alvor kan brage igennem, med sin dybe growl. 

Hamferð har nu trukket os sikkert ind i mørkets tåger og her holder de os fanget, i et benhårdt jerngreb. For albummet’s nummer 2 “Stygd”, der ligeledes er pladens bedste, indledes med et episk kor-arrangement, der immervæk er noget af det flotteste – og igen – mørkeste, jeg har hørt på doom scenen i mange, mange år. Og hey – sørme om der ikke lige er blevet plads til en overraskende omgang blast beats på nummeret “Hon Syndrast”. 

Támsins Likam afsluttes på samme måde som den startede, med et eminent guitar fingerspil, akkompagneret af strygere på “Vápn í Anda,” . Full circle, på et album der bør høres i sin helhed, for at få det fulde udbytte.

Bevares, det her er en udgivelse, der kræver tid af lytteren. Det er et album der kræver fordybelse. Men sådan skal det også være. Her vender jeg lige tilbage til det med den dramaturgiske opbygning og de mange, mange lag i musikken. For ved hver gennemlytning opdager man noget nyt og det gør albummet, som helhed, enormt stærkt. Det er ikke en plade man lige hører på farten. 

Jeg glæder mig til at høre de her numre live og hvis jeg kunne ønske mig noget af Hamferð, så ville det være, at de spillede Támsins Likam fra start til slut på deres kommende tour, der rammer Danmark sammen med ligeledes færøske Svartmálm d. 21 februar i Lille Vega, Radar d. 22 februar og Studenterhuset i Aalborg d. 23 februar . Dette album fortjener at blive hørt i sin helhed. Der er den klart stærkest. Om ikke andet så husk dog i hvert fald, at få “Stygd” med på setlisten! 

Opsummering: Hamferð er endelig klar med udgivelsen af deres anden fuldlængde. Mørket slutter sig om os på Támsins Likam, der er et episk doom metal album, som altid leveret på færøsk, og som indeholder så mange musikalske lag og stemninger, at man selv efter flere gennemlyt opdager noget nyt. Vanvittigt flot udspil.

Lyt specielt til: “Stygd”, “Fylgisflog” og generelt bare albummet i sin helhed.

For fans af:  Paradise Lost, Yob – og alt andet storslået og episk tung musik. 

Hamferð – Támsins Likam udgives via Metal Blade Records d. 12 januar 2018