Wacken Metal Battle Faroe Islands 2017 ASYLLEX Photo: Olaf Olsen Music Photography

Wacken Metal Battle Faroe Islands 2017
ASYLLEX
Photo: Olaf Olsen Music Photography

Wacken Metal Battle holder pause i Danmark i år, men det betyder jo så bare at en række andre lande skal sende bands afsted mod Wacken Open Air til sommer. 
Ét af disse lande er Færøerne, som siden 2012, hvor Hamferd vandt den internationale finale på Wacken, har været med 5 gange, med en enkelt pause i 2015.

Her på Blastbeast.dk har vi været med til battlen på øerne 3 gange.  2017 udgaven af konkurrencen blev afholdt i weekenden og her var undertegnede med som dommer, sammen med 4 kollegaer fra hhv. Tyskland, Sverige, Norge og Færøerne.

Med denne lille blog vil jeg fortælle lidt om min tur på øerne i forbindelse med Battlen. For Færøerne er på mange måder unik. Både hvad angår natur og kultur!

Lad mig dog først starte med at præsentere mine kollegaer til battlen.
For i år bestod dommerpanelet af Tyskland’s Gunnar Sauermann. Gunnar er promoter på pladeselskabet Season Of Mist og Eistnaflug Festivalen på Island, samt journalist på Metal Hammer Tyskland. Fra Sverige var Jocke Skog blevet inviteret. Jocke er keyboardspiller, vokalist og tekniker for det svenske rap metal band Clawfinger, der jo som mange sikkert ved spillede på Copenhell i 2016! Sveriges naboland Norge var repræsenteret med Jan Roger. Jan er en del af Metal Battle Norway og har en-mands dark noise bandet Svartsinn. Og endelig var Færøerne selv repræsenteret ved TYR’s tidligere trommeslager Kári Streymoy.

Wacken Metal Battle – en vigtig spiller i færøsk kulturliv

Lørdag aften blev battlen afholdt i en flot teatersal kaldet Sjónleikarhúsið (teaterhuset), placeret i hjertet af Tórshavn. Battlen blev arrangeret af Færøernes metal organisation Upp Við Hornunum (Op Med Hornene). En organisation, der står for størstedelen af metalarrangementerne på Færøerne i løbet af året.

Fra venstre: Teitur, Jan Roger, Weiss og Kári i Góðan Morgun Føroyar!

Fra venstre: Teitur, Jan Roger, Weiss og Kári i Góðan Morgun Føroyar!

Der er ingen tvivl om, at lige netop Wacken Metal Battle på Færøerne er et af de største højdepunkter for metalfolket på Færøerne år efter år. Simpelthen fordi der bare ikke afholdes særlig mange koncerter på øerne. Og slet ikke med et internationalt snit. Wacken Metal Battle har været med til at løfte stemningen for metal på Færøerne. Ikke mindst fordi Hamferd vandt i 2012 og i sagens natur fik sat landet på det metalliske landkort, hvor TYR tidligere stod nærmest alene om at bringe metallen ud over Færøernes grænser.

Og det kan altså mærkes på øerne. Bl.a. i dagene op til konkurrencen, hvor undertegnede, sammen med med-dommerne Jan Roger og Kari Streymoy, samt Wacken Metal Battle Færøerne’s arrangør Teitur Fossaberg, var blevet inviteret i Færøernes national radio i bedste sendetid kl 8.30 om morgenen i hvad der bedst kan betegnes som Færøernes svar på Go’morgen P3 – “Góðan Morgun Føroyar”. Alt sammen for at snakke om metal og Wacken Metal Battle. Dét ville aldrig ske i Danmark!

Lyt til udsendelsen her 

Ingen tvivl om, at battlen her har enorm stor værdi på Færøerne og også langt mere end vi lige går og tror i Danmark, hvor arrangementet i Danmark “blot” er endnu en række koncerter i den store, store mængde af arrangementer her til lands. På øerne mod nord, har det rent faktisk en enorm stor betydning for folk. Og ikke blot for metalhovederne, men så sandelig også for kulturlivet generelt på øerne.

I Sjónleikarhúsið lørdag aften var vi omkring 200 mennesker til dette års battle, med fans kommende langvejs fra, fra flere forskellige af de 18 øer, der udgør Færøerne.

Fjelde, hval og øl i tanke

Besøg i Gásadalur

Besøg i Gásadalur

Dagen før battlen, var vi blevet inviteret på en særlig tur rundt på øerne. Her fik vi rig mulighed for at opleve Færøernes storslåede natur. Og helt ærlig, selvom jeg efterhånden har været på Færøerne en række gange, så kan jeg simpelthen ikke få nok af de imponerende fjelde, de store vandfald og synet af hav så langt øjet rækker.

I år gik turen til Gásadalur (Gåsedalen). En lille bygd, der ligger på vestsiden af øen Vágar, ca en times kørsel fra Tórshavn. Fjeldet rejser sig flot bag selve bygden i Gåsedalen, og foran bygden ligger det åbne hav flere meter nede af klipperne. Vandet fra havet tordner mod klipperne og den friske luft er som medicin for kroppen. Og mens vi stod og nød naturen blev der naturligvis knipset løs med kameraerne.

Køreturen fortsatte herefter mod Sornfelli. Et 749 m højt fjeld, hvor udsigten på toppen (på de gode dage uden skyer) giver én mulighed for at kunne se ud over en række af Færøernes mange øer. En forhenværende militær radarstation fra Den Kolde Krig ligger på fjeldet ved 725 m højde.

På toppen af Sornfelli

På toppen af Sornfelli

Køreturen op ad fjeldet er ikke for sarte sjæle. Vejen snor sig og bliver smallere og smallere jo længere vi kommer op. Og man mærker stille og roligt presset i ørene, jo højere vi kommer op.
Oppe på toppen af fjeldet bliver vi mødt af glatte veje og sne. Det ender med at vores minibus sætter sig fast og vi må ud og skubbe den fri. Her er vi altså kun ca 2 meter væk fra kanten af bjerget, så det var med tungen lige i munden, at vi fik listet minibussen fri igen. Men altså, vi var heldige med vejret, og kunne heldigvis se en masse fra toppen af Sornfelli. Så det var altså hele turen værd, også selvom det blev lidt “spændende” til sidst.

Efter sådan én tur havde vi gjort os fortjent til en øl. Det skulle hurtigt vise sig, at det ikke bare var én øl, men øl i flere 1000ende liter tanke der ventede os.

Næste stop var nemlig en tur til det lokale ølbryggeri, hvor den færøske øl “Okkara” bliver brygget. Okkara har været på markedet siden 2010 og er Færøernes anden store bryggeri, der nu står side om side med det gamle bryggeri “Föroya Bjór” fra 1888.

På Okkara blev vi vist rundt blandt de store tanke og fik naturligvis stillet tørsten, med en række forskellige øl, som jo i sagens natur gjorde det godt hos en gruppe af metalheads fra Sverige, Norge, Tyskland, Danmark og Færøerne.

IMG_3494

Okkara bryggeri

Med øl i maven gik i turen videre til Kirkjubøur. En lille bygd med ca 80 indbyggere. Bygden er en af Færøernes ældste bygder, der kan spores tilbage til vikingetiden og var gennem middelalderen et bispesæde.  Kirkjubøur er i dag en hyggelig lille bygd, hvor det er muligt at se ruinen af Magnuskatedralen, der blev opført i omkring 1300 tallet, men som eftersigende aldrig nåede at blive færdiggjort.

Turen rundt på øerne blev rundet af med en færøsk specialitet i form af lækker grindehval, spæk og kartofler, naturligvis skyllet ned med færøsk øl og færøsk Havið snaps. Perfekt afslutning på en skøn dag.

Den næste dag stod i battlen’s tegn!

Fwwhraash!

I år bestod den færøske metal battle af 5 deltagende bands (Necrolepsia, Bragdarlogi, Goresquard, Iron Lungs og Asyllex), samt sidste års vindere Svartmálm, som headlinerne på aftenen.

Og det blev en aften med stor variation, hvor alt fra black n roll (tænk Satyricon og Khold), klassisk amerikansk inspireret old school død, eksperimental core, klassisk heavy og thrash metal gav publikum rig mulighed for headbanging og moshpits.

Grind - velbekomme!

Grind – velbekomme!

Da aftenen nåede sin afslutning stod det klart, at det blev de unge gutter i thrash metal bandet Asyllex, der løb med sejren i årets battle, efter en solid koncert, og nu skal repræsentere Færøerne på Wacken til sommer. Asyllex har netop udgivet deres debutalbum “War Order”, som vi anmeldte her på Blastbeast.dk tidligere på ugen.

Stort tillykke skal lyde til de unge gutter herfra!

Til næste år har Færøerne pause i Wacken Metal Battle, men får vi invitationen igen i 2019, siger vi naturligvis ja tak. Færøerne skal opleves igen og igen. Der er hele tiden noget nyt at opleve på de smukke øer og stemningen blandt metalfolket på Færøerne er fantastisk. Det er sgu’ vanedannende, venner!

Og tjek så lige dette flotte galleri ud af Olaf Olsen Koncertfoto: