the-last-stand8. udspil fra svenskerne viser et sikkert Sabaton, der ikke viger meget fra udgangspunktet. 

“The Last Stand” er Sabaton’s imponerende 8. studiealbum siden debutten “Primo Victoria” fra 2005. Når man så tænker på, at Metallica “kun” har udgivet 9 albums siden deres dannelse tilbage i starten af 80’erne, er det altså noget af en bedrift svenskerne har lagt for dagen.

Derfor er der heller ikke noget at sige til, at Sabaton efterhånden har formået, at arbejdet sig stille og roligt op og er blevet et af verdens største heavy metal bands netop nu. Et band der headliner flere europæiske festivaler og som spille i de største arenaer. Power metal bandet fra Falun har arbejdet hårdt for deres succes!

“The Last Stand” er på mange måder et klassisk Sabaton album. Det er lyden af Sabaton. Sætter man albummet på kan man omgående høre, at vi har med Sabaton at gøre! Så som udgangspunkt er alt jo som det burde være. Stor lyd, en blanding af bombastiske heavy metal anthems, speed metal, sange med store armbevægelser og fyldt med keyboard flader.

Der bliver lagt ud med “Sparta”. Et nummer som med dens bombastiske hookline i omkvædet, nok skal blive et sikkert syng-med-hit, når bandet drager på landevejen næste år.
Men så er der altså længere i mellem de helt stærke sange, når vi kommer længere igennem albummet. For flere gange virker det altså som om Sabaton gentager sig selv, med tidligere succesfulde virkemidler, som vi har hørt mange, mange gange før. F.eks minder et nummer som “Winged Hussars” i sin opbygning og dynamik fuldstændig om nummeret “Uprising” fra Coat To Arms. Kom ikke og fortæl mig, at det ikke er det samme nummer, måske bare med en smule højere tempo?! Bedøm selv herunder.


Sådan er der små, men afgørende detaljer, der gør at dette albummet aldrig helt bliver den helt store oplevelse, som det kunne have været. Selvom der selvfølgelig er sange, som stikker ud med deres stærke og fængende melodier, som nu engang er Sabaton’s største styrke og som har sikret dem et stort følge.

Her kan bl.a. nævnes albummet’s stærkeste, titelnummeret “The Last Stand”, samurai slageren “Shiroyama” og afslutteren “The Last Battle”.

Ikke desto mindre gæster Sabaton Danmark til næste år, når krigsmaskinen rykker op i ligaen og vælter Valby Hallen sammen med Accept og Twilight Force! Det skal nok blive en fest på trods af middelmådige “The Last Stand”.

Opsummering: “The Last Stand” er klassisk Sabaton og dét er på både godt og ondt. En håndfuld stærke sange, men så stopper det også her. For måske skulle Sabaton i virkeligheden tage en albumpause nu, for at oplade den kunstneriske inspiration, inden gentagelserne bliver for store? I år står “The Last Stand” i hvert fald ikke distancen i forhold til de andre stærke power metal udgivelser, der er blevet udgivet, fra både Avantasia og Twilight Force.

Lyt specielt til:”The Last Stand”, “Sparta”, “Shiroyama” og “The Last Battle”.

For fans af: Hammerfall, Primal Fear, Gamma Ray, Helloween

Sabaton – The Last Stand udgives via Nuclear Blast