13612228_1173321456052130_8421759229103900075_nDanmark’s hyggeligste havefest. Danmark’s mest dedikerede festival. Kært barn har mange navne og det har Metal Magic Festivalen i Fredericia også. Men sandt. Den lille festival i Fredericia er nu engang Danmarks hyggeligste metalfestival!

 

Metal Magic Festivalen blev for 9ende og desværre også sidste gang afholdt i Ungdommens Hus i Frederica. Og som altid var det med et line up spækket med musik fra den helt klassiske skole med alt fra klassisk heavy metal, black, thrash og dødsmetal. Hvis man derfor leder efter moderne djent, alle mulige typer af core og andet breakdown-inspireret hegn fra den anden side af 90’erne, så er man altså havnet det forkerte sted.
På Metal Magic er det denim and leather hele vejen igennem og i år var det med hovednavne som Denner/Shermann, Denial Of God og Uli John Roth.

Metal Magic festivalen har altid givet store, store oplevelser for undertegnede, hvor det sidste år var Candlemass, der leverede én af de bedste danske festival koncerter nogensinde. I år var ingen undtagelse, omend Candlemass’ magtdemonstration aldrig blev toppet. Men det kunne man vel heller ikke forvente?

Det blev desværre et år, hvor regnen satte ind fredag aften, men der skulle mere til for at stoppe den forrygende fest det altså er på Metal Magic Festival når musikken spiller, øllet skummer og grisen er på grillen!

Rigtig god læselyst med anmeldelserne fra Metal Magic festival 2016, der denne gang kommer i tre dele!

 

Grusom/Slægt

13620241_1172480062802936_9200238012891876425_n

Grusom på MMF 2016. Foto: Søren Weiss

Som studerende, med få penge på lommen, må man tage til takke med det billigste. Og for mig var det billigste 90 kr med Rødbillet’s busser fra København til Fredericia. Desværre betød det også, at vi måtte sidde i kø i myldretiden og derfor var hamrende forsinket. Så forsinket, at undertegnede desværre kun oplevede halvdelen af både Grusom og Slægt’s koncerter.

Grusom spillede på hovedscenen udendørs og så ud til allerede at have fået godt fat i publikum ved min ankomst. Det nåede at blive til en omgang med “The Ripper” og en herlig velspillet “Evil”, hvor bandet igen havde så meget fat i publikum, at de var med på at synge med på omkvædet. Stemningen var ikke ligeså høj, som ved bandets koncert på Copenhell, og ej var der nær så mange mennesker. Men det virkede til, at det fremmødte publikum fik sparket deres Metal Magic Festival solidt i gang, med en herlig omgang stoner rock med Grusom!

Det samme kan siges om Slægt, der havde fået æren af at sparke indendørsscenen i gang. Fyldt med røgelse og i et pakket lokale havde de unge gutter allerede ved min ankomst et godt tag i publikum, med deres på én gang melodiske og kaotiske black metal. Selv et teknisk problem med guitaren syntes, at kunne slå Slægt ud denne eftermiddag på Metal Magic. Bandet leverede som altid. Et af dansk metals stærkeste livenavne netop nu!

Pga de korte indtryk gives der ikke karakterer ved disse to koncerter. 

 

Dread Sovereign

Dread Sov på MMF 2016. Foto: Weiss

Dread Sovereign på MMF 2016. Foto: Weiss

Sådan! Min første fulde koncert på årets Metal Magic Festival! Og hvordan kan det næsten gøres bedre end med den altid forrygende Alan Averil fra Primordial i front for bandet.

Den stærke frontmand er en født entertainer, og sammen med ham blev vi ført igennem Dread Sovereign arsenal af formørket irske doom metal.
Averil’s karakteristiske vokal og messen gik perfekt hånd i hånd med den langsomme tunge metal, der til tider gik over i rent speed metal.

Men kendetegnet for Dread Sovereign er altså den langsomme og tunge, tunge feeling, som trioen gør sig i og udover at være sanger er Alan Averil også bandets bassist. Dettte satte i sagens natur nogle naturlige begrænsninger på mandens ellers så teatralske og energiske performance han er kendt for i Primordial, i det han var ” bundet” til et mikrofonstativ.

Det ændre dog ikke på, at Dread Sovereign var et helvedes vredt, tungt og mørkt indslag og satte sig omgående, som en af festivalens bedste og mest energiske koncerter!

8-penta

 

 
 

Exumer

Exumer på MMF 2016. Foto: Marika Hyldmar

Exumer på MMF 2016. Foto: Marika Hyldmar

Exumer er indbegrebet af et klassisk Metal Magic navn. Det tyske thrash band, der blev dannet tilbage i 1985, udgav to albums “Possessed by Fire” fra 1986 og “Rising from the Sea” fra 1987, inden de gik i opløsning og siden blev gendannet i 2008, hvor de udgav “Fire & Damnation”.

Nu skriver vi 2016 og her er bandet så aktuelle med “The Raging Tides” og det var med denne i ryggen, at Exumer gik på scenen i Fredericia og leverede et klassisk sæt af rendyrket tysker fræs.

Med Mem V. Stein i front for Exumer blev der gået til den allerede fra start og overraskende nok fik bandet rent faktisk startet en moshpit (noget som ellers sjældent finder sted på Metal Magic, hvor folk primært står og nyder musikken, med en bajer i hånden og aller højst headbanger, hvis det skal gå rigtig vildt for sig.)

Det må jo betyde, at Exumer i hvert fald fik fat i de forreste rækker. Længere tilbage gik det mere stille og roligt for sig. Her blev der nikket en smule med hovederne, drukket bajere og enkelte gange røg der et par djævlehorn i vejret. Mest af alt fordi det simpelthen bare var skide hyggeligt, snarere end en egentlig stor oplevelse, at se Exumer denne eftermidag på Metal Magic.

7-penta

 

 
 

Denial Of God

Denial Of God på MMF 2016. Foto: Marika Hyldmar

Denial Of God på MMF 2016. Foto: Marika Hyldmar

Festivalens første rigtige hovednavn torsdag aften, var kult blackerne i danske Denial Of God. Bandet der på Metal Magic i år kunne fejre 25 års jubilæum har i løbet af deres karriere været leveringsdygtige i kun 2 fuldlængder “The Horrors of Satan” fra 2006 og “Death and the Beyond” fra 2012. Derudover er det blevet til en rækker demo udspil og EP’er siden 1992.

Men på trods af de få udgivelser har bandet opnået et stort følge i undergrunden og en status som et rendyrket kult band, som kun få bands i Danmark kan bryste sig af, at have opnået på samme måde.

Der var derfor, ikke så overraskende, mødt mange op for at overvære d’herrer Ustumallagam, Azter og Galheim’s midnatsmesse i Fredericia. En sort messe hvor knogler og maddiker blev kastet ud til publikum i begyndelsen af koncerten, hvor sorte stearinlys lyste flot op på scenen og hvor et omvendt brændende kors sikrede flot visuel underholdning i slutningen af seancen.

Musikalsk var der dømt rendyrket black metal i et tempo der gik fra både midttempo og til hurtige blasts, alt sammen bundet sammen af Ustumallagam’s teatralske sceneperformance,  der på mange måder tryllebandt publikum i godt og vel halvanden time’s kulsort underholdning.

For underholdende det er hvad Denial Of God er! Solid sort underholdning, med alt hvad det hører sig til af corpse paint, ild, omvendte kors og kvlt black metal!

Fucking kvlt!

8-penta

 

 
 

SPEkTR

SPEkTRE på MMF 2016. Foto: Søren Weiss

SPEkTR på MMF 2016. Foto: Søren Weiss

Og så til noget helt, helt andet. For efter Denial Of God havde rundet af på hovedscenen stod et helt andet foretagende klar til at holde festen kørende indenfor. Man havde valgt at alliere sig med electro rock bandet SPEkTR, der stod for den sene og sidste underholdning på pladsen torsdag nat.

På forhånd havde jeg læst mig frem til, at bandet her på ingen måde er metal og der var stort set også tomt i salen, da bandet satte i med det første nummer. Heldigvis gik der ikke lang tid før salen så langsomt blev fyldt og det ene nysgerrige metalhoved efter det andet kiggede ind.

De kunne opleve et band, der langt størstedelen af tiden spillede instrumental musik med lige dele synth, keyboards og drumpad såvel som guitar og bas. Inspirationen lå klart i 80’ernes mere elektroniske sider, kombineret med indie rock. Alt sammen bundet op af psykedeliske visuals opført på væggen bag trommeslageren.

Når SPEkTR var bedst gik de ud i lange, syrede passager, hvor vi som publikum for alvor kunne syre ud og lade os rive med, af de stærke rytmer. Dette skulle de have bibeholdt. For desværre fik de mod slutningen af sættet brudt med det stærke indtryk, da sanger Magnus Madsen, med en egentlig ganske stærk vokal, kom på scenen. Her gik der stilstand i seancen. En skam, for bandet havde ellers et overraskende godt tag på publikum, med deres instrumentale musik.

7-penta

 

 
 

Billede #3 og #4 er taget af Marika Hyldmar for MarikaConcertPhoto