imageDet danske bidrag til årets Wacken Metal Battle hedder i år Sunless Dawn og spiller prog-metal. 

 

Bandet er helt nyt og fik sin debut til de indledende runder i den danske Wacken Metal Battle! Alligevel formåede de at imponere dommerne så meget, at det altså nu er dem der skal spille nede på Wacken.

Det fik vi en snak med bandet om!

Hvem er Sunless Dawn? 
Sunless Dawn består af Henrik Munch på vokal og keys, Christoffer Hildebrandt og Michael Møller på guitar, Thomas Mascagni på trommer og Eskil Rask på bas. Christoffer er den primære sangskriver i bandet, og Henrik står for at skrive teksterne. Navnet ‘Sunless Dawn’ kan spores tilbage til 2009 da vi var et ungdomsskoleband på Bornholm. I dag er vi et andet band end vi var dengang, og det er først siden Thomas blev en del af bandet i efteråret 2015, at vi har været et fuldtalligt band.

Genremæssigt vil vi gerne betegne os selv som progressiv metal, men vi er blevet beskrevet som flere andre metalgenrer også, og der er blevet knyttet mange forskellige tillægsord til os. Det er altid spændende at folk får forskellige indtryk af vores musik, så lyt og vurdér selv!

Hvad inspirerer jer til at skrive musik?
Musikalsk set er vi meget fascineret af musik der fortæller en historie: det vil sige noget med nerve der får én til at stoppe op og gør krav på ens opmærksomhed. Det er ikke fordi vi er superelitære med vores musiksmag, men ‘nørdet’ er nok en god betegnelse for vores inspirationskilder, og vi har en klar hang til musik der bryder rammer – hvis vi for eksempel er ved at skrive en sang og vi synes at nummeret ville være mere spændende med en 5-minutter lang bebop-sektion i midten, så gør vi det! Den nemmeste genremærkat for Sunless Dawn er derfor progressiv metal, og vi føler at vi har samme idealer som andre bands i genren har, såvel som den progressive rock har: Vi har et meget åbent sind hvad angår stilart og mener ikke at genre kan være en barriere; vi elsker lange numre, skæve taktarter, kontrasterende elementer og at variere temaer til nær ukendelighed. Målet for os er dog ikke at skabe utilgængeligt kaos, men at skrive smuk musik der lyder fedt.

Hvilke tanker gjorde I jer omkring at deltage i Wacken Metal Battle DK?
Wacken Metal Battle var en stor mulighed for at vores band kunne blive hørt, og at vi fik en god start som liveband. Konkurrencen har givet anledning til at vi har taget os selv meget seriøst – der var numre der skulle indspilles, detaljer der skulle finpudses og vi skulle indøve vores set så det var tight som bare fanden. Det var temmelig skræmmende at vi skulle blive bedømt på lige fod med bands som har meget mere erfaring, end vi har, så vi gik til opgaven med en massiv indsats. Det viste sig jo så senere at det var en ret god idé at vi tilmeldte os!

I er et meget nyt band. Hvilke fordele og hvilke ulemper har I haft ved at være en del af WOA battle, som et helt nyt band?
En del af konceptet bag Wacken Metal Battle er, at juryen tilbyder coaching, hvor bandsene efter hvert show får en 30-40-minutters samtale med de vigtige branchefolk, bookere, fotografer og anmeldere om hvordan aftenen er gået. Det har vi som helt nyt band haft helt enormt stor glæde af. Vores første show nogensinde var faktisk til Wacken Metal Battle i København på Spillestedet Stengade, så det er nok ikke svært at tro på, at vi gjorde en del ‘rookie mistakes’. Det var hårdt at få så meget høvl som vi gjorde på vores første aften, men det var også en kæmpe fordel for os, at der ikke var noget i vores adfærd på scenen, der var gået hen og blevet til en vane. Det gav virkelig god mulighed for at tage al kritikken til os som band. Vi kunne derfor allerede til vores andet show nogensinde møde op med et helt andet modenhedsniveau end det, vi havde udvist to dage før!
Der har selvfølgelig også været en hård opgave at træde ind Wacken Metal Battle på et så spinkelt erfaringsgrundlag, som vi har haft. Vi har måttet gøre en masse arbejde helt fra bunden, hvor andre mere veletablerede bands allerede har haft deres ting på plads. Det gælder både helt lavpraktiske ting som at have t-shirts og andet merchandise, man kan sælge til koncerterne, såvel som mere personlige beslutninger om, hvordan man vil prioritere musikerlivet i en hverdag, der allerede er fyldt ud med kærester, job og studier. En absolut fordel ved konkurrencen er dog selvfølgelig at vi nu står med vindertitlen og dermed har fået den meget vel bedst mulige start for vores bands karriere.

Nu skal I spille på Wacken foran et publikum på godt og vel 15.000 mennesker. Hvilke tanker og overvejelser har I gjort jer i forhold til jeres show på Wacken, for at imponere det store publikum?
Vi øver os stadig på ikke at tisse i bukserne ved tanken om størrelsen på det publikum! Derudover har vi taget opgaven meget alvorligt, og siden Wacken Metal Battle Denmark sluttede tilbage i maj har vi virkelig lagt os i selen for at nå den professionalisme, det kræver at spille for et så stort antal mennesker, som vi kommer til på Wacken. Vi har gjort en hård indsats for, at alle detaljer i musikken bliver fremhævet for publikum. Vi må spille højst 20 minutter og langt de fleste af publikum har aldrig hørt os før, og eftersom vores musik er kompleks og tilbøjelig til mange dynamiske skift, ønsker vi at publikum skal kunne følge med! Det betyder konkret, at vi må tage alt seriøst i vores sceneshow: påklædning, lys, adfærd, speak, cues til lys- og kamerafolk. Det er svært at begribe, hvor meget koordination der ligger i et liveshow. Det er hårdt arbejde, men det er også fedt at mærke, hvor meget det faktisk hjælper. Vi er begyndt at filme vores øvere, og det er faktisk ret fascinerende at se, hvor meget vi har udviklet os siden første koncert på Stengade i maj!

Hvem glæder I jer selv til at se på Wacken?
Ihsahn (et af vores største idoler), Iron Maiden (barndomshelte), 1349, Alcest, Auðn, Clutch, Entombed, Monuments, Panzerballett, Red Fang, Symphony X, Testament, The Black Dahlia Murder, The Haunted og Triptykon.

Held og lykke på Wacken, drenge!
Mange tak! Vi både glæder og gruer os!

Sunless Dawn
Wacken Headbanger Stage
Onsdag kl 13.05