Crocell

Crocell

Vi havde sendt vores ulandskorrespondent Martin Horn Pedersen til den nye Open Grave Festivalen i Aalborg – se hvad han fik ud af det her!

 

Weekenden d. 11-12 september blev der i Aalborg afholdt Open Grave Festival. Festivallen havde hele 21 bands på plakaten, vel og mærke til en festival på 2 dage med 1 scene. Festivallen blev afholdt på Byens Rum i Aalborg. Byens Rum er desværre ikke et spillested, men mere et kreativ sted i Aalborg, hvilket giver en masse fordele i forhold til frihed til arrangørerne til at sikre billige øl, snaps og mulighed for at folk kunne hygge udendørs, hvis folk havde brug for en pause fra musikken. En utrolig vigtig ting til festivaler. For hvad er formålet med lige den her så? At trække de bedste musiknavne til byen? At give undergrunden mulighed for komme ud og spille? Skabe et frirum hvor miljøet kan mødes? Jeg kender ikke Open Graves egene mål, men det de formåede var at give en masse bands mulighed for at spille, men det vigtigste ved det var nok at de formåede at give byen en festival ,der kan samle mange af de lokale metalfans. Noget vi desværre ikke ser sådan ofte i Aalborg. Naturligvis dukker folk op når der er Aalborg Metal Festival, Vintermetal og på Rock Cafeen, men der er helt sikkert plads til en festival som Open Grave, der mens vejret stadig var ok, gav metalfolket mulighed for mødes over øl og metalmusik til en billig pris i Aalborg.


Fredag:

Musik var sat til at startede allerede kl. 16 fredag, hvilket desværre var alt for tidligt for undertegnede. Heldigvis for det fik jeg en besked om programmet var forsinket da jeg ankom. Desværre var første møde en lyd som var helt skidt og black metal bandsne Fjorsvartnir og Satanic Assault Division endte med at lydesom en stor gang mudder. Act Of Cohesion fulgte efter, og deres knapt så brutale lyd havde det en smugle bedre under forholdene, men ikke nok til at det vil være fair over for bandet at sige noget yderligere om dem. Igen blev det lidt bedre da Velociter kom på. De var et fedt band med god energi fra den kvindelige forsanger, så giv dem et lyt hvis de kommer forbi jer. Det fortjener de. Derefter var vi efterhånden 1½time forsinket i programmet, hvilket vil sige at Blodarv gik på omkring 00.30 og ikke klokken 23.00 som først planlagt. Det var efterhånden mere end den her anmelder kunne klare oven på en hel dags arbejde.

Så lyden og tidsplanen virkede om fredagen på ingen måde. Hvad der dog virkede for Open Grave var evnen til at trække en del flere folk end man ofte ser i metalundergrunden i Aalborg. De havde nogle fine priser og mulighed for at sidde ned. Så der var god stemning og folk hyggede sig. Så det var med håb om en bedring til lørdagen at fredagen blev afsluttet imens bandsne stadig kæmpede sig igennem i salen.

 

mde

Apophys

Lørdag:

Første navn for undertegnede lørdag var Final Hour, og det var tydligt med det samme da de gik på, at lyden her på anden dagen var bedre. Ikke perfekt, men det bliver den aldrig i et lokale som dette. Men der var dækket bedre af og fundet ny support på lydmandens siden. Bandet spillede en fin men lidt kort koncert, men folk så ud til at nyde den og det gav håb for en langt bedre aften rent musikalsk. Würm´s Tongue fulgte op og leverede også en fin koncert, desværre stod det også klar det var knap så mange folk om lørdagen som der havde været fredag. Hvad det skyldes, er svært at sige, men man kan frygte at lydproblemerne fra dagen før var en del af forklaringen. Defilementory fra København var næste band, og med det kommer der så en langt mere brutal omgang dødsmetal til. Og stedet kunne nogenlunde bære det – særligt fik frontman Thomas Fischers vokal bandet til skile sig ud, og gav hele lydbilledet en stor styrke. Det viste sig samtidig også at være bands guitarist Lars sidste koncert med Defilementory – med det kan vi sige, at denne afslutning kan han godt være stolt af!
Næste band på scenen var Detest der spillede ganske fint og leverede en god omgang dødsmetal. Desværre blev det hurtigt meget ensformigt og dermed lidt kedeligt. Men det er bestemt hele ikke nemt for dem at skulle gå på efter vi i forvejen havde været hele turen rundt i dødmetal-genren, så med lidt mere variation kan bandet bestemt blive spændende, da de på trods af forholdene gav en meget velspillet koncert.
Derefter kom festivallens eneste udenlandske navn i form af hollandske Apophys, der gav os en omgang dødsmetal mere. Måske er undertegnet bare ved at blive gammel. Jeg kan godt lide dødsmetal, men jeg kan også godt lide andre genrer, og selvom bandsne ikke er ens, så bliver det meget af det samme. Apophys gjorde dog det fint, men bidrog ikke med noget de danske bands ikke havde givet os forinden.
Derefter var det blev tid til Aarhus bandet Crocell, så den stod igen på dødsmetal. Og igen var vi kommet en time efter plane, men Crocell havde så meget energi og kraft på scenen at det løftede det hele til et nyt niveau, og når bandet medbringer snaps til Aalborg ,så kan det kun skabe glæde hos publikum, uanset om det er undertegnede, snapsekongen Tommy Knøs eller en feststemt pige der udbrød noget med at hun ikke kunne tåle snaps (vel og mærke imens hun hældede ned). Heldigvis var bandet i stand til at bakke snapsen op med god og velspillet musik, og særligt forsanger Asbjørn Steffensen sikrede at han med en solid vokal, god udstråling og showmanship at give musikken et løft, og var derfor med til at få dem til at give festivallens nok bedste koncert.

Som den opmærksomme læser nok har lagt mærke til, så har jeg valgt ikke gået i store detaljer med koncerterne. Men det spændende ved Open Grave var heller ikke det, for til trods for lydproblemer osv., så er det noget helt andet jeg husker festivallen for. Nemlig at den samlede en masse metalfolk fra Aalborg, gav folk mulighed for hygge sig, høre metal, snakke og drikke billige øl! Det gjorde Open Grave rigtigt godt. Den succes skal de bygge videre på, for Aalborg har helt sikkert brug for at miljøet mødes oftere. Det festivallen derimod skal rette op på er, at tidsplanen der skrider og lydproblemerne. Begge dele ville kunne hjælpes på vej ved at skære ned på antallet af bands. 10 og 11 bands er utroligt mange på en dag. Ingen ville få en dårligere festival ved f.eks. der spillede 8 bands pr dag, man kunne få mere tid mellem bandsene så lyden kunne rettes til, og der var mere at give af ved forsinkelse. Samtidig ville man også få det sidste band til at gå lidt tidligere på, for det var tydligt at antal publikum startede lavt når dagen startede, toppede i løbet af aftenen, men forsvandt inden de sidste navne var færdigt.

Så hvis Open Grave lærer lidt af i år, så kan det blive en rigtigt spændende festival i 2016.