korpiklaaniPopulariteten for folkmetal er steget betydeligt herhjemme de sidste par år. Og Korpiklaani fra Finland har bestemt været en medvirkende faktor til denne stigende popularitet herhjemme. Ikke mindst på baggrund af deres ny-legendariske koncert på Copenhell i 2012. Nu er finnerne klar med “Noita” (finsk ord for hekse-doktor). 

 

Med “Viinamäen Mies” sparker Korpiklaani albummet igang på absolut mest traditionelle forstand. “Viinamäen Mies” er klassisk Korpiklaani. En uptempo folkebasker der stiller sig fint i rækken af drikkehymner fra bandets hånd. Denne gang er det hverken øl, vodka eller tequila der er temaet. Men vin. Forskellen på dette nummer og de forrige er, at det er sunget på finsk. Ellers er feelingen den samme på dette nummer, som i de andre drikkehymner. Dette skal nok blive et sikkert hit på livefronten. Ingen tvivl om det.

“Noita” er langt henad vejen som klassisk Korpiklaani er, uden de helt store overraskelser eller sving på vejen. Korpiklaani er nu engang dem de er. Uptempo metal med violin og harmonika og på dette album er alt sunget på finsk.

Fraset de klassiske drikkehymner på deres udgivelser, har Korpiklaani’s musik altid fungeret bedre live end på udgivelse. Dette er også tilfælde på “Noita” hvor i hvert fald et par numre, som førnævnte “Viinamäen Mies”, “Pilli On Pajusta Tehty” og “Jouni Jouni” da bestemt rammer plet.

Desværre fremstår “Noita” også som et album, der mangler de helt stærke sange der kan gøre albummet interessant nok hele vejen igennem. Midtvejs går det nemlig i stå for bandet, der prøver at trække det i en mere melankolsk retning på “Minä Näin Vedessä Neidon”. Det virker som om Korpiklaani så gerne vil være mørkere og mere melankolsk end nogensinde før. Men når alt kommer til alt, så er de altså et festband og det afspejler musikken på “Noita” kun i glimt. Desværre.

Opsummering : Korpiklaani vil altid være et federe band live end på plade og det bekræftes man atter i efter at have hørt “Noita”. Stå nu ved at I er et festband!

Lyt specielt til: “Viinamäen Mies”, “Pilli On Pajusta Tehty” og “Jouni Jouni”

For fans af: Finntroll, Turisas, Ensiferum og Huldre.

Korpiklaani – Noita udgives via Nuclear Blast