Year_BlackOven på plakat-release i onsdags, hev vi lige fat i Roskilde Festivalens metalbooker Stefan Gejsing, om hvad, hvorfor og hvordan det hele hænger sammen!

Først og fremmest… hvor fanden er metalhovednavnet i år!?
– skulle Black Sabbath hjem og sove til middag?

Ja hvor er metalhovednavnet, for det første så ér der bare ikke rigtig mange af de der kan spille Orange Scene hvor der kan være 70.000 publikummer. Så det er svært at finde dem der kan dét. Så nogle gange så tager man nogle chancer som vi fx. gjorde med Mastodon. Og så kunne jeg også se at I selv havde en diskussion kørende om hvor vidt Deftones kunne have været et hovednavn, som de 100% også kunne have været, så den lå ligesom lidt på vippen hvor vi overvejede det. Men så ville folk jo også sige “Er det den rigtige til at headline?”. Det er det muliges kunst. Det har noget at gøre med at vi ret hurtigt fandt ud af at vi ikke syntes at vi ville gå efter Iron Maiden, der ellers blev tilbudt rigtig tidligt i processen, og det var ganske enkelt fordi vi mente det ville være for tidligt for dem at vende tilbage. Ellers har der bare ikke rigtig været de der oplagte navne, der gik nogle rygter om Van Halen på et tidspunkt, som så blev manet i jorden – de ville ikke alligevel. Og så åd Metallica lidt alle de navne som fx Mastodon og Gojira, som kunne have været ret fede at have hos os, men om de ville være headlinere er så noget helt andet. Det har noget at gøre med at være heldige og få hvad der er ude og tage de muligheder der er.

Til gengæld når man så kigger på det lag der ligger under headlinerne, hvor vi har Carcass, Deftones, Rob Zombie og Phil Anselmo, så synes jeg egentlig, at det er noget hvor vi regner med, at der kommer ret mange mennesker. Vi vil vildt gerne have en headliner, hvis der er nogen som er gode og oplagte.

Så Tool kommer næste år?

Dem har vi også jagtet rigtig meget faktisk – rigtig rigtig meget! Og så kom det lidt ud af det blå at de spillede i Mexico, men det tror jeg lidt var en one-off, fordi de vidst er igang med en ny plade, som de så har været igang med i 10 år snart. De er også lidt et band jeg tror der er svære at lokke over til Europa, uden de ved at de har 25 shows eller sådan noget. Jeg tror der skal meget til før de gider, hvis de er i den process med at indspille og lave plade.
Hvem syntes du så skulle have været headliner, ud over Black Sabbath?

Ja, vi havde faktisk lidt talt om I kunne finde på at give Soundgarden endnu en chance, efter de fik al den kritik for deres koncert i Forum – og om det var mere Forum’s skyld end deres..

Ja, den har vi faktisk også prøvet – men.. De spiller sammen med Sabbath, som så ikke var mulige heller..

Det fanme typisk..

Lidt ja, og helt seriøst, med det Metallica-show – Mastodon ville være sindssygt fede.. Gojira kunne også være sjovt at placere i det “mellemlags”-stadie til en Arena-koncert eller sådan noget.. Så der simpelthen har været for meget i omløb til at æde alle de fede navne for næsen af os..

Hvilke overordnede tanker har du gjort dig omkring metalprogrammet på Roskilde i 2014?

Jeg tror at vi har prøvet at gå et spadestik dybere og få fat i lidt flere subgenrer. Jeg kan fx. sige at vi har haft en lang diskussion omkring black metal i musikgruppen generelt. Og diskussionen går ret meget på om når man snakker om black metal om vi snakker den gamle norske skole med Mayhem og de der repræsenterer den del, eller det som foregår i Tyskland og USA som er den der nye ting man enten hader eller elsker eller elsker at hade – som fx. Devilution’s artikel om moderne black metal lægger vægt på. Så blev vi enige om at vi i år ville prøve at lave noget som var lidt mere “sub-genret” end at gå efter de lidt mere gængse ting, derfor har vi gjort ret meget ud af Doom metal i år blandt andet, med Electric Wizard og dem der. Vi har lavet sådan en pakke der kommer til at spille lige i rap af hinanden, med Dark Buddha Rising, Drug Honkey og Mournful Congregation som så ligesom bliver sådan en der skal ligge en mørk nat.

Jeg synes det er blevet godt og der er noget til enhver… Hvis jeg selv skulle ønske noget, så ville jeg gerne have plads til to hardcore-bands. Mere hardcore!

-Så programmet bærer lidt mere præg af det eksperimenterende del frem for det “åbentlyse”?

Ja – i år.

Det kunne man modsat også se de seneste par år, hvor de mindre navne havde fx Soilwork, Parkway Drive, 1349 og  DevilDriver, hvor i år er det næsten som at tage skridtet længere nede i lagene.

Vi har da The Ocean, The Black Dahlia Murder og Electric Wizard?

Ja, og så Drug Honkey, Dark Buddha Rising osv, som der så er næsten ingen der kender

Ja, det er der hvor vi snakker om “at gå længere ned”, helt sikkert.

Hvor vigtig er metallen for Roskilde Festival i disse år?

Det er svært at sige, for jeg synes næsten altid min fornemmeste opgave er at “forsvare” metallen, ligesom der er nogle andre der forsvarer fx den elektroniske scene. Og Roskilde Festival vil gerne være den festival der har alle de der forskellige genrer, og jeg tror det vigtigste er at hvis man interesserer sig for metal, så skal man kunne gå på Roskilde Festival og så igennem fire dage føle sig forholdsvist inspireret, underholdt og overrasket inden for metalmiljøet. Og så kan man så altid diskutere om det er de rigtige prioriteter man så vælger,  men jeg føler at selv i de her år, hvor der er pres fra fx hiphop, der er blevet en langt mere gængs del og accepteret af Roskilde Festival og den elektroniske musik der har sin egen scene osv, men jeg synes godt man kan gå nede på festivalen og så få fire dage hvor der er rimelig meget smæk på inden for metal, hvis man er forholdsvis åben.

Er metalpublikummet nemme at udfordre end fx i hiphop og elektronisk musik?

Nej tværtimod, jeg tror de er sværere at udfordre. Men det er også det der er fedt, der kører jo den her “traditionelle” bølge lige nu med meget old school og 80’er metal, som ligesom kommer meget tilbage, hvor de ting der skete i starten af 00’erne, der gider vi kraftedme ikke lytte til. Jeg tror i virkeligheden at folk er vilde med de der gamle gamle bands. Man kunne måske godt have haft to mere af de der gamle, nu har vi så Carcass, som vi synes er VILDT fedt at vi har, fordi det er så lang tid siden de har været fremme og den nye plade er virkelig god. Men det er rigtigt, vi kan ikke det samme som Copenhell som  har 3 dage hvor de har det hele. Og det tror jeg måske også bare vi må erkende at man nok ikke bør tage til Roskilde Festival hvis man KUN vil høre metal.

Ellers må man tilbringe resten af tiden i Blastbeast Metal Camp! 

Hvad har den største udfordring været for dig som metalbooker i år?

Det har klart været at få nogle af de store navne. Jeg syntes det har været svært at få nogle som i det hele taget er ude og spille og det er også svært at skulle fylde en scene hvor der kan stå 20.000… og så skulle finde et band hvor der skal stå 60.000.. Det er der bare kæmpe kæmpe stor forskel på. Og der kan man bare godt mærke at vi ikke er en metalfestival. Det kan også være at fremtiden bliver mere at vi prøver at styrke det niveau der hedder Arena-scenen – de der 16.000 kapacitets-koncerter, og så virkelig pakker teltet dernede, i stedet for at have meget fokus på at man kan hive Ozzy Osbourne ud af røven.

Jeg tror næsten også der er større stemning for at holde det på Arena-niveauet. Snakken går tit på at det ville være fedt hvis det og det band spillede Arena i stedet for Orange. Men er der så slet ikke nogle Orange Scene bands i år?

Jaa, altså som det ser ud nu så skal Deftones spille på Orange. Tiden er ikke lagt fast endnu, men det er planen at de skal det. Det er alligevel længe siden at de har været her, 2010 var det på Copenhell og så KB Hallen samme efterår, og har ikke været her med den nye plade, så jeg tror der er rigtig mange folk der glæder sig, og det kunne vi også mærke da vi offentliggjorde det, at folk var rigtig glade – også FØR vi offentliggjorde det! haha

Haha ja, der var vi hurtigt ude! vi ville godt nok også stå med skægget i postkassen hvis det ikke passede! 

Men ja, vi har jo lidt været inde på hvad du er ærgerlig over ikke at kunne få plads til.. 

Ja, det er sådan at når man elsker et eller andet, og sådan har I det sikkert også, så ville man ønske at der var plads til mere. Men det er også bare en stor festival med rigtig mange genrer, og nogle af dem der er til indie synes fx også at “arhh.. det ville være vildt fedt med lige den og den”, så sådan er det jo med alle vores afdelinger.

Der er kommet mere dansk metal på programmet i år – er det for at gøre op for manglen på den de seneste år, eller er den hjemlige scene bare mere spændende for tiden?

Det har været et bevidst valg i år, og så synes jeg at de to bands, Helhorse og The Psyke Project, begge to har noget at byde på i forhold til det internationale publikum, og så synes jeg hele den der idé med at sætte dem op mod hinanden er vildt skægt, og det er netop det man kan med de danske bands, da de er nemmere at kommunikere med – end hvis man skulle overtale The Black Dahlia Murder til at lave noget sammen med Nails eller noget andet der. Det er desuden de to bedste livebands i Danmark lige nu inden for metal og jeg tror det bliver vildt. De syntes selv det var en pisse fed idé og ville vildt gerne lave et eller andet hvor de ligesom udfordrer hinanden.

Har I hørt noget om hvordan den koncert kommer til at fungere?

Jeg tror det bliver noget med to bands på samme tid som spiller og så noget med at spille hinandens numre, spille egne numre og numre sammen osv og så har de nok nogle ting oppe i ærmerne.

En god måde at få testet Avalon-scenen på?

Det kan man godt sige det er, ja. Og de får så også længere tid. De får to koncerter’s tid – en ordentlig lang en!  Det bliver en god måde at få lavet noget anderledes der samtidig styrker den danske metalscene, som folk også har efterlyst.

2012 havde Warbringer… 2013 havde Kreator.. Hvor finder vi den helt vilde metalfest i år?

Carcass, Deftones og specielt Phil Anselmo gør det! Der går jo rygter om at han også spiller Pantera-og Superjoint Ritual numre, og hvis jeg kender ham ret og han ikke er for fuld, så kan det godt blive vildt!

Ja man skal sørge for at få fat i ham i starten af  hans tour!

Ja jeg kan ikke helt huske hvor i touren vi har ham.. Det vil jeg sige er noget af det jeg glæder mig mest til, også fordi jeg ik har set ham alene. Så ja, den fest den tror jeg man får sammen med Phil Anselmo! Men man KUNNE godt have brugt et thrash-navn..

Nu har de elektroniske fans Apollo og hiphopperne har skate-scenen. Får rock-og metalfolket snart deres helt eget område?

Nej… Det gør der ikke.. Det er jo skide svært, man kan sige i og med at den elektroniske scene har Apollo, så prøver vi også at undgå at der kommer for meget elektronisk på de andre scener. Men der kommer sgu ikke en rock-og metalscene. Man kan også sige at den elektroniske musik også har mere behov for sin egen scene end fx rockbands. Og Apollo har også sine begrænsninger! Og hvis man så lavede en scene i Odeon-eller Avalon-størrelse til rock-og metal, så ville der også være nogle bands man ikke ville kunne komme på, fordi de enten er for store eller små, så derfor er det at man har muligheden for at sige “fuck man, Carcass skal spille Arena”, og samtidig have plads til at The Ocean spiller en mindre scene, det synes jeg er perfekt, i stedet for bare at have en scene.

Hvad så med bare et område på pladsen hvor man kan drikke øl og høre rock musik?

Deeeeet.. Det ved jeg der bliver snakket om! Om det lykkes det ved jeg ikke, men det er noget vi taler om. Generelt i de næste par år bliver der gjort mere ud af at dyrke områderne omkring scenerne som nogle tematiserede områder, så alt det der foregår omkring scenen også passer bedre til de genrer der spiller på scenen. Det er en løbende process, og jeg ved at der er blevet snakket med om det, men om det lykkes at få et metal/rock området med noget øl/biergarten stemning med i år ved jeg ikke, men jeg ved det er noget der er i udvikling.

Vi krydser fingre!

Lige præcis – ellers så har vi jo en UDEMÆRKET Metal Camp (Blastbeast Metal Camp), som man kan gå ned og få sit fix i!

Vi takker! En af de scener der husede mange uforglemmelige metalkoncerter var Odeon-scenen, der nu er blevet lukket ned, sammen med elektroniske scene Cosmopol, og erstattet af Avalon. Hvordan kommer metallen til at få sin plads på denne nye scene?

det kan godt være det er Cosmopol-teltet vi bruger, men det bliver anderledes på alle punkter, fx indkigget bliver anderledes. Fornemmelsen når man står inde i Avalon skulle gerne være en fusion af Cosmopol og Odeon. Det er lidt det vi har tænkt. Det er ikke sådan at der er blevet nedprioriteret fordi man har lagt Odeon ned. Det er det der bliver arbejdet på, at det er sådan en scene der skal kunne favne det hele.

Vil det sænke mulighederne for at lave noget specielt til metalfolket, som fx den der sydstatspakke med Baroness, Red Fang, Crowbar, Weedeater og Hank 3?

Nej det vil det ikke. Igen er det noget med hvad der ligesom kan lade sig gøre. De der pakker, som vi også har snakket om tidligere, er ret efterspurgte og folk kan godt lide det der med at man ligesom ved at nu er det dernede de næste fire til seks timer skal foregå. Nu gør vi det så i år med den doom-pakke på Gloria, og så til næste år gør vi det med noget andet. Måske noget black metal, som jeg har ville de seneste par år. Mit ønske ville være sådan en pakke der blandede både nyt og gammelt inden for black metal genren. For 6 timer med gammelt norsk kirkebrænder-metal bliver måske lige rigeligt i længden…

Hvad mener du personligt at metalfans skal glæde sig aller mest til i år – og hvorfor?

Electric Wizard nede på Arena. Og Vattnet Viskar, som der ikke er mange der kender!

Ja, jeg har også en kammerat fra Aarhus, der nok er den aller mest inkarnerede black metal fan, der straks gjorde os opmærksom på at dét er det vildt navn!

Ja, Anders (Wahrén) så dem til SXSW i Austin, og han sagde at det var virkelig virkelig fedt

– Er det også det navn du er mest glad for at have fået booket i 2014?

Nej det må være Carcass. Det var en vigtig booking i år! Og så har jeg altid godt kunne lide The Ocean og har også prøvet i rigtig lang tid at få dem på, men de har på en eller anden måde altid endt til sidst når vi har diskuteret dem i musikgruppen. Så det glæder jeg mig rigtig meget til. Også fordi de altid kommer med nogle fede shows. Jeg kan rigtig godt lide konceptet i det band! Det er næsten som om det er one-off koncerter hver gang de spiller.

Ses vi i Blastbeast Metal Camp? ;)

Selvfølgelig! Jeg skal ned og lære at drikke ben har jeg hørt! haha.. – når jeg har fri!