Behemoth-TheSatanistDen mest hypede metalplade i 2014 kommer uden tvivl fra det satan-glade og kulsorte polske dødmetal-outfit Behemoth. Men kan pladen så også leve op til den pedistal den er sat op på? Nok ikke helt, men der skulle også urimeligt meget til for at den kunne..

Taler man om turbulent tid.. Så kan man ikke komme uden om frontmand Nergal og resten af Behemoth. Manden, djævlen og satanisten der modsatte sig de højere magter, og overlevede den ellers dødelige leukæmi-sygdom – hvilket bedre argument kan han have, for at kunne pege fingre over for religionen der ellers fordømmer folk ham og alt de står for. “The Satanist” kan vel ikke have et meget bedre udgangspunkt?

Der blev skam heller ikke sparet på armbevægelserne i tiden op til udgivelsen.. De mange teasere og smagsprøver vi fik leveret, op til udgivelsen af den fantastisk flotte video til nummeret “Blow Your Trumpets, Gabriel” – smagsprøver der knap nok indeholdt noget musik, men blot indeholdt en masse flotte billeder i sort/hvid, men alt sammen var med til at give os ekstra blod på tanden.. Og taler man om blod, kan man heller ikke komme uden om at Nergal’s eget blod er blandet i den maling der er brugt til at lave albumcoveret – hail Satan, indeed! Cementering, ideologi, pragt, pondus og forargelse. Så har man Behemoth i en nøddeskal.

Musikalsk tager pladen meget op hvor Behemoth slap på “Evangelion” – faktisk i så stor en grad at Evangelion’s afsluttende nummer “Lucifer” næsten går perfekt i spænd med åbnereren “Blow Your Trumpets, Gabriel”, både stemnings, riff-og rytmemæssigt.
Derudover byder pladens ni numre på masser af storslåede oplevelser, fx anden-singlen “Ora Pro Nobis Lucifer”, det fantastisk melodiske titelnummer “The Satanist”, den tonsende energiske “In The Abscense Ov Light” (med sin finurlige polske spoken word-midte) samt den episke afslutter “O Father O Satan O Sun”. Dog desværre gør dét at disse numre har uhyre høj kvalitet, at resten af pladens numre godt kan blegne lidt i deres selskab. Men hey – behøves det betyde det er en dårlig ting? Næppe.. For pladen emmer i sidste ende af kvalitet, historie, stemning og rendyrket magtdemonstration, fra et af metalverdenens aller mest konsistente og spændende bands.

“The Satanist” er måske ikke det helt store og uvurderlige mesterværk der skal revolutionere metalverdenen for evigt, men det er trods alt en Behemoth i topform der leverer sig selv 100%, på et ærligt og gennemført udspil – og så er man sgu alligevel farligt tæt på det sublime.

8-penta“The Satanist” udkommer d. 7/2-2014 via Nuclear Blast