Roskilde 2013 fokus MetallicaDet kom som en gigantisk overraskelse for alle, da Metallica i sidste øjeblik blev føjet til det i forvejen spækkede metalprogram på årets Roskilde Festival. 

Jeg mindes ikke en Roskilde Festival i mange mange år, hvor der har været SÅ tætpakket med hårde rock og metalnavne helt i top, særligt efter tilføjelsen af Metallica. Der er simpelthen så mange fede koncerter i vente!

Og ja, mon ikke langt størstedelen af pladsen er samlet, når metal-giganterne rammer Orange Scene igen efter 10 års fravær. Så vidt jeg ved er det fortsat bandets legendariske 2003-koncert der til dags dato har samlet flest mennesker foran Orange Scene. End ikke Prince eller Bruce Springsteen har kunnet slå den!

Og det er der simpelthen ikke noget at sige til. For hvor meget man nu mener at man hader Metallica, så kan man ikke komme udenom, at bandet har stået for nogle af de største metal-slagere nogensinde og det er nærmest umuligt, at tælle dem alle på to hænder. Hvor skal jeg starte? Tja, jeg tror sgu’ bare jeg vil vælge mine personlige favorit-numre ud.

Og der vil jeg nok starte med denne herlige instrumental-basker fra Ride The Lightning, udgivet i 1984 og indspillet af Flemming Rasmussen i Sweet Silence Studio i København. Den episke The Call Of  Ktulu. Her gør Metallica det jeg mener de er bedst til. En perfekt og afbalanceret veksel mellem det hårde og kontante med det bløde og det nedtonede. Og så er bandets referencer til den klassiske musik i dette nummer lige i øjet!

Hvad er der at skrive om Metallica som man snart ikke ved? Bandets første koncert på Roskilde Festvalen i 1986 var en af festivalens allerførste metal-koncerter nogensinde. Bandet gæstede festivalen i kølvandet på Master Of Puppets-udgivelsen og blev en af de sidste koncerter de nåede at spille med Clive Burton, inden bassisten døde i den tragiske busulykke efterfølgende. Gudskelov nåede manden at medvirke på en lang række af de største af Metallica’s sange, hvor særligt denne thrashmetal-perle for mig står som noget af det bedste Metallica har lavet!

Metallica er et band man enten elsker eller hader. Ellers er man af den type der ikke vil vedkende sig at man rent faktisk synes det Metallica laver er ret fedt og i smug står til koncerten og bliver revet med. Sådan er vi så forskellige og jovist, Metallica har da været godt og grundigt rundt i flere forskellige musikalske sammenhænge, som ikke alle har været lige heldige. Helt forfærdeligt blev det med samarbejdet med Lou Reed og udgivelsen Lulu. Puha en skamplet. Men gudskelov har dette ikke sat negative spor på deres liveoptrædender der, når Metallica sætter strøm i anlægget, nok skal gå hen og blive en intens og storslået liveoplevelse. Det er her bandet for alvor kommer til sin ret. Og nyd så lige Blackened, gider du?

Metallica’s optræden på Roskilde i år bliver bandets 4 koncert på Orange Scene. Og vi ved allesammen godt at både du og jeg kommer til at stå foran scenen denne aften. For lige gyldigt hvor meget man end siger og måtte hade Metallica så skal de alligevel ses, og ved du hvad? Måske bliver koncerten ovenikøbet god? Måske den ligefrem går hen og bliver legendarisk, ligesom de sidste tre koncerter med Metallica på Roskilde? – det bliver STORT!


Vores uge med Roskilde-fokus er nu slut. Tilbage er der ikke andet at sige end: VI SES PÅ ROSKILDE i H43 – Blastbeast Metalcamp!!