Roskilde 2013 fokus EnsiferumDet skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg glæder mig helt vildt meget til at opleve Ensiferum på årets Roskilde Festival. Jeg glæder mig til at opleve et folkmetal band folde sig ud på den store gigant, der hedder Roskilde. Jeg er spændt på matchet. Folk og vikinge-metal er jo bestemt ikke hverdag på Roskilde. Men i år har festivalen taget chancen og booket Ensiferum, og det er jeg fandens glad for at de har!!

Efter min mening har Ensiferum nemlig begået en af deres absolut bedste udgivelser med sidste års Unsung Heroes. Her er det høje tempo, man ellers kender Ensiferum for blevet skruet en anelse ned og istedet er der blevet lagt betydelig mere vægt på de stærke melodier, som Ensiferum gang på gang viser på Unsung Heroes at de mestrer til perfektion. Hør selv på den storslåede “Burning Leaves”

Ensiferum blev dannet i Helsinki tilbage i 1995 af  Markus Toivonen (guitar), Sauli Savolainen (bas) og Kimmo Miettinen (på trommer). Herefter kom sanger Jari Mäenpää med, der efter udgivelsen af deres andet album “Iron” måtte stoppe i bandet pga. hans sideprojekt i Wintersun, blev for meget i forhold til Ensiferum. Først i 2001 udkom bandets debut “Ensiferum”. Denne udgivelse viser Ensiferums helt klassiske lyd. Den storslåede blanding i brugen af akustiske instrumenter, folk-inspireret dynamik og den hårdtslående metal. Det er nummeret “Token Of Time” et glimrende eksempel på!

Ensiferum betyder “sværdholder” (frit oversat til smukt dansk) og bandets univers omhandler da også de brave vikinger. Deres togter, krige og sværdkampe. Selv kalder Ensiferum deres musik for heroisk vikinge metal og det er der bestemt ikke noget at sige til, når man bl.a. har en sang som “Deathbringer From The Sky”.

Det er simpelthen på med hjelmen og glemme de seneste 8 dages tømmermænd, når Ensiferum søndag kl 12.30 går på Odeon-scenen og forhåbentlig kaster sig ud i en åbning med dette fremragende nummer!