dmfVi har fået en snak med en af de store og vigtige spillere i up-coming metalmiljøet i Danmark. Ria Fjörgyn Rasmussen – ejer af Dedicated booking og stifter af Dark Mental Festival!  

En snak om motivation, up-coming scenen i Danmark, værdier og Dark Mental Festivalen, der i år præsenterer navne som Taake, Iniquity, Morbid Saint, samt en lang række af de bedste up-coming bands i Skandinavien!

Først og fremmest kan du fortælle lidt om din baggrund i metalmiljøet?

Min baggrund i metalmiljøet rækker efter nogens mening måske ikke så langt tilbage. Jeg har siden mine tidlige teenageår hørt metal, men også meget andet. Jeg har altid gået til metal koncerter, men da jeg oprindeligt er fra Svendborg, var det ikke før 1997 da jeg flyttede til Sjælland at jeg for alvor, bortset fra festivallerne, begyndte at gå til metalkoncerter. Da The Rock åbnede eskalerede det for alvor, da jeg efter et år faktisk begyndte at være husfotograf for The Rock. Jeg så det som en god indgangsvinkel til at se/høre så mange koncerter som muligt, samtidig med at jeg dyrkede en hobby. Jeg fotograferede også for Lars Lolks Webzine ”Antenna” og fik derigennem muligheden for at networke en del i branchen. Efterfølgende fotograferede jeg for diverse festivaller, magasiner i forbindelse med metalkoncerter og andre relevante arrangementer og begyndte langsomt at få en idé om hvor jeg ville hen i denne branche.

Hvad er din motivation for at arrangere koncerter i Danmark?

Jeg var ofte med en af mine bedste venner, når de skulle spille koncerter med hans bands og hjalp meget til med det praktiske arbejde både før, under og efter koncerterne og blev mere og mere motiveret til selv at begynde at arrangere. Til at starte med var det stadig kun i ny og næ jeg hjalp vennerne med at arrangere, men da jeg mødte en ligesindet, fik jeg for alvor blod på tanden og tog skridtet og startede Dedicated Booking. I og med at jeg havde lavet rigtig meget frivilligt arbejde for The Rock, fik jeg chancen for at lave de første arrangementer der, som viste sig at gå ret godt. Jeg brænder for at up-coming bandsne også skal have en chance for at vise deres værd. Der findes rigtig mange bands i DK som er fantastisk dygtige musikalsk, men som mangler flair for det praktiske arbejde mht. koncerterne og det var der jeg så chancen for at vi sammen kunne udvikle os og hjælpe hinanden.

Hvilke værdier står “Dedicated Booking” for?

Dedicated står for kvalitet, ihærdighed, seriøsitet og samarbejde i alle aspekter af musikkens verden.

Hvordan ser du den danske metalscene anno 2013?

Den danske metalscene er stadig en scene i rivende udvikling, hvor der stadig er plads til mange nye tiltag. I Danmark er vi endnu ikke så kendte for vores metalscene og jeg synes ofte at vi selv undervurderer hvor mange super fede acts vi faktisk har. Vi er generelt ikke særligt gode til at promovere os selv i Danmark. Nogle tænker ”jantelov” andre mangler viden om vigtigheden deraf. Mange bands overser hvor vigtig promoveringsdelen er i denne branche og hvor hård konkurrencen er, nu hvor det er så let at reklamere for sig selv via internettet og der findes simple løsninger, som skabeloner til en flot hjemmeside, opsætninger af Facebooksider, Twitter konto osv. Dette bør man være meget mere opmærksom på i fremtiden. Da det mange gange er sådan man bliver ”opdaget” af pladeselskaber, venues, sponsorer m.m.

Jeg er dog yderst positiv over de mange nyere tiltag i metallens navn. Som f.eks. Metal Magic Festivallen som i den grad efterhånden er kendt verden over for dens bookinger af undergrundsbands, der aldrig får chancen på de større festivaller, men som faktisk ofte er mindst lige så fantastiske og underholdende som de kæmpe store metal navne både herhjemme og i udlandet. Copenhell har i den grad fået sat Danmark/København på landkortet og lavet nogle fantastiske arrangementer ikke mindst selve festivallen men også deres warm-up arrangementer har vist sig at være en kæmpe success. Både med bådfarter og ikke mindst arrangementet i Vega med ”When Copenhell Freezes Over”, hvor jeg i fulde drag nød at se at publikum gå amok til bands i mange forskellige subgenre. Pumpehuset har i løbet af sidste år og starten af i år vist deres enorme vilje og format til at bibeholde København på landkortet for både små og store arrangementer med metal. De har lyttet til deres publikum og formået at skabe nogle super fede arrangementer, som også kom undergrunden og up-comingen til gode. Bl.a. med deres ”Total Carnage” arrangementer, hvor hele konceptet går ud på at mødes, høre fed metal og drikke et hav af bajere til en samlet pris på sølle 150kr. De fortsætter med deres nytænkning i år, med at lave rabatter på metal koncerterne, hvis man køber til flere ad gangen, hvilket jeg synes er ret genialt. Beta, Amager Bios ”lillebror” har jeg personligt en meget stor kærlighed til, da jeg har været frivillig derude i 3 år og set stedet blomstre og blive til et helt særligt koncertsted. Der bliver virkelig kræset om detaljer og ikke mindst kunstnerne, store som små. Mikkel Wad Larsen der er booker derude har gjort et fantastisk stykke arbejde med at få mange forskellige kunstnere til stedet. Deres ”Dirty Days Of Summer” arrangement var et fedt tiltag til metalscenen hvor man kombinerede hygge, lækker grillmad og metal i lange baner.

Hvad fik dig til at opstarte Dark Mental Festival?

Jeg tror at enhver arrangør går med en lille drøm om at lave festivaller, da det er noget af det mest komplekse man kan tage sig til indenfor branchen. Det kræver utroligt meget planlægning, velvilje, tillid og samarbejde. Vi kørte via Dedicated Booking et projekt som hed ”Club Dedicated” hvor vi gav andre bands end lige dem som nu var signet hos os, muligheden for at komme ud og spille live, da vi havde lavet en aftale med PH Caféen & Beta om at måtte bruge deres sal til koncerter et par dage om måneden. På et tidspunkt kom der en mulighed hvor vi kunne bruge PH Caféen 3 dage i træk og ja så gik det hele løs. Straks blev hjernerne sat i blød og vi fik hurtigt vores egne bands til at stille op til arrangementet og flere venner og bekendte støttede også op om idéen, hermed var grundstenen lagt til Dark Mental Festival.

Hvilke tanker gør du dig mht. bookinger?

Først og fremmest beskæftiger jeg mig meget med up-coming bands. Jeg elsker at finde nye bands, som jeg ser muligheder i at kunne hjælpe med at løfte den tunge praktiske del, så de kan koncentrere sig om at lave det de lever og ånder for. Nemlig deres instrumenter og musikken. Efterhånden er jeg heldigvis så privilegeret, at jeg har større og meget erfarne bands i Dedicated, som også giver mig nye udfordringer og kræver at jeg selv konstant udvikler mig og udvider markedet og networkingen. På den måde har jeg også i år valgt at satse og løfte Dark Mental Festival til et niveau højere og satse på meget større headlinere, for at trække flere publikummer til, som så forhåbentlig vil få øjnene op for de nye bands og subgenre, når de oplever dem live.

Jeg er selv utallige gange blevet positivt overrasket over at tage ud til de mindre koncerter og lytte til ny musik. Derfor mener jeg at det er vigtigt at skabe denne mulighed for bands og publikum, netop til arrangementer som Dark Mental Festival og Dedicated arrangementerne hvor jeg som de fleste andre også mixer genre og større og mindre bands.

Hvad byder fremtiden på – både for Dedicated og Dark Mental?

Fremtiden byder forhåbentligt på mange flere udfordringer, arrangementer og fantastiske oplevelser. Jeg er stolt af at kunne repræsentere de bands jeg gør og konstant blive ved med at udvikle Dedicated og samarbejdet med bandsne. Bookingen er kun en lille del af en stor drøm om at leve af arbejdet i denne branche.

Dark Mental Festival 2013, ser jeg meget frem til da jeg har satset større end de første 2 år og hvem ved hvad næste år byder på, hvis det viser sig endnu en gang at være en succes. Jeg har mange idéer jeg gerne vil udvide festivallen med, så den bliver ved med at være attraktiv for publikum, men i den grad også for musikerne selv.

I år tager vi hul på ”Dedicated To The Music” konferencen, der foregår fredag og lørdag, inden musikken starter om aftenen. Konferencen er et tiltag som er baseret på at hjælpe bands som gerne vil udvide deres netværk, lære nye ting om branchen og dele egne erfaringer med andre. Hovedtemaerne i år vil være: Networking, samarbejde, præsentation og performance. Det er gratis at deltage i konferencen, hvis man har billet til bare én af dagene på festivallen.