Torsdag d 29/11 havde Saturnus release-fest for deres nye album “Saturn in Ascension”  – et album der har høstet utrolig flotte anmeldelser i såvel international som national presse. Dette foregik på Loppen på Christiania. 

Saturnus’ melankolske doom og Loppen’s mørke intimitet med stearinlys og trævægge er det perfekte match og der var da også fyldt godt op med fans der kom for at fejre udgivelsen med de tunge danskere. Anne Eltard er første artist på scenen denne aften. Hun spiller violin på “For Your Demons” og inden Saturnus gik på scenen, havde hun ca. et kvartes energisk violinspil til at sætte stemningen for et tætpakket publikum.  Lidt over 22 går Saturnus på scenen, til hvad der skal blive den absolut længste koncert undertegnede nogensinde har oplevet.

“Saturn in Ascension” er et absolut mesterværk og gudskelov fik vi alt serveret fra pladen plus en masse numre fra bandets bagkatalog. Lyden på Loppen var dejlig højt og tungt. Desværre rammes bandet i begyndelsen af sættet af lydproblemer, med en højtaler der sætter ud flere gange. Et væsentliggigt irritationensmoment, der først bliver rettet op midtvejs i sættet.

Man kunne tydeligt fornemme at bandet havde set frem til denne dag. Stemningen på scenen var totalt afslappet og bandet gik til musikken med en ro og  en – ja nærmest – hjemme-hyggelig-attitude. Thomas A.G er en glimrende frontmand. Det er lidt af en oplevelse at se hvordan manden lukker sig inde i sine melankolske sange med en ærlighed der siger spar to. Det var der andre frontmænd på metalscenen der kunne lære en masse af.

Aftenens absolutte højdepunkt sker da bandet vælger at gå akustisk, og hvor den amerikanske sangerinde Laurie Ann Haus gæster bandet i nummeret A Lonely Passage. Thomas A.G forsøger, at få sit publikum til at være helt stille, for nu skal det blive rigtig smukt. Og smukt blev det fandeme. “A Lonely Passage” er så afgjort det flotteste nummer på den nye plade og at høre det blive spillet live, var en utrolig rørende og smuk oplevelse.

Thomas A.G havde midtvejs i sættet spurgt sit publikum om der var nogle af os der skulle på arbejde. Det var der angiveligt, men bandet fortsatte og ville bare ikke stoppe. Da klokken blev lidt over 1 havde Saturnus spillet i over næsten 3 timer. Publikumsmængden havde tyndet en smule ud da bandet satte i med aftenens sidste nummer – den obligatoriske “Christ Goodbye” og sendte os ud i vinterkulden.

Lydproblemerne og en, efter min mening, lidt for lang koncert (over tre timer med tung doom, er lige i overkanten og man mister interessen)  gjorde at koncerten, ikke nåede sine absolutte højder.

Men hyggeligt var det fandme med Saturnus.