Vi har taget en lille snak med det ambitiøse danske black metal band Solbrud, om hvordan det hele startede, om black metal generelt og om hvordan fremtidsplanerne ser ud.

 

 

 

 

Hvad fik jer til at starte som black metal band? – hvad er jeres baggrund?

– Brødrene Hjorth og Adrian spillede sammen i et kortlivet thrash-punk band tilbage i 2009. Troels spurgte efterfølgende om Tobias og Adrian ville være med til at starte en black metal band, da han havde ønsket at spille denne genre længe. Black metallen var på daværende tidspunkt krøbet godt ind under huden på os alle, og vi formede i løbet af det næste år et ideelt lydbillede, med lange monotone nærmest meditative numre, hvor ingen skulle bryde ud som solister, men vi sammen fokuserede på den harmoniske sammensætning og hvordan vores lydniveauer skulle matche sammen osv., så man fik en følelse af at vi sammen var lyden af en stor storm. Vi fandt den manglende brik i vores lydbillede, da Ole slog sig til i 2010.

 

Hvad bliver I inspireret af når I laver musik og spiller live? -satan, naturen, andre bands, eller noget helt fjerde?

– Vi har som de fleste nok kan se ikke den klassiske satan vinkel. Da religion ikke interesserer os det fjerneste, har vi valgt at udelukke det helt fra vores musik. Inspirationen er individuel, når vi hver især skriver ting, naturen er dog en god fælles inspirationskilde og den virker som en stemningsfuld understøttelse til musikken, fordi den er rå og smuk på samme måde. Ellers er det egentlig primært lyden fra vores instrumenter, der driver os til at skrive de riff og rundgange som numrene bygges over. Der er selvfølgelig en del gode bands derude man kan lære noget af mht. lyd og udtryk.

 

Hvordan er det at spille en nordisk genre som black metal i et nordisk land uden nogen prominent black metal scene, set i forhold til Sverige og Norge?

– Det er nok både godt og skidt: Vi er måske med til at fylde et tomrum sammen med nogle af de andre nyere bands der er på vej frem, og det synes at give en øget opmærksomhed på mindre bands, at vi ikke har de helt store koryfæer herhjemme. Omvendt har vi også oplevet at man nogle gange ikke bliver taget helt så alvorligt af eksempelvis bookere, men det er sikkert et generelt problem med genren.

 

Hvordan har tilblivelsen af jeres debutplade været?

– Lidt rodet og lang tid under vejs. Vi startede med at tracke sporene i vores øvelokale i foråret 2011, sideløbende med vores første shows. Der er ingen af os der har den store erfaring med at optage og mixe, så vi kunne ikke rigtig få det til at lyde som vi gerne ville have. Men så var vi så heldige at støde på Lasse Eriksen, som er professionel lydmand og har et analog studie lige rundt om hjørnet fra vores øvelokale. Han har selv lavet en del musik i samme stil tidligere, og har virkelig givet pladen den lyd vi gerne ville have.

 

I har valgt at skrive to numre på dansk og to numre på engelsk, er der en bestemt grund til at I har valgt dette?

– Ikke rigtig nej, de to numre på engelsk er de første der kom tekst på, og de fungerede fint nok, så vi lod dem være. Engelsk er et godt sprog, men der er noget mere mystisk over at synge på Dansk, så det vil vi nok holde os til fra nu af. Ole skriver også teksterne med en del gamle danske udtryk og vendinger, som er med til at gøre det lidt mere specielt.

 

Hvordan er fremtidsplanerne for Solbrud?

– Vi har en række shows i efteråret. Vi skal blandt andet til Jylland langt om længe, og vi spiller på en festival i Berlin til Oktober. Udover det har vi så godt som alt materialet klar til næste plade, og vi har ret store planer for hvordan vi skal optage tingene denne her gang, så vi regner med at få en rigtig fed lyd på næste skive.

Vi takker Solbrud for at ville deltage, og glæder os til at høre mere fra dem i fremtiden!