Vi har fået en snak med danske Vanir i forbindelse med deres kommende udgivelse “Onwards Into Battle.

I skal nu til at udgive den altid svære to’er, som er indspillet i Malmö denne gang. Hvordan har studie-processen været under indspilningerne til Onwards Into Battle?

Det har været en fantastisk proces at indspille hos Berno Studios. Det var helt sikkert det rette valg for den her plade, Berno brændte mindst lige så meget for musikken som vi selv gjorde og vi havde den samme vision for det endelige resultat. Berno har før lavet fede produktioner med en meget rå og ikke alt for overproduceret metallyd, og det var meget det vi gerne ville have med på det nye album.

Vi arbejdede 10-12 timer om dagen derovre, ofte fordi vi sad og nørdede over en solo eller noget flerstemmigt på keyboardet, så vi fik ikke oplevet så meget af Sverige da vi ret trætte hver aften.

Det fedeste var nok den dag vi skulle indspille kor på nogle af sangene, da det skulle gøres på en onsdag var det lidt svært at få folk til at sætte end hel dag af til det, så det endte med at vi fik fat i nogle Andreas har sunget med før til at komme og indsynge kor, gennemsnitsalderen i koret var 58 år.

Det første der faldt mig ind da jeg lyttede til det korte lydklip på Youtube var et langt mere episk lydbillede, end man kender Vanir for. Er festlige Vanir blevet alvorlige på Onwards Into Battle?

Lydklippet på Youtube-teaseren er fra “Æresdød” som er et instrumentalt nummer, undtaget lige koret selvfølgelig, og er lavet ud fra nogle nye ideer som vi ønsker at arbejde videre med.

Ved ikke om man kan sige at vi er blevet mere alvorlige, nu har vi bare lavet en hel del “Druk og hor”, og der er jo mange andre ting at tage fat i når det handler om vikinger! Der vil nok altid være en festlig stemning omkring Vanir, men vi har søgt ikke at køre i samme rille. Men ja episk er et meget godt ord for lydbilledets udvikling.

Vikingerne festede for alvor igennem på Særimners Kød og nu lyder det som om vikingerne skal i krig på Onwards Into Battle? Er det et konceptuelt album?

Konceptalbum er det dog ikke, men det dominerende tema er uden tvivl kamp, krig og broderånd! Ting som vi er sikker på alle metallere kan være med på \m/

I har skiftet over til det engelske sprog

Egentlig var det mere en tilfældighed at “Særimners Kød” udelukkende endte på dansk. Martin og Andreas, der skriver teksterne plejer som regl bare at lade kreativiteten flyde og så kommer det ud på det sprog det nu gør.

Efter vi har oplevet en del der synger med til vores koncerter, ser vi ingen grund til at forhindre folk der ikke kan dansk i at være med. Det hører meget med i konceptet omkring Vanir at alle der elsker metal, skal kunne være med.

Folk-udtrykket skinnede tydligt igennem på Særimners Kød. Hvilken lyd kan vi forvente os på Onwards IntoBattle? Sækkepiber, fløjter osv? I sagde jo farvel til jeres fløjtespiller Amanda tidligere i år.

På “Onwards Into Battle” har vi først og fremmest lagt mere vægt på at spille vikinge-metal frem for folk-metal. Vi har stadig sækkepipe, fløjter osv med, men vi har ladet musikken udvikle sig sammen med os og hvad vi vil som band. Amanda kom med lige efter vi havde indspillet sidste plade, så lige som sidst er det Sara, der står for folkeinstrumenterne primært.

Der er også en del mere akustisk guitar på denne plade, det giver en ret fed kontrast til det hårde.

Beskriv idéen bag det flotte album-cover.

Idéen var at skabe et udtryk der viser heltemod, den brave viking overfor den dæmoniske jætte. Vores mening har hele tiden været, at få et cover hvor man vil se på det og sige “fuck han er awesome ham der!” og det syntes vi det er blevet. CD’en omhander meget krig og heltemod og så er der et nummer udelukkende om at smadre jætter, så det var da et fint sted at starte med et cover. Lars som har tegnet det har gjort et fantastisk stykke arbejde

I har om nogle været et band, der har været med til at sætte folkmetallen på det danske metalkort og gjort genren populær. Kan I mærke en større opbakning og støtte til scenen herhjemme end tidligere?

Der kommer hele tiden nye til og vi ser hele tiden nye ansigter til vores koncerter, så ja vi oplever hele tiden en forøgelse af folk-metal lyttere derude. Sidste år havde vi æren af at spille på Copenhell som det første folk-metal band derude, og det var sgu fedt at se opbakningen da Korpiklaani gik på scenen i år. Gennem det sidste år har vi også været med bag nogle foretagener for at styrke den danske folk/vikinge metal scene, og det vil vi blive ved med! Vi elsker metal og vi elsker genren og ikke mindst det fantastiske publikum som det atlid er en stor ære og fornøjelse at spille for!

Hvad har Vanir af fremtidsplaner?

Først og fremmest bliver det spændende at se hvor den her cd bærer os hen. Selvfølgelig skal vi ud og fyre den af på en masse scener både i Danmark, ude på den anden side af grænserne og hvor vinden end må føre langskibet! Vi har for nyligt fået bekræftiget vores første koncert i USA, og lige nu arbejder vi på at få lavet nogle flere koncerter nu vi alligevel er derovre.

Udover det afslører vi snart koncertdatoer for efteråret ude i det danske.

Indtil da, må Odin løfte sine horn for jer alle!