Ja, så nærmer vi os jo den tid på året igen. Festivalsæsonen er med Sweden Rock og Mystic Festival i Polen i sidste uge skudt i gang. Og atter går turen , for de fleste af os , mod Refshaleøen om en uges tid.

I år har jeg forbløfende få navne jeg for alvor skal se på Copenhell. Faktisk mindes jeg ikke et tidligere år, hvor programsammensætningen har været så langt væk fra min musikalske ønskeliste, som tilfældet er i år. Shit happens. Man kan ikke “vinde” hvert år, så i år bliver der nok mere tid til hygge og godt selskab end egentlig musik. Men her er hvad jeg da i hvert fald skal se på årets Copenhell – i vilkårlig rækkefælge. Og gudskelov for at vi har Copenhell Con, som man kan søge tilflugt til under Limp Bizkit.

Knife – LØRDAG – Gehenna 18:15
Der er forsvindende lidt rendyrket heavy metal og speed metal på Copenhell. Og her tænker jeg ikke på de gamle koryfæer. Listen af nye og seje heavy bands er gigantisk. Men de er ikke at finde på Copenhell, desværre. Det er mig lidt af en gåde at et band som f.eks Riot City eller andre fra den ultra populære speed metal bølge f.eks aldrig været på Copenhell?? I år har vi heldigvis de tæske seje Knife at varme os på. Her er der masser af tråd, hvis man er til den hurtige og beskidte af slagsen! Og det er vi jo! Beskidt og herlig speed metal med smag af black metal i stramme jeans og nitter! Yes! Tyskerne river os rundt Lørdag på Gehenna kl 18.45. Og her er der naturligvis mødepligt for alle med hang til sej speed metal!

Hammerfall – TORSDAG – Hades 20:00 / Cradle Of Filth – TORSDAG – Pandæmonium 19:45
Jeg river mig stadig i håret her. Festivalens eneste power indslag og festivalens eneste symfoniske indslag. På samme tid. Jeg startede med at sige, at jeg ikke har mange ting jeg for alvor skal se på festivalen i år. Og så rammer det her clash alligevel. Top ærgerligt. Men puha det bliver svært at vælge. Måske starte med den svenske hammer på Hades og så spæne over og fange et kvarter af Cradle på Pandæmonium? Cradle of Filth udgav med deres seneste “Existence Is Futile” fra 2021 deres bedste album i mange, mange år og omvendt har jeg efterhånden set Hammerfall så mange gange, at det kan tælles på flere end to hænder. Så måske det rent faktisk ender med en fuld Cradle koncert? De kommer jo så sjældent forbi. Åha valget her er svært… Gid man dog bare kunne have nået begge!

Eivør – FREDAG – Gehenna 18:30
Den artist jeg glæder mig måske mest til på årets festival spiller ikke engang metal. Men Eivør i skoven på Gehenna virker fuldstændig rigtigt. Hendes koncerter er altid ren magi . Den smukke stemme, den færøske melankoli og de vanvittigt smukke sange kan snildt blive en af festivalens helt store oplevelser. Jeg har tidligere oplevet Eivor på festivaler som G Festival på Færøerne, Midgardsblot i Norge og på Wacken. Til sidstnævnte blev koncerten dog voldsomt distraheret af en gruppe stive bøvehoveder, der ikke kunne holde deres kæft undervejs. Og dét er faktisk min største frygt ved denne koncert: Eivørs musik kræver indlevelse, fordybelse og en forståelse for koncertrummet. Det passer nu engang bare ikke skide godt sammen med en plads fyldt med metalhoveder, med trang til at råbe og hoppe på borde i Biergarten. Jeg håber at Eivør får et forstående og godt publikum til den her koncert. I så fald kan det her blive fuldstændig magisk.

1349 – ONSDAG – Pandæmonium 23:00
Stilhed og fordybelse behøver man så derimod ikke ligefrem at forlange til 1349. Jeg forventer som sådan ikke andet end voldsom brutalitet fra start til slut med ekstremisterne fra sorte Norge. Onsdag aften skal de simpelthen bare køre mig midt over med en mur af støj og Frosts helvedestrommer. Og jeg glæder mig! Kl 23.00 onsdag aften spiller 1349 solen helt ned, som aftenens sidste indslag. Er du black metal fan bør du i sagens natur ikke gå glip af disse norske helte. “Ashes of Ages” er seneste single fra maj 2024. I 2011 satte de ild i Roskilde Festivalen . I 2024 gør de det på Copenhell.

Copenhell Con – hele tiden!
Og så til festivalens sande headliner for mig i år. Copenhell Con har satme skruet et sejt og spændende program sammen for os nørder i år. Dét skal nok blive rigtig fedt! Jeg forventer at komme til at bruge mange, mange timer herinde til forskellige talks, debatter, shopping og gaming. F.eks vender JP Ahonen – skaberen af kult tegneserien Belzebubs – tilbage på festivalen med talk onsdag kl 18.15. Fankultur diskuteres til The Dark Side of Fandom talken torsdag kl 12.30. Hammerfall nørdsnak torsdag kl 17. Religion og metal diskuteres fredag kl 14.45 og for true crime fans er der talk med Jannie Pedersen kendt fra bl.a. Skyggesiden på TV2 og retsmediciner Asser Thomsen lørdag kl 13.00. Så har vi selveste Lars Mikkelsen, der snakker om nørdkultur kl 14.45 lørdag . Ej at forglemme at Mads Jacobsen – min Nintendopusher homie – jo også kommer ud med butikken igen i år! Jo fandme , Copenhell Con rykker for mig i år!

Afslutningsvis skal der bestemt lyde en klar anbefaling at tjekke Khemmis ud hvis du er til mere traditionel heavy, samt Hulder, hvis du føler for black metallen!

Vi ses på Copenhell!