Torsdag d 6/2 2020 var en ganske stor dag for metalfolket i København. To af byens fremmeste spillesteder havde solid hegn på programmet.

Og hvor størstedelen af landets metalmedier havde stillet sig til rette i Amager Bio, til en aften med US fræs, havde vi taget turen til Pumpehuset, hvor en omgang episk pagan metal var i vente fra lidt af en sjældenhed på disse breddegrader: tyske Equilibrium.

Equilibrium er et af de bands der turnerer i stor, stor stil…. Bare aldrig i Danmark.

Lur mig om ikke vi skal helt tilbage til 2010 før vi sidst har haft visit af Equilibrium, som vel egentlig også var deres første af slagsen? Her var det dog ikke København, men Aarhus, der lagde by til Heidenfesten med både Ensiferum, Equilibrium og Heidevolk på plakaten. Tænk at det allerede er 10 år siden…

Meget er sket i de 10 år. Både med Equilibrium, men så sandelig også med folk/pagan metallen i Danmark. Langt flere bands i denne stil besøger landet end førhen og torsdag aften var scenen således sat til en aften med epic-Equilibrium-metal! Et band jeg sidst så på Wacken i sommer.

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at det udsolgte brag med Testament, Exodus og Death Angel i Amager Bio havde trukket langt størstedelen af metalpublikummet mod Amager denne aften, så koncerten i Pumpehuset foregik på den lille scene, foran et lettere sparsommeligt fremmøde. Ikke at det var pinligt – på ingen måde. Men det var til at fornemme, at denne koncert var for kendere og dedikerede fans af bandet. Det sikre og “naturlige” første valg for den “bredde” metalfan var Amager Bio.

Men hvorfor ikke se et band, der stort set aldrig besøger os, end nogle der ofte kommer til Danmark? Sådan var min tanke i hvert fald.

Equilibrium har siden den første fuldlængde i 2005 udgivet 6 skiver. Den seneste “Renegades” fra sidste år anmeldte vi ret positivt, men stillede os samtidig også skeptiske overfor de mange nye valg i bandets sound. F.eks ved den meget, meget moderne og til tider overproducerede lyd. Svøbt ind i keyboards, samtidig med at Equilibrium også på denne skive har taget et skridt væk fra det folkede udgangspunkt.

Ikke desto mindre var det naturligvis dette album, der var i fokus denne aften, hvor tyskerne lagde ud med “Renegades – A Lost Generation”, “Tornado” og “Himmel Und Feuer”. Et trekløver fra den nyeste plade, hvor særligt åbningsnummeret virkede ganske godt. Publikum på de forreste rækker var med, mens det lige krævede et par numre mere for at få resten af salen med.

Det skal jeg så love for skete, da Equilibrium satte i med den herlige folkmetal basker “Waldschrein” fra “Erdentempel”. Her kom der for alvor gang i dansegulvet og her fornemmede vi også for første gang, hvor festligt det rent faktisk kan være, når først folkmetal festen for alvor når derop hvor den bør være, for at det er rigtig sjovt, at være til koncerter med denne type af bands.

“Born to Be Epic” gav stemningen endnu et nyk op midtvejs i koncerten, mens det var fedt at høre en gammel sag som “Ruf in den Wind” mod afslutningen af showet.

Equilibrium kræver en kæmpe lyd. Det er ikke uden grund at de selv kalder sig for Epic Metal. Det forpligter simpelthen. Det fungerede på Wackens hovedscene, men min frygt for, at det lydmæssigt ville falde totalt sammen i en så lille sal som denne i Pumpehuset blev heldigvis gjort til skamme. Equilibrium serverede simpelthen den bedste lyd jeg tror jeg endnu har hørt i denne sal. Og det siger ikke så lidt! Massiv, tungt og storslået!

Vi nåede dog aldrig helt op på niveau med tidligere folkmetal koncerter i Pumpehusets lille sal. Her behøver jeg vel blot at minde om galskaben ved tidligere store oplevelser med bl.a. Turisas og Trollfest? Til det kunne man godt mærke, at det var en hverdagsaften, hvor folk holdt igen med bajerne og at fremmødet ikke var det stærkeste.

Men Equilibrium gjorde alt i alt fornem figur ved deres blot anden koncert i Danmark. Bis bald!