Sabaton på Wacken 2019

Årets første store headliner-tid på Wacken Open Air var tildelt den svenske krigsmaskine Sabaton. Og er der ét sted Sabaton kan samle en gigantisk skare så er det på lige netop Wacken Open Air. Det svenske band er blevet spået en fremtid, som et af de bands der fremover vil stå øverst på festivalplakater, når de gamle travere stiller instrumenterne. I år er Sabaton bl.a øverst på Wacken Open Air, Frankrigs Hellfest og Englands Bloodstock. Og så kan man i øvrigt mene hvad man vil om Sabaton og deres status som headliner. Men sådan er virkeligheden nu engang bare.  Og fest dét kan svenskerne nu engang sørge for!

 

Sabaton har efterhånden spillet på Wacken Open Air en del gange. Som nyt band gav de sig i kast med Party Stage i 2008 på The Art Of Live Touren og siden er det kun gået én vej for svenskerne: op!

I 2013 indtog de så for første gang den helt store True Metal Stage på Swedish Empire Touren og her er de så blevet lige siden når de spiller Wacken Open Air. Showet er naturligvis også blevet større og i 2015 på Heroes on Tour var det med den foreløbige kulmination af et storslået show, fyldt med ild og tanks på scenen. Denne koncert er siden blevet foreviget på en liveudgivelse.

Nu, i 2019, var tiden kommet til et egentligt headliner-show. Og med dét Sabaton tidligere har præsteret af store shows på Wacken, lå det lige til højrebenet, at tage begge scener (Harder & Faster scenerne) i brug – samtidig! Vi skulle jo også fejre deres 20 års jubilæum. Intet mindre kunne selvfølgelig gøre det. Men hvordan? Hvilket show havde vi i vente?

Sabaton var forud for Wacken gået #1 på den officielle tyske albumchart for deres nyeste album “The Great War” (en plade som vi anmelder sammen med Devilution inden længe – stay tuned). Ikke metal eller rock charten, men den tyske hitliste for alle typer af musik. En flot bedrift for det svenske band.

Ikke så overraskende var pladsen pakket til det absolut sidste, da krigsmaskinen ført an af Joakim Brodén åbnede ballet med den uundgåelige åbner “Ghost Division.” Med høj energi og vanlig charme, var frontmanden tændt som aldrig før. Smilene var store og armbevægelserne ligeså. Scenen var naturligvis udstyret med rigelige mængder af krigsudstyr og trommesættet var som altid placeret på en gigantiske tank.

Sabaton på Wacken 2019

Med “Winged Hussars” og “Resist and Bite” kom Sabaton godt fra land, inden det blev tid til det første nummer (“Fields of Verdun”) fra den nye plade. Overraskende nok var “The Great War” kun repræsenteret med 4 numre ud af en setliste på hele 23 sange, hvor vi derimod fik hele 6 numre fra hitpladen “The Art Of War.” Ikke værst og godt set af bandet, som på en festival bør holde sit fokus på sine hits og dermed festen.

Og festligt blev det bestemt. Den gigantiske crowd sang, crowdsurfede og dansede med som aldrig før. Hvis der er noget Sabaton kan skabe med sin musik, så er det lige præcis fællessang. Dén fik vi i høj grad.

Hvad vi også fik halvvejs inde i sættet var de gamle medlemmer fra bandet. R. Sundén, D. Mÿhr, D. Mullback og T. Englund gik på den modsatte scene i mens de nuværende medlemmer fortsatte på den anden. Således havde vi nu to bands på begge scener, der dog spillede samtidig med hinanden. Ren guf for fans af bandet, men også en lille smule skuffende, når man tænker på hvad eksempelvis Savatage og Trans-Siberian Orchestra i 2015 opnåede af magi ved brugen af begge scener. Her komplimenterede de to scener hinanden, med forskellige sounds, der gav en fed dynamik til helheden. Denne aften med Sabaton var det musikalsk identisk. Begge bands spillede det samme og begge scener var fuldt udrustet med krigs remedier.

Sjovt var det dog at se hvordan Brodén havde travlt med at løbe fra den ene scene til den anden. Manden havde travlt. Der er langt mellem de to scener skal jeg hilse at sige.

Brugen af de to scener var mere eller mindre ligegyldigt og det trak naturligvis noget af oplevelsen ned. Det var det vi havde set frem til. Men som en egentlig Sabaton koncert var underholdningen og musikken helt i top. “Primo Victoria”, “Swedish Pagans” og “40:1” er nu engang bare fede sange. Men lidt skuffende var showet altså.

Vi ser frem til endnu et Sabaton brag i Forum Black Box d 12 februar 2020!