Hvad Fanden i Helvede…

… Følgende var min første tanke, da Equilibriums nyeste album “Renegades” røg på pladespilleren for første gang.

De tyske epic folk metallere, der ellers normalt altid er garant for en fornøjelig omgang folk metal har pludselig ændret stil til… øhm ja, hvad har de egentligt ændret stil til?

Vel i virkeligheden det der bedst kan beskrives, som en besynderlig blanding af den moderne metalcores sound og tyngde, kombineret med kæmpe keyboardflader, med riffs og melodier taget fra folk/pagan metallen. Jeg skal da gerne indrømme, at det gjorde mig temmelig skræmt ved første gennemlyt. Et band som Equilibrium har jeg dyrket on-off i en hel del år nu og har altid fundet stor glæde ved deres episke lyd. Men dét her? Hvad pokker vil de med det?

For “Renegades” er godt nok anderledes. Lyden er blevet langt mere moderne og de enorme keyboardflader dominere lydbilledet i højere grad end før. Og så er folk-elementerne så godt som væk. Eller er de nu det?

For allerede ved anden og tredje gennemlyt begynder der at ske noget. Bag den enorme mur af “moderne” lyd dukker der nogle ganske fine melodier frem, som faktisk formår at sætte sig på mig. Og som minder mig om, at Equilibrium faktisk ikke har sluppet folk-metallen helt. Det vidner åbningsnummeret “Renegades – A Lost Generation” og “Himmel Und Fier” om. Et nummer der minder mest om det “gamle” Equilibrium.

Men det er altså et Equilibrium, der søger nye grænser i deres lyd. En lyd der altid har været episk og enorm i produktionen. På dette album har det hele bare lige fået et ekstra nøk op, på et album hvor alle sangene stort set også er sunget på engelsk i modsætning til tidligere, hvor de har holdt det i det tyske.

“Renegades” er en plade der vil dele vande. De “gamle” hardcore folk-metal fans vil helt sikkert rynke på næsen over dette kunsteriske valg fra Equilibrium. Samtidig så tror jeg dog også, at de ender med at få nye fans med sig her. Albummet rammer i hvert fald bredere end hvad Equilibrium tidligere har udgivet.

Opsummering:  “Renegades” er med sine 9 sange et ganske interessant bud på et album, hvor jeg for en sjælden gangs skyld tror, at fans af både folk metal, melodød og metalcore ville kunne mødes.

Spændende bliver det i hvert fald at opleve live. Equilibrium kommer nemlig til Pumpehuset d 6/2 2020!

Lyt specielt til: “Renegades – A Lost Generation” , “Final Tear” , “Tornado” , “Rise Of The Phoenix”

For fans af: folk, melodød & metalcore