Jeg er naturligvis godt klar over, at “The Stage” med Avenged Sevenfold har været ude meget, meget længe nu. Men da deluxe udgaven af vinylen dumpede ind på skrivebordet tidligere i år fra pladeselskabet, synes det ikke, at være det rigtige tidspunkt, for et fokus på pladen. 

Nu er tiden derimod rigtig. Tid til at hive fat i pladen igen. For om få dage headliner Avenged Sevenfold Copenhell og det gør de altså fortsat med nævnte album “The Stage” i ryggen. Det er med dét album, at amerikanerne headliner stort set samtlige europæiske metalfestivaler denne sommer, hvor særligt Download Festival UK, må siges at være kronen på værket. 

Avenged Sevenfold er et band alle har en mening om. Nogle elsker dem, hvor andre elsker at hade dem. Fra en begyndelse på metalcore/screamo til scenen, til at bevæge sig i en mere heavy rock orienteret retning, har bandet bandet både tabt og vundet mange nye fans. Selv var jeg ikke videre imponeret over deres seneste koncert i Royal Arena, hvor medlemmerne mest af alt lignede nogle, der så frem til at komme hjem til sofaen. Men på denne deluxe vinyl version af “The Stage”, synes brikkerne alligevel at falde på plads for mig hvad angår Avenged Sevenfold – til dels.

For hvad er det egentlig Avenged Sevenfold gør rigtigt på denne plade? 

Først og fremmest handler det naturligvis om musikken. Hvor de tidligere plader med Sevenfold primært vidnede om et band, der fortsat ikke synes at have fundet sig selv og som så mere op til forbillederne, end at bringe noget nyt på bordet,  synes amerikanerne at have skruet op for armbevægelserne og det pompøse. Det i sig selv behøver naturligvis ikke at være et godt tegn. Men det synes faktisk at være tilfælde her. Åbningsnummeret “The Stage” er en flot heavy basker på næsten 9 minutter. Et velskrevet heavy metal nummer, med smag af prog, der viser, at Avenged Sevenfold rent faktisk har noget dybde og frem for alt en lyst til at udforske nye områder i deres sangskrivning. Den finurlige guitarfigur i begyndelsen sætter bl.a tankerne igang på klassisk progrock. 

Og det er faktisk ganske kendetegnet for resten af pladen, som synes at bringe Avenged Sevenfold godt rundt i hjørnerne og trækker elementer fra både den klassiske heavy metal, metalcore og progressiv heavy metal. 

Men selvom “The Stage” er et solidt album er der  steder, hvor bandet synes at gabe over alt for meget. Alene det at have 11 numre og en spilletid på godt og vel en time og et kvarter er sgu’ for meget af det gode. Selv et band som Maiden ville kunne knække nakken på det. Således ender sange som “Fermi Paradox” og “Simulation” mere eller mindre som fyld. Og så virker produktionen en anelse flad, hvor jeg i lydbilledet savner noget mere pompøsitet og et generelt større lydbillede, der kunne klæde de store progressive udskejelser endnu bedre. 

Derimod er den afsluttende “Exist”, med sine 15 minutter en ganske flot progressiv skærring, som i virkeligheden er værd at spole frem til næsten med det samme. 

Vinyl udgaven af “The Stage Deluxe ed.” som jeg sidder med her, er en kæmpe kolos, med en masse, masse bonusmateriale. Udgaven indeholder hele 4 vinyler og 22 numre, fordelt på selve albummet, coversange af bl.a. Pink Floyd (ja, de laver sgu en hæderlig udgave af Wish You Were Here) og 4 liveudgaver af sange fra “The Stage,” optaget på deres seneste tour, da denne om forbi London. 

Da Avenged Sevenfold i slutningen af 2016 udgav albummet for første gang, kom det bag på mange. Det var et album der overraskede både fans og pressen ved sin udgivelse og her halvandet år efter, er det fortsat et album, der er værd at tage frem, som et af de fineste albums fra Ax7 – rent musikalsk!

Avenged Sevenfold spiller på Copenhell torsdag d. 21/6 kl 22.30 på Helviti

Opsummering: På The Stage har Avenged Sevenfold taget et nødvendigt skridt op. Det har givet bandet mulighed for at headline de helt store arenaer og festivaler. Et nødvendigt album, hvis ikke amerikanerne skulle bibeholde deres status som “det der band der jo bare lyder som Metallica light”.  På “The Stage” presser de sig selv noget mere i sangskrivningen og det klæder dem gevaldigt, selvom der er skønhedsfejl hist og her. 

Lyt specielt til: “The Stage”, “Paradigm” og “Exist”

For fans af: Metallica,  Alter Bridge og Iron Maiden