Hollands fremmeste pagan metal band, Heidevolk, er på banen med deres 6. studieudspil.

“Vuur van Verzet” (Fire of Resistance) er et udspil bestående af i alt 11 sange, der på hver sin måde viser den klassiske Heidevolk signaturlyd, uden at de ryster posen gevaldig meget.

Det er en lyd, der bestemt ikke er for alle, men som uden tvivl vil glæde fans, af mere eller mindre rendyrket pagan metal, med inkorporerede elementer af folk. 

Heidevolk’s signaturlyd vil og har altid været brugen af de flerstemmelige vokaler. Den dybe røst og en lysere andenstemme leveret af hhv. Lars Nachtbraecker og Jacco Bühnebeest. Dette kombineret med et kor på over 20 mand, giver Heidevolk’s metal på “Vuur van Verzet”  et ganske bombastisk udtryk, der klæder pagan metallen rigtig, rigtig godt. Dette er en stemning der virkelig får lov til at løfte sange som “Yngwas Zonen”, “Britania” og det fineste melodiske nummer på albummet “A Wolf In My Heart.” 

Derimod kræver det, at man kan holde til, at høre sin metal blive sunget på andet end engelsk. Som så mange andre pagan metal bands, sværger Heidevolk nemlig også, at synge på deres modersmål. Det betyder altså, at de fleste sange her bliver sunget på hollandsk. 

Men der er naturligvis undtagelser og én af dem er på nummeret “The Alliance” , der gæstes af Primordials Alan Nemtheanga. En ret fed idé, der lige løfter stemningen en anelse på pladen. 

Til tider savner man nemlig en større variation i tempo og dynamik. Langt henad vejen skriver Heidevolk nemlig sange primært centeret omkring midttempo, uden at vige alt for meget for det faktum. Her kunne man sagtens have ønsket sig, at bandet ville skrue en anelse op eller ned for tempoet. 

Først i sang nr. 8 “Het Oneindige Wound” sker der noget nyt rent musikalsk. Bandet går akustisk og leverer et overbevisende og fint nummer med akustiske guitarer og violiner. Et tiltrængt break for midttempo pagan metallen. 

Jeg mindes ikke hvornår Heidevolk sidst har været i Danmark – eller om de nogensinde har? Men er man fan kan det i hvert fald anbefales at tage turen til Hamborg d 16/2, hvor bandet spiller med labelmates Arkona, samt Trollfest og Korpiklaani i Markthalle. Det tyder på en helt igennem sjov aften i folkmetallen’s tegn og så endda på en fredag!!

Opsummering: “Vuur van Verzet” er et mere eller mindre klassisk Heidevolk udspil. Den viger ikke meget for bandet’s formel og signaturlyd. Er du i forvejen til pagan metal, med flerstemmelige vokaler og stort kor – primært sunget på hollandsk, og med ganske melodiske sange,  så er det her bestemt et udspil du bør tjekke ud. Omvendt er det  ikke et udspil, der vil omvende nye lyttere, til at begynde at lytte til melodisk pagan metal.

Lyt specielt til: “A Wolf In My Heart, “Woedend, “Britannia” 

For fans af:  Ensiferum, Arkona, TYR

Heidevolk – Vuur van Verzet er udgivet via Napalm Records