Avantasia på Wacken 2017. Foto: Jacob Dinesen (Devilution)

I løbet af de sidste to uger har flere af Europa’s helt store festivaler smidt de første navne på plakaten.
Men det kan altså være lidt af en jungle, at finde rundt i alle de festivaler, der i 2018 atter invitere metalfans til open air fester på diverse græsmarker. We know that!

Så hvad enten du sidder nu og bare er nysgerrig, skal planlægge sommerferien allerede nu, eller måske sågar ønsker dig en festivalbillet i julegave, så frygt ej. Vi kommer dig til undsætning, med et grundigt overblik over de seneste par ugers offentliggørelser!

For allerede nu tegner der sig et billede af, at vi også i 2018 kan opleve de helt, helt store kanoner, som Iron Maiden, Guns N Roses, Ozzy Osbourne og Judas Priest øverst på plakaterne. Disse bliver krydret med solide navne i midten, hvor særligt Helloween, Avenged Sevenfold og Nightwish er de gennemgående på sommerens festivalplakater. 

Lad os se nærmere på udvalgte festivaler:

Sweden Rock Festival 6-9 juni 2018

Sweden Rock Festival kan for første gang nogensinde i festivalens historie præsentere Iron Maiden, som det absolutte topnavn. Ingen tvivl om, at der var stor glæde på kontoret, da festivalen forleden kunne offentliggøre et af de stærkeste programmer de nogensinde har haft. Bestående af både store og legendariske navne som Ozzy og Priest, de irske black metal konger i Primordial og de danske islæt Pretty Maids og Junkyard Drive. Og hey så kan du opleve de svenske heavy metal legender Heavy Load! Fortsat mangler der endnu en god håndfuld navne.

På Sweden Rock Festival 2018 kan du bl.a. opleve:
Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Helloween, Stone Sour, Kreator, Heavy Load, Tarja, Vixen, Pretty Maids, Doc Holliday, Primordial, Joe Lynn Turner, Suffocation, Nazareth, Rotting Christ, Pop Evil, Nocturnal Rites, The 69 Eyes, Cyhra, Bullet, The Mick Clarke Band, Pist.On, F.K.Ü, Circus Maximus, The Quill, Lugnet, Junkyard Drive, The New Roses, Three Dead Fingers.

Download Festival UK 8-10 juni 2018

Download Festivalen UK – altså den oprindelige Download Festival – i Donnington har gang på gang, år efter år, kunnet præsentere line up’s i absolut verdensklasse. Hvem kan f.eks ikke huske år 2010, hvor Download Festivalen, som de eneste kunne præsentere AC/DC på toppen af en festivalplakat. Det betød så ganske vist, at AC/DC måtte bygge sin egen scene op ved siden af Download’s faste mainstage. Nå ja, hvis man er store nok, hvorfor så ikke gøre det, når man kan?
Netop nu er det kun headlinerne, der er offenliggjort til festivalen i 2018.

På Download Festival UK 2018 kan du bl.a. opleve:
Avenged Sevenfold, Guns N Roses & Ozzy Osbourne

Tons Of Rock 20-22 juni 2018

Tons Of Rock i Norge var, som nogle af de første, ude med nyheden om Helloween’s europæiske festivaltour i 2018 og det satte hurtigt gang i spekulationerne om tyskernes mulige ankomst på Copenhell. Det holdt som bekendt stik og samme dag, som Copenhell kune offentliggøre de første navne, smed også Tons Of Rock Ozzy på plakaten. Siden er så bl.a. Alice In Chains blevet placeret i toppen af plakaten, som et af de eneste steder i Europa lige pt. 

På Tons Of Rock 2018 kan du bl.a. opleve:
Ozzy Osbourne, Alice In Chains, Helloween, Kvelertak, Equinox, At The Gates, Exodus, Marduk,  Epica, Alestorm, Skambankt, While She Sleeps, Imperial State Electric, Girlschool, Gaahl’s Wyrd, Carach Angren, Audrey Horne, Battle Beast, Skeletonwitch, Lüt, Whoredom Rife, Tusmørke, Sibiir & Føss. 

Graspop Metal Meeting d. 21-24 juni 2018

Det kom som lidt af en overraskelse, da Belgiens Graspop Metal Meeting kunne offentliggøre, at de udvider med en ekstra dag i 2018. Det skyldes simpelthen muligheden, for at få Guns N Roses i toppen af plakaten. Amerikanerne med Axl og Slash i front spiller derfor d. 21 juni. Som altid er resten af programmet et overflødighedshorn af lækkerier for den brede smag.

På Graspop Metal Meeting 2018 kan du bl.a. opleve:
Guns N Roses, Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Judas Priest, A Perfect Circle,  Avenged Sevenfold, Parkway Drive, Limp Bizkit, Megadeth, Kreator, Bullet For My Valentine, Body Count, Killswitch Engage, Powerwolf, POD, Watain, Asking Alexandria, At The Gates, The Darkness, Iced Earth, Underoath, Exodus, Marduk, Emmure, Vader, Tyr m.fl 

Hellfest d. 22-24 2018

Hellfest i Frankrig, der ellers normalt blæser de andre store metalfestivaler af banen, har i år valgt en anderledes taktik i deres årlige offentliggørelser. Selvom festivalen har bankende udsolgt allerede, vælger de i år ikke at offentliggøre deres fulde program med det samme. Og derfor står Avenged Sevenfold og Judas Priest i toppen sammen med Iron Maiden. Men mon ikke der nok skal komme et mega-navn eller to mere i deres næste offentliggørelse. Det bør man næsten tro, når det er Hellfest der er tale om. Men hey! De har sikret sig Hollywood Vampires, så er du fan af Johnny Depp er Hellfest stedet at tage hen. 
Bemærk i øvrigt, at både Graspop og Hellfest finder sted i samme weekend som Copenhell. Så mon ikke vi kan forvente langt flere af de samme navne. Her skyder vi på at bl.a Limp Bizkit vil være at finde i København til sommer. Det er ét af de få bands fra 00’erne der fortsat “mangler” at spille på Refshaleøen.   

På Hellfest 2018 kan du bl.a. opleve:
Iron Maiden, Judas Priest, Avenged Sevenfold, Hollywood Vampires, Limp Bizkit, Marilyn Manson, Megadeth, Nightwish, A Perfect Circle, Deftones, Parkway Drive, Body Count og Stone Sour. 

Rock Fest Barcelona d. 5-7 juli 2018

Det må siges at være lidt af et europæisk festival scoop, at Rock Fest i Barcelona kan præsentere Kiss i toppen af deres plakat næste sommer. Ingen andre festivaler har endnu offentliggjort Kiss og det må siges at skille festivalen i Barcelona ud fra de andre store europæiske festivaler. Og så er de en af de få festivaler, der har offentliggjort en længe ventet koncert med Dimmu Borgir.

På Rock Fest Barcelona 2018 kan du bl.a. opleve:
Kiss, Ozzy Osbourne, Helloween, Judas Priest, Dimmu Borgir, Ross The Boss, Iced Earth, Brainstorm, Tankard & Tygers Of Pan Tang. 

Wacken Open Air d. 2-4 august 2018

Legendariske Wacken Open Air har endnu ikke rigtig skudt de helt store kanoner afsted. Bevares, Judas Priest, Nightwish og Dimmu Borgir skal bestemt nok bringe store og altid træfsikre shows, til dem der kigger i toppen af plakaten. Men ærlig talt. Hvad fanden laver Vince Neil på den plakat? Som om Motley Crüe ikke var slemt nok i 2010!? Og så kan vi jo glæde os til de traditionelle koncerter med U.D.O og Doro, hvis man er til det. 
Spørgsmålet er nok mere  hvad vi  så mere kan forvente os af festivalen, der tidligere har givet os helt unikke oplevelser med eksempelvis gendannelsen af Savatage i 2015? Det bliver spændende, at følge med i deres traditionelle julekalender i december.

På Wacken Open Air 2018 kan du bl.a. opleve:
Judas Priest, Nightwish, Dimmu Borgir, Amaranthe, Amorphis, Arch Enemy, Bannkreis, Behemoth, Belphegor, Children Of Bodom, Deserted Fear, Dirkschneider, Doro, Epica, Firewind, In Extremo, Mantar, Watain, Vince Neil,  Sepultura m.fl.

Leyendas del Rock 8-11 august 2018

Sommer, sol, varme og festival. Er det din ønskede sommer burde Leyendas del Rock i Spanien være dit mål. Som det pt. eneste sted i Europa lige nu, er det stedet hvor du kan opleve Warlock. Ja, korrekt. Det er Doro’s gamle band. Er du samtidig glad for power metal er der ligeledes en del at komme efter. F.eks er Kamelot, Dragonforce og Freedom Call blevet offentliggjort. 

På Leyendas del Rock 2018 kan du bl.a. opleve:
Nightwish, Warlock, Saxon, Powerwolf, Abbath, Sepultura, Sonata Arctica, Kamelot, Watain, Devildriver, Amorphis, Van Canto, Turisas, Dragonforce, Freedom Call, Ross The Boss, Tengger Cavalry m.fl.

Bloodstock Open Air 9-12 august 2018 

Det sidste fokus i denne omgang bringer os til England, hvor Bloodstock Open Air ligeledes har fat i noget interessant. Som ved stort set alle andre europæiske festivaler i år er også Judas Priest i toppen her. Men spændende er det, at vi her finder Gojira helt i top. Man kunne argumentere for at de også hører hjemme der nu og så spiller Emperor rent faktisk en af deres ganske, ganske få koncerter i 2018 på netop Bloodstock.

På Bloodstock Open Air 2018 kan du bl.a. opleve:
Judas Priest, Nightwish, Gojira, Emperor, DevilDriver, Combichrist, Nails, Septicflesh, Bloodbath, Fozzy, Orden Ogan, Memoriam, Doro & Watain.