I disse uger er den solide black metal combo Solbrud/Orm på tour sammen. Bl.a. spillede de på Aalborg Metal Festival i sidste weekend og d. 24 november gæster de DR’s Studie 3.
Vi tog en rendyrket black metal snak, med begge af de top-aktuelle bands.

Hvordan står det til i Solbrud og Orm lige nu?

Solbrud: Det står helt fint til. Vi udgav jo vores tredje plade “Vemod” for fire måneder siden og har siden da været ude og promovere den med en to ugers turné i Europa og nu en række shows herhjemme.

Orm: Rigtig godt faktisk. Vi er inde i en rigtig kreativ periode ift. sangskrivning, demoindspilning osv. Sommeren er altid lidt limbo-agtig for os, men nu hvor dagene bliver kortere og vejret bliver koldere så vågner vi op. Lige nu er vores gear godt nok pakket ned sammen med Solbruds, men så snart touren slutter så er vi tilbage og fortsætter arbejdet.

Det virker til at black metal scenen herhjemme, lige nu, har stor bevågenhed. Politiken bringer interviews, Myrkur optræder til TV shows og på denne tour spiller i I DR’s studie 3. Hvorfor tror I black metallen i DK ser denne opblomstring (også udenfor metalkredse) netop nu?

Solbrud: Det er svært at svare på som band… Hvorfor kom thrash metal og var så interessant i midt 80’erne? Hvorfor lød al rock musik helt ejendommeligt i årene omkring 1970… Uden nogen særlig sammenligning ellers, men ting kommer og går …. for godt 8 år siden lavede vi et metalband og har ikke rigtig spurgt os selv hvorfor og hvordan og hvorledes siden.

Orm: Måske skyldes det at blackmetal har en æstetik som adskiller sig fra død/thrash/power/folk osv. Det tror jeg i hvert fald er med til at gøre hele scenen mere spiselig og interessant for ”ikke-metallere”. Hvad angår opmærksomheden fra metalfans og metalmedier så er det lidt sværere at komme med en forklaring. Jeg hælder dog stadig til at tro at det har noget at gøre med at mange blackmetalkunstnere, alt andet lige, tager deres musik en smule mere alvorligt (jeg nægter at bruge ordet true da det ikke er der jeg vil hen) end hvad vi herhjemme har været vant til fra de større danske metalbands. Måske er folk blevet lidt trætte af fee døø, bajere og jokes på scenen og søger nu noget med lidt mere indhold og substans? Om de danske blackmetalbands så kan give det, er en hel anden diskussion. Lige nu er vi jo på tour med Solbrud og de er efter min mening noget af det bedste vi har i DK.

Hvad er det black metal kan, som andre stilarter ikke kan?

Solbrud: Igen et svært spørgsmål. Men for os er noget af det som gør genren interessant blandt andet, at den som oftest giver lytteren tid til at fordybe sig i musikken. I forhold til den kreative proces med at skabe musikken, finder vi også black metal spændende fordi man kan tage black metal essensen, så at sige, rundt i ret mange afkroge og bruge nogle andre virkemidler, anderledes strukturer, arrangementer, instrumentering, og så fremdeles.

Orm: Black metal er jo først og fremmest rigtig mange ting, fra Venom, Bathory og Celtic Frost over Mayhem, Darkthrone og Burzum til Watain, Nidingr, Wolves in the Throne Room osv. Osv. Jeg tror dog generelt at det er det her med substans og en anderledes form for æstetik som jeg også var inde på før. Musikken præsentere en billede- og lydside, men efterlader stadig meget plads til lytteren til selv at skabe sin fortælling, til selv at give musikken fylde og substans. Man kan selvfølgelig også selv digte en historie over album og coverart til den nye med Cannibal Corpse, men det er som om det ikke efterlader helt så meget til fantasien. Derudover er der også hele snakken om produktionen hvor især den anden bølge af black metal jo virkelig har kunne skille vandene. Nogen hører noget koldt, råt og smukt, mens andre overhovedet ikke kan høre noget andet end støj.

Er det godt at være udøvende black metal musiker i Danmark lige nu?

Solbrud: Ja det syntes vi da. Det er jo altid godt at spille en genre, som der er fokus på og som folk bryder sig om. Det er helt klart også nemmere at komme ud til sit publikum med musikken, end dengang vi lagde ud for en håndfuld år siden, og det har ikke kun noget at gøre med vores egen anerkendelse som band. Efter vores mening er det heller ikke kun Black metallen, som blomstrer her hjemme i disse år. Hele metal og hard rock scene er spækkede med fede bands og en masse fede shows.

Orm: Det er stort set altid en dårlig forretning at være udøvende musiker i DK, men det er klart at det fokus der er på black metal lige nu gør det muligt for bands som os og Solbrud, at tage på en tourné sammen, som ikke ruinerer os fuldstændig. Det ved jeg ikke om to bands inden for vores genre havde kunne få til at løbe rundt på samme måde for 5 år siden. Men så igen, vi har jo også arbejdet hårdt for det, så jeg føler ikke at vi får noget forærende, bare fordi Politiken eller Information skriver et par sider om os.

Nu tager I på tour sammen. Hvad glæder I jer til og hvad forventer I af touren?

Solbrud: Orm er nogle super flinke fyre at være på tour med så det bliver skønt at dele tourbus med dem igen. Der udover glæder vi os selvfølgelig rigtigt meget til at komme ud og spille for vores fans og ikke mindst præsentere sangene fra den nye plade.

Orm: Vi synes jo at det er en stærk pakke som vi kommer med, så vi er spændte på om folk så også er så interesserede i genren som det påstås. Århus i sidste uge var i hvert fald godt fyldt op og vi har også en rigtig god fornemmelse omkring Aalborg Metal Festival. Derudover bliver det rigtig stort at få lov til at spille i DR’s koncerthus.

Hvilke planer har I for fremtiden?

Solbrud: Vi har en lille turne til Færøerne planlagt til foråret og en række shows på Sjælland under opsejling. Og når de er overstået må vi se hvad vi så kan finde på.

Orm: Vi knokler videre med sangskrivningen og arbejder videre i studiet. At kunne smide et eller andet ud på plade i løbet af næste år er klart en prioritet. Hvis den her tour ikke smadrer alle vores forventninger til os selv, så vil vi også ud og spille noget mere. Måske uden for landets grænser. Hvem ved.