I dag udkommer en udgivelse, der kommer til at sparke benene væk under den danske musikbranche. Bandet hedder Heilung og udgivelsen er en liveoptagelse fra deres debutkoncert på Castlefest i Holland i sommer.

I sommer var undertegnede så heldig at opleve dette band på Midgardsblot Festivalen i Norge. I min anmeldelse skrev jeg noget i stil med, at for at forstå Heilung ordenligt, er man nødt til at opleve dem live. 

For det her er så unikt og så enestående, at man er nødt til at opleve det med sine egne øjne og øre. Det har bandet så gudskelov givet mig ret i, og har med “LIFA” udgivet én af de flotteste, hvis ikke dén flotteste livekoncert, et band fra Danmark nogensinde har begået. 

Det her er ikke metal. Det er heller ikke folk. Men musikalsk er det samtidig mørkere end hvad mange metalbands ønsker at kunne opnå, og kan derfor ramme perfekt ned hos metalfanen, der går efter mørket og det mystiske, ja, nærmest spirituelle i musikken. 

På LIFA kan lytteren for alvor komme ind under huden på Heilung. Det er her man kan opleve hvordan egentlig ganske simple musikalske effekter, som brug af slagtøj, strubevokaler, messende rim og toppet med uendelige gentagelser, kan skabe en trancelignende tilstand hos lytteren. 

Heilung ønsker ikke at lave traditionelle livekoncerter. Når man er i selskab med Heilung, er man derimod en del af et spirituelt ritual, hvor de musikalske tråde trækkes ud til forskellige typer af stamme-musik fra overalt i verden og her er vikingetiden blot en lille del af bandet’s fokus.
Som sangskriver for projektet Christopher Juul forklarede i et tidligere interview med Blastbeast: “Vores formål er egentlig ikke at rekonstruere musikken fra dengang, som mange folk bands gør, hvor det skal være super autentisk. For os ønsker at vi nok nærmere at rekonstruere en form for følelse fra disse epoker.” Amplified History som de selv kalder det de laver.

Billedsiden på LIFA er storslået og styrkes blot af bandet’s brug af smukke dragter, hvor traditionelle sharmanske dragter, materialer fra bronzealderen og hjemmelavede instrumenter, er med til at skabe det visuelle udtryk i bandet’s ritualer på en scene. For slet ikke at glemme de store kor af krigere.

Selve Heilung består af sangskriver og producer Christopher Juul, strubesanger Kai Uwe Faust, og sangerinde Maria Franz. Med på scenen bliver de bakket op af et hold af musikere på slagtøj og et stort kor. Det er i denne fulde opsætning at Heilung’s musik for alvor vækkes til live i de godt og vel en time og et kvarter lange ritual på scenen. Og når du ser/hører LIFA, er det vigtigt at du gør det med andet end computerhøjtalere. Trommernes bas er afgørende i Heilungs musik og det får du bedst frem med højtalere med god bund eller et sæt høretelefoner. Det fortjener både du og Heilung.

Opsummering: Heilung’s LIFA-udgivelse er en liveudgivelse, der ikke er set magen til i Danmark før. Den vil udentvivl ramme bredt ned hos musikelskeren, der er på jagt efter noget unikt på musikscenen. Om det så er metalfanen, der går efter det mørke og spirituelle, electro-hovedet der bliver suget til af de tunge beats, eller Soundvenue-hipsteren, der lige har opdaget Heilung og synes de er det sejeste i hele verden! 

Lyt specielt til: Det hele for helhedens skyld. Men skal der alligevel vælges ud: “Othan” , “Alfadhirhaiti” , “In MaiDJan” & “Hamrer Hippyer”.

For fans af:  World music, Wardruna & neo-folk. 

Heilung – LIFA er selvudgivet