Ghost. Oprindelige pressefoto brugt i perioden 2010-2011

Ghost. Oprindelige pressefoto brugt i perioden 2010-2011

I aften rammer Ghost atter Danmark og dét er tilmed med deres største headliner koncert til dato herhjemme. Valby Hallen står for skud.

Det er ikke mere end 6 år siden, at de svenske spøgelser spillede deres første koncert i Danmark. Det var på Roskilde Festivalen tilbage i 2011. Siden dengang har de spillet en masse koncerter i Danmark.

For undertegnede er det blevet til 10. koncerter siden 2011 i både ind- og udland og i aften venter derfor den 11. koncert med spøgelserne.

Svenskerne er på rekordtid blevet et stort samlende band. Og det vil de fortsætte med, så længe folk finder glæde ved de gode og velskrevne melodier i den hårde rock.
Jeg vil prøve at kaste et tilbageblik på nogle af mine personlige højdepunkter med Ghost igennem 6 år.

Roskilde Festival 2011

 

Ghost på Roskilde Festival 2011. Foto: Weiss

Ghost på Roskilde Festival 2011. Foto: Weiss

Da Roskilde tilbage i 2011 offentliggjorde deres fulde plakat, var det med et svensk band helt nederst på plakaten, med et så simpelt navn som Ghost. Bandet havde netop udgivet deres debut “Opus Eponymous” og de syntes at være totalt ukendt i undergrunden. Så så jeg deres første pressefoto med Papa forrest og resten af spøgelserne i baggrunden. Dét band måtte jeg bare se.
Så afsted det gik til Odeon, hvor bandet fredag nat gik på scenen kl 01, til et overraskende fyldt telt. Dén koncert blev startskuddet på min kærlighed til Ghost. For selvom bandet helt bestemt har spillet federe koncerter siden, så var stemningen inde i Odeon teltet helt igennem elektrisk og fantastisk okkult. Præcis som det bør være til en Ghost koncert. Fyldt med røgelse og med en Papa, der dengang ikke sagde ét eneste ord til sin store crowd, men alligevel kunne få alle med i sin hule hånd. Det skyldes ikke mindst de fantastiske sange som “Elizabeth” og “Ritual.” Koncerten varede kun 45 min. Men så havde de altså også spillet alt deres materiale! Ghost’s første koncert i Danmark! Sikken et fedt minde!

Wacken Open Air 2011

 

Ghost på Wacken 2011. Foto: Weiss

Ghost på Wacken 2011. Foto: Weiss

På samme tour, som de spillede Roskilde Festival, ramte Ghost senere på sommeren Wacken. Denne koncert er første og eneste gang Ghost har været forbi Wacken. Underligt nok egentlig?
Spøgelserne var de sidste jeg så på årets Wacken. De spillede som ét af de sidste bands på W.E.T Stage, som dengang stadig var placeret inde på den centrale plads i et noget mindre telt.

Om det var fordi det pisse regnede den nat skal jeg ikke kunne sige, men W.E.T Stage var i hvert fald presset til det yderste. Der kunne simpelthen ikke presses flere mennesker ind. Det sjove var, at folk der stod inde i teltet, fortsat havde deres regnslag over sig, og da de så de kutteklædte spøgelser på scenen, syntes flere i crowden, at ville deltage i ritualet, så alle tog deres hætter fra regnslagene op over hovedet, så alle stod og lignede medlemmerne fra Ghost. Et syn for Satan!
Fed, fed stemning denne nat på Wacken. Besynderligt de aldrig har været inviteret tilbage.

Amager Bio 2012

 

Ghost i Amager Bio 2013. Foto: Weiss

Ghost i Amager Bio 2013. Foto: Weiss

Ghost’ første headliner koncert i Danmark var i Amager Bio tilbage i 2013. Endnu var “Infestissumam” så ny, at det kun var et fåtal af publikum, der kendte til sangene fra plade nr. 2. Og så var salen i øvrigt langt fra fyldt. Alligevel fornemmede man, at bandet altså på kun to år havde udviklet sig, til et langt bedre sammenspillet liveband, og var nu også begyndt at tænke et større show ind i deres koncept. Ikke mindst pga af cirkus-baskeren “Secular-Haze” og den absolutte Ghost klassiker “Year Zero”, der jo udspringer fra plade nr 2. Ghost var her på vej til at blive et rigtigt headliner band og der skulle ikke mere end et par år til, før de nu kunne fylde Amager Bio til bristepunktet i 2015.

 
 

Copenhell 2015

 

Ghost på Copenhell 2015. Foto: Weiss

Ghost på Copenhell 2015. Foto: Weiss

Der var delte meninger blandt crowden på Copenhell, da Ghost toppede årets plakat, som headliner på Copenhell’s sidste aften i 2015. Hvordan kunne et band med kun 4 år på bagen dog headline en så stor festival som Copenhell? Jeg tror kritikerne blev overbevist, for Ghost leverede en fantastisk koncert på Copenhell i 2015, hvor de lukkede og slukkede festivalen foran et stort og talstærkt publikum. Bandet spillede på Copenhell blot et par mdr. før bandet’s egentlige gennembrudsplade, for det mere mainstream orienterede publikum selvfølgelig, blev udgivet. Jeg tænker selvfølgelig på det episke “Meliora” udspil, der efterfølgende sendte dem til Amager Bio samme vinter i 2015 i kølvandet på en række flotte anmeldelser.

Roskilde Festival 2016

 

Ghost på Roskilde Festival 2016. Foto: Weiss

Ghost på Roskilde Festival 2016. Foto: Weiss

Og så tilbage til hvor Ghost’ eventyr i Danmark startede. 5 år efter de hjemsøgte Danmark for første gang på Odeon tilbage i 2011, var Ghost nu tilbage på Roskilde. Her var de denne gang blevet sat til at lukke Arena, med en magisk koncert i det store telt kl 02 fredag nat.
Koncerten står som én af de helt, helt store højdepunkter med Ghost fordi alt simpelthen syntes at give mening. Det store Arena telt passede perfekt til Ghost storslåede og pompøse lyd og dertil store show. Koncerten på Roskilde sidste år cementerede blot det faktum, at Ghost nu er oppe i den liga, hvor man kan begynde at tale om et stort samlende headliner band.
Måske den hedder Orange Scene kl 01 i 2020?