Slutningen af januar betyder traditionen tro When Copenhell Freezes Over. Og traditionen tro var det atter i Lille Vega at arrangement blev afholdt!

Defecto. Lille Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Defecto. Lille Vega.
Foto: Jannie Ravn Madsen

Med over 600 deltagende var det for første gang nogensinde et udsolgt Lille Vega, der lagde hus til metalfolkets store fest. For en stor fest, det er Copenhell Freezes Over nu engang! Man kunne så måske med rette diskutere, om kapaciteten ikke bør sættes en lille smule ned til næste år. For selvom man næsten ikke kan tillade sig at klage, så var vi sgu’ næsten FOR mange til den store oplevelse.

Musik var der nok af denne lørdag aften og da klokken slog 19.15 præcis var første band klar på scenen i Lille Vega. Defecto. Et band der må siges at have fået godt vind i sejlende på det seneste, med både fantastiske anmeldelser for deres debut Excluded og efter at have vundet en plads som support for Metallica i Royal Arena d 9. feb, efter en , lad os bare kalde det, meget omdiskuteret konkurrence på facebook fornyligt.
Men folket var kommet tidligt for at opleve Defecto. Lille Vega var allerede godt pakket, da bandet, ført an af en (knæ)skadesramt Nicklas Sonne, gik på scenen. Det kan godt være at Sonne denne aften ikke kunne bevæge sig hurtigt på scenen, men vokalen sidder altså fortsat lige i skabet, hos det progressive power metal band. Det gjorde lyden derimod ikke for bandet denne aften i Vega. Flere gange buldrede bassen afsted. Så højt at det flere gange gjorde det umuligt at høre detaljerne i bandet’s på én gang både komplekse, men også melodiske musik. Det har Lille Vega simpelthen gjort bedre før! Defecto er dog pisse hamrende dygtige i hvad de gør.

Efter Defecto var det tid til min LLNN debut. Denne foregik på den mindre Lounge scene, hvor

LLNN i Loungen. Foto: Jannie Ravn Madsen

LLNN i Loungen.
Foto: Jannie Ravn Madsen

Christian Bonnesen (tidligere Psyke Project) i front for bandet gik på scenen, med hvad de selv kalder post-apocalyptic hardcore. LLNN skulle i sidste ende vise sig at blive aftenens helt, helt store oplevelse for undertegnede. Deres musikalske miks kan vel bedst kan beskrives som et møde mellem rendyrket hardcore kaos på den ene side og en atmosfære, som var det kølig black metal på den anden side. En stor musikalsk oplevelse var det i hvert fald at opleve, hvordan bandet formår at kombinere dette i deres formørkede univers!

Og fra rendyrket mørke til opløftende metalliske pophymner. For nede i Lille Vega ventede Forever Still. Se. Hvis du kan finde et mere hårdtarbejdende band i Danmark end Forever Still, så må du godt lige sige til. Okay det skulle så

Forever Still i Lille Vega. Foto: Jannie Ravn Madsen

Forever Still i Lille Vega.
Foto: Jannie Ravn Madsen

måske lige være Hexis og deres vanvids tours. Men I hvert fald har Forever Still om nogen knoklet sig til hvor de står i dag. Nemlig med en signing hos Nuclear Blast og en lang Europa Tour med Lacuna Coil. De er det sande bevis på, at man kan komme langt med DIY.
Der er ingen tvivl om, at Nuclear Blast har satset stort på danskerne og man forstår det godt. Maja og co. skriver simpelthen fortrinlige sange og beviser gang på gang deres fine fornemmelse for det stærke vers og de gode syng-med-omkvæd. De skriver gode sange og deres nyeste album lyder godt!
Live mangler det bare det sidste og selvom bandet er blevet totalt professionelle i deres musikalske udtryk på scenen, så kunne det altså gøre bandet godt, hvis de enten fik en ekstra guitarist eller en keyboardspiller med, for at gøre deres lyd mere massiv og pompøs i livesammenhæng. I Lille Vega blev det langt hen ad vejen en smule tyndt, fordi deres lyd simpelthen ikke er ligeså storslået som på albummet.

Tyndt var det dog langt fra hos Woes, der gik på Lounge scenen 10 min efter Forever Still havde forladt scenen i Lille Vega. Der blev delt hardcore tæsk ud fra start til slut, med en frontmand Nicolas Meents, der bogstaveligtalt var flyvende, med gentagende crowdsurfing. Woes fik udentvivl gang i aftenens største pit, men om det rent musikalsk holder hele vejen er jeg ikke sikker på. Lyden var massiv, men de helt stærke sange gemmer Woes stadig på.

De stærke sange har Aphyxion derimod efterhånden godt fat på. I hvert fald så stærke til, at de fik gang i aftenens største publikum i Lille Vega. Aphyxion er med deres blanding af moderne dødsmetal og metalcore forrygende velspillet i øjeblikket. Det skyldes ikke mindst, at gutterne fra Ribe har leveret koncerter på stribe i øjeblikket. For når de ikke spiller på de traditionelle scener, så giver de koncerter på folkeskoler. Det har givet dem en kæmpe erfaring, som de nyder godt af i øjeblikket. Ligesom Defecto er Aphyxion nu også klar som support til Metallica i Royal Arena og gør de det ligeså godt dér, som i Lille Vega lørdag aften, er der helt sikkert flere, som vil få fadbamsen galt i halsen i den store Arena!

SEA i Loungen. Foto: Jannie Ravn Madsen

SEA i Loungen.
Foto: Jannie Ravn Madsen

Den sidste store fadølsfest til When Copenhell Freezes Over blev derimod sat, da SEA rundede af i Loungen. Efter en aften med drøn på, var det nu rart med noget traditionelt heavy rock og med SEA bliver denne leveret i absolut topklasse. Det er simpelthen bare et vanvittigt velspillet band, som gør sig godt på en scene. Jeg har dog oplevet bandet bedre end denne aften. Bl.a. til Nordic Noise sidste år, hvor de leverede én af årets største oplevelser. Lyden i Loungen denne aften satte sine begrænsninger. For der hvor jeg stod var guitarene for lave og dermed røg en stor del af tyngden. Det bliver dog spændende at høre SEA’s kommende 2’er. Bandet er et forrygende liveband, men mangler lige det helt store hit! Det håber vi kommer på den kommende udgivelser, der ser dagens lys til maj!

When Copenhell Freezes Over var en glimrende oplevelse. Udsolgt og mange gode koncerter. Man kan måske overveje, om ikke publikums oplevelse bliver en smule bedre, hvis man skar arrangementet ned med 100 billetter. Det kan måske overvejes til næste år. Og så var lyden i Vega denne aften altså en skuffelse.

8-penta