epica

Mark Jansen fra Epica & Weiss på Copenhell 2016

Det store hollandske symfoniske metalband, Epica, er i dag på gaden med deres nyeste udspil, “The Holographic Principle”. Tidligere på sommeren spillede bandet på Copenhell. Her fik vi os en snak med guitarist og sangskriver Mark Jansen. 
En snak om det nye album, deres danske forbindelse og det store spørgsmål, som florerede i pressen lige op til Copenhell: manglen på kvindelige artister på festivaler!

Hej Mark. Først og fremmest velkommen til Danmark. Det har taget noget tid for jer at finde her til, må man sige.

Haha, ja. Vi har simpelthen ikke kunne finde vej. Vi har ikke kunnet finde det rette kort, der første os her hen. haha.

Men endelig langt om længe skal I altså spille i Danmark. Og så har I jo et nyt album på vej.”The Holographic Principle”. Det er noget af en titel. Hvad handler det om?

Ja, altså siden “Design Your Univers” er vi blevet mere og mere inspireret af videnskaben. Kort fortalt vil vi med”The Holographic Principle” undersøge idéen omkring virtual reality. Det faktum, at man i dag,  blot ved hjælp af en hjelm, pludselig kan havne i en anden virkelighed. Hvis udviklingen fortsætter sådan her vil man måske ende med, at kunne tage en hjelm på og havne i en virkelighed, hvor man til sidst ikke kan kende forskel på den fiktive verden, som altså ikke er virkeligheden og så den “rigtige” verden, som du og jeg lever i. Ender vi f.eks med ikke at kunne kende forskel på det virkelig og fiktive, når man f.eks ser, at teknologien kan udvikle hologrammer, der er nøjagtig ens med virkeligheden?
Det er et spændende og interessant emne, hvor man kan fantasere og undre sig en masse.

Så vil du i virkeligheden kunne kalde dette et konceptalbum?

Nej. Det er ikke et egentlig konceptalbum. Men der er bestemt en rød tråd igennem, som altså er den jeg nævnte før.

Hvilken musikalsk retning kan vi forvente af Epica på det nye album?

Vi har indspillet alle instrumenterne live for første gang nogensinde. Så det er allerede en stor forskel i forhold til de andre albums! Vi har tidligere optaget en DVD, hvor orkesteret blev indspillet live. Men nu har vi det også på et album. Så det er vildt fedt! Guitarerne er mere i front, hvilket får lyden til at blive en anelse mere brutal. Det er generelt et ret hurtigt album, med nogle hårde numre. Men det er altså vigtigt for os også at holde fast i det faktum, at vi nu engang er Epica. Så det orkestrale, som vi indspiller med et rigtigt orkester, er i fokus. Selvom samples i dag er så gode som de er, så er der altså noget charme ved, at man kan høre de rigtige instrumenter på optagelsen!

Det gør det vel også til en mere bombastisk oplevelse?

Ja, helt bestemt og det giver generelt set et mere naturligt lydbillede.

Og så arbejder I jo atter sammen med producer, Jacob Hansen, som har mixet det nye album.

Ja han har mixet det. Vores producer fra Holland har med produktionen gjort et fantastisk job, men det er godt at få nogle friske øre på projektet i forhold til mix. Jacob er fantastisk dygtig til sit håndværk og har lavet nogle flotte produktioner. Så det er en rigtig god kombination for os.

Ja. Han har jo også tidligere arbejdet sammen med flere melodiske metalbands, som Volbeat og TYR. Så det virkelig som et naturligt samarbejde.

Ja, han er bestemt den rette mand for jobbet.

Nu har I spillet en række festivalshows denne sommer. Og særligt med bands i jeres symfoniske stil, så tænker jeg, at der stilles enormt høje krav til jeres lyd, når I spiller live. Så når I er på en festival, som på Copenhell, oplever du så, at der live kan være problemer med f.eks vindstød?

For os på scenen er det som et hvilket som helst clubshow, men for lydmanden kan det bestemt være nogle hårde dage på kontoret. Haha. Specielt når der er meget vind. Vi spillede på Sweden Rock Festival, og der var meget vind. I slutningen af showet kom der også en ordentlig regnskylle. Men ja. Vinden kan være et kæmpe problem, og når det sker, så føles det lidt som om man ikke helt ved hvad man laver. Man føler sig lidt som en bold der bliver sparket væk.
I dag er det gudskelov bedre vejr, med ikke så meget vind. Så jeg regner med, at det kommer til at lyde godt.
Jeg lyttede tidligere i dag til Tremonti, som spillede på den samme scene som os og det lød godt. Så jeg er bestemt optimistisk!

Så du har været inde og tjekke Copenhell ud efter du ankom?

Ja, jeg elsker at gå rundt på pladsen og mærke stemningen og atmosfæren. Opleve om folk er i godt humør og inde i musikken osv.

Så hvad synes du om Copenhell?

Jeg så den store scene, den mellem store, som vi spiller på, og så den lille. Jeg synes det er godt. Det er dejligt med scener der ligger tæt på hinanden. I forvejen kan man ikke nå at se alle bands, men hvis man virkelig godt vil se to bands der spille samtidig, så kan man nå hurtigt komme fra den ene scene til den anden. På de store festivaler er det umuligt. Her kan du faktisk se det du vil og tage dig tid til det.

Op til Copenhell har der i den danske musikpresse været et generelt stort spørgsmål om mangel på kvindelige artister på danske festivaler. Der bliver simpelthen booket flere bands/solister med mænd, end med kvinder. Her på Copenhell er Epica jo netop et band med en kvindelig artist. Hvad tænker du om denne diskussion? Er det overhovedet relevant at diskutere?

Uha, det er godt nok et svært spørgsmål. For det første ved jeg ikke hvor mange kvindelige artister der bliver booket. Jeg kender ikke talene. I Epica ser vi os ikke som et band, med et kvindeligt medlem. Vi ser os som et metalband. Jeg synes altid det har været forvirende med selve termen “female fronted band”. Arch Enemy er female fronted og vi er female fronted. Men man kan slet ikke sammenligne os. Det er helt forskelligt musik. Men jeg er bare glad for at vi er her.
Dét sagt, så er det da altid rart at se en kvinde på scenen, haha. Så helt klart en opfordring til bookerne: book flere kvinder!

Det er hermed givet videre! Vi siger mange, mange tak til Mark for interviewet og tillykke med det nye album”The Holographic Principle”

Epica efterfølgende blevet offentliggjort til en koncert i Amager Bio d 3 marts!