Interview med Blind Guardian på Copenhell 2016. Marcus Siepen, Søren Weiss, Frederik Ehmke

Interview med Blind Guardian på Copenhell 2016.
Marcus Siepen, Søren Weiss, Frederik Ehmke

Et af årets hovednavne på Wacken Open Air er det legendariske tyske power metal band, Blind Guardian, der tidligere denne sommer leverede en forrygende koncert på Copenhell. 

Og netop på Copenhell fik vi, inden koncerten, en snak med guitarist Marcus Siepen og trommeslager Frederik Ehmke omkring det nye album, arbejdet med producer Flemming Rasmussen og så naturligvis lidt om den legendariske koncert på Rust tilbage i 1996! Intet er i den forbindelse glemt skal jeg hilse at sige!

Jeg sidder her med gutterne fra Blind Guardian, der spiller deres blot anden, og hold nu fast, første danske koncert i 20 år.

Markus: Hahaha, ja. 2 albums produceret i Danmark og to koncerter spillet. Alt hænger sammen.

Først og fremmest, tillykke med jeres seneste album. Hvad ønsker I at fortælle med titlen “Beyond The Red Mirror”?

Markus: Vi havde brug for et navn… Haha. Ej, det er et konceptalbum. Og faktisk er konceptet baseret på nogle af de sange vi havde på “Imaginations”-albummet, som vi udgav for 20 år siden, og som jo faktisk er indspillet i Danmark. Fortællingen handler om en person, der er nødt til at gå igennem en portal, for at komme frem til en anden verden, hvor han skal bringe balance i universet. Den portal er det røde spejl  – “The Red Mirror”. Så ja, han skal igennem det røde spejl for at opfylde sin skæbne.

Albummet virker i sin helhed en smule mere progressivt end jeres tidligere albums. Særligt det første nummer “The Ninth Wave”. Hvordan ser I det?

Markus: Der er enkelte sange der er meget episke og progressive ja. Men der er også sange der er det direkte modsatte. Som f.eks “Prophecies” som er mere straight forward. Og “Twilight Of The God” er hurtigt speed metal. Så der er lidt af hvert. Jeg synes albummet her har alle aspekter af hvad Blind Guardian står for rent musikalsk. Vi kan godt lide den diversitet. Hvis hele albummet var prog eller hele albummet var hurtige speed metal sange ville det blive kedeligt i længden.

Efter 30 år i branchen, hvordan formår i hele tiden at holde musikken frisk og inspirerende. Hvad inspirerer jer?

Frederik: Det der omgiver os i den periode, hvor vi er lige nu. Eftersom tiden er skiftet meget igennem 30 år, så er det hele tiden noget nyt. Men mere præcist må det helt klart være fantasy litteratur og her dukker der hele tiden nye fortællinger op. Så det er helt klart en gennemgående inspiration. Vi prøver også altid at få så meget ud af det der kommer fra os selv som muligt. Og så handler det altså også om hvilket humør du er I.

Markus: Helt klart. Og så tror jeg også at det handler om, at man hele tiden bibeholder en passion for sit instrument.  Jeg tager min guitar op og spiller lidt og pludselig dukker der et par idéer op. Vi gør det vi kan lide og det tror jeg man som lytter kan høre.

Og så har I jo et nummer som “Valhalla”. Nu er vi I Danmark og I har spillet meget i Sverige og Norge. Hvor stor en inspirationskilde er den nordiske mytologi for Blind Guardian?

Frederik: Jeg tror egentlig, at det lægger sig godt op ad det overordnede tema, som jo er fantasy. Det stikker som sådan ikke ud. Men jeg bliver mest inspireret af eksempelvis tekster fra Tolkien. Men vi er helt klart alle optaget af den nordiske mytologi og det er jo også derfor vi nu engang lyder som vi gør. Det er en vigtig del af bandet rent musikalsk.

I nævnte tidligere, at I har fået produceret et par albums (“Imaginations From The Other Side” og “Nightfall In Middle-Earth”) her i Danmark. I har faktisk arbejdet sammen med Flemming Rasmussen (tidl. Metallica og Morbid Angel producer). Hvordan var han at arbejde med? Kan I huske noget bestemt fra perioden?

Markus: Frederik, jeg kan ikke huske, at du var der?!? hahah….

Frederik: Jeg kan huske, at jeg har lyttet til de albums…haha.

Markus: Det var helt klart et stort skridt for os. Jeg kan huske, at det skridt vi tog tilbage i 1994 med indspilningen af “Imaginations” albummet, var kæmpe stort for bandet, for det var første gang, at vi arbejdede med Flemming og han kunne lære os en pokkers masse. Bl.a. det at spille tight på trommerne osv.

Haha, det må han i sandhed også have været manden til. Han har jo trods alt arbejdet sammen med Lars Ulrich tidligere.

Markus: haha ja det kan man sige! Men ja. Vi lærte en masse fra Flemming og vi elskede de produktioner han kunne give os. Det var naturligvis en af grundende til, at vi valgte at arbejde sammen med ham. Han er en herlig person. Jeg ved med sikkerhed at begge albums “Imaginations from The Other Side” og “Nightfal In Middle-Earth” i dag står som to af de største og vigtigste udgivelser for fans af Blind Guardian. Så jeg antager at vi gjorde noget rigtigt der!

Og nu er I jo så endelig, og ja, langt om længe tilbage i Danmark, hvor I spiller jeres kun anden koncert nogensinde. Jeres første koncert var et klubshow på RUST tilbage i 1995…

Markus: … 1996 faktisk. haha. Det er præcis 20 år siden ja. Dét..var…legendarisk! Haha. Alle dem der var til showet ved hvad jeg taler om (bandet var fulde og stemningen var fantastisk). Det er faktisk et af de shows vi stadig taler om den dag i dag. Det er fantastiske minder! Måske jeres læsere oven i købet kan hjælpe mig lidt her. For vi ved, at der var et kamera tilstede og siden den dag har vi ledt efter optagelsen. Ikke fordi vi ønsker at gemme eller slette den, men simpelthen fordi vi ønsker at se det igen. haha. Så hermed en opfordring: Hvis der er nogen af jer derude der har en optagelse fra koncerten, så tøv ikke med at kontakte os!!

Det hermed givet videre.

Markus: Haha. Vi er nødt til at udnytte de chancer vi har. Men altså. Det show var unikt… og specielt.

Frederik: Det er en god og diplomatisk måde at sige det på. haha.

Markus: Det var så sandelig unikt. Det var aldrig sket før og det er aldrig sket siden. Det var.. sjovt! haha.

20 år efter, hvad forventer I af showet her på Copenhell?

Markus: Først og fremmest så er vejret jo herligt, hvilket faktisk kan være en anelse belastende på scenen, når man får solen lige i hovedet. Men vi glæder os. Vi håber at publikum kan lide det vi kommer med.

Frederik: Det gode ved at spille tidligt, eller i hvert fald tidligere end hvad vi normalt spiller er, at publikum ikke er trætte…

Markus: … ja, så VI kan gøre dem trætte, haha!

Frederik: Ja, det er nyt for os. haha. Så jeg glæder mig faktisk til at opleve hvordan det er med et publikum der er helt friske og ikke har stået hele dagen og bagt i solen, for så at skulle holde sig friske til den sene aften koncert. Lad os se hvad der sker. Jeg er meget spændt på det!

Markus: Jeg har aldrig spillet et gig med solbriller. Måske dagen til det er kommet i dag!

Vi glæder os i hvert fald meget til at se jer på dansk jord igen efter alle disse år. Mange tak for snakken og god koncert!

Markus: Mange tak! Vi ses derude!

Blind Guardian 
Wacken True Metal Stage 
Fredag kl 22.30