IMG_8544

Roky Erickson. Live i Pumpehuset. Foto: Weiss

Man kan sprøge sig selv hvor Uncle Acid, Ghost, Kadavar og Blues Pills ville være idag, hvis ikke det havde været for bl.a. Roky Erickson og hans gamle syrerock band The 13th Floor Elevators. Forleden stod (eller ja, sad) legenden i Pumpehuset.

Når snakken falder på slut 60’ernes psykedeliske rock er det umuligt ikke også at nævne The 13th Floor Elevators! Roky Erickson og resten af elevator banden var måske dét første band, der ved hjælp af div. rusmidler og dertilhørende lange syrede passager, satte gang i hele den psykedeliske rock æra.

Sidenhen tog selv samme rusmidler nær livet af Roky Erickson, der gik ned i et kæmpe psykologisk hul. Et hul hvor skizofreni og andre psykiske lidelser gjorde, at manden igennem 70’erne og 80’erne måtte spærres inde på psykiatriske afdelinger.

Musikken har Roky Erickson dog altid leveret og selv i hans mest kritiske periode var det musikken der holdt ham i live. Og det var i dén periode han udgav det anmelderne kalder for psykedelisk horrorrock, hvor numre som “If You Have Ghost” og “Night of the Vampire” sidenhen er blevet adopteret af bl.a. Ghost og Entombed!

Koncerten i Pumpehuset var min første koncert nogensinde med Roky Erickson. Og ud fra hans nuværende helbred kunne det måske også godt ligne, at det bliver min sidste. For Roky Erickson ligner og er altså en træt mand. Det må man simpelthen bare konstatere. Det turbulente liv har taget hårdt på manden, der ikke længere kan klare at stå op igennem en hel koncert. Erickson blev hjulpet på scenen af bandets bassist og satte sig på en stol inden koncerten kunne sparkes igang.

På trods af mandens helbred, så fornemmede man en helt igennem fantastisk ærlighed og skrøbelighed i musikken. Numrene blevet leveret med en smertende intensitet, der gjorde at når man lyttede til Erickson’s vokal, så var det både bevægende og livsbekræftende på én og samme gang. Ja det var sgu’ nærmest helt smukt. Roky Erickson synger fortsat overraskende godt. Det burde ikke være muligt. Men han KAN altså stadig levere en vokalpræstation, der gør hans numre respekt!

Her til aften var fokus på The 13th Floor Elevators, hvor kun to numre var fra hans soloperiode. Så der blev i sagens natur syret ud på bedste vis. Aftenens absolutte højdepunkter var da en smuk udgave af balladen “Splash” og hittet “You’re Gonna Miss Me” rundede en nostalgisk aften af inden ekstranumrene. Her kom Erickson tilbage på scenen og gav os stående “Two Headed Dog (Red Temple Prayer)” og “Night of the Vampire”.

På en aften hvor unge metalfans i Corrosion Of Conformity og Crowbar t-shirts festede med det grå guld, der ligesom Erickson var unge i 60’erne, var nostalgien til at føle på. Nutidens rockbands i dag har alt at takke Roky Erickson for!

En på mange måder rørende og inspirerende aften!

8-penta