vanirSÅ fik Vanir endelig – som i ENDELIG – dén produktion og dén lyd vi er flere der har ventet på i flere år.
Atter, fristes man til at sige, har Vanir ændret lydbillede. Denne gang er sækkepiben blevet udskiftet med et keyboard og langt om længe har bandet, rent produktions mæssigt, fået en lyd på en udgivelse, der gør dem ret i deres potente liveudtryk.

Fælles for de foregående udgivelser har nemlig været en alt, alt for spinkel produktion i særligt trommernes lydbillede.

På “Alder Rök” er der endelig blevet strammet op! Og det klæder musikken, der nok er blevet endnu mørkere omend endnu mere storslået end nogensinde før pga. det nu symfoniske aspekt.

Personligt var jeg glad for Vanir’s brug af sækkepibe, men det havde sine naturlige begrænsninger i sangskrivningen. Med implementeringen af et keyboard, har bandet fået åbnet op for langt flere muligheder i deres “nye” lyd. Og det udnytter Vanir på store dele af “Alder Rök”!

Det potente vikinge/death metal udtryk har fået et symfonisk løft og særligt på albummet’s  nummer to “Pretorian” giver det hele mening. Dette er klart et af Vanir’s bedste numre nogensinde. Og lad os bare i den forbindelse slå fast, at Ensiferum ikke har levet forgæves her.

Men Vanir virker som om de nu på rette vej. Deres mørke lyd, der minder mig om et solidt miks mellem moderne Satyricon, Amon Amarth og førnævnte Ensiferum, bør være her Vanir skal have sin plads fremover. Det håber jeg i hvert fald for dem. For nu er det altså på tide at Vanir finder sin plads, hvis det store skal ske for dem.

Nu gælder det så i midlertidig om for bandet, at de fremover kan skrive de helt stærke sange. Sange hvor det mørke og ekstreme udtryk går hånd i hånd med de helt stærke melodiske hooks! Det kan de på “Pretorian”, “Unrepentant” og det gør de på den smukke (ja sgu’ så!) “Wrath of Sutr”.

Fortsætter de den stil kan jeg ikke se, hvorfor Vanir ikke skulle blive et af Danmarks vigtigste eksportnavne fremover!

Opsummering: Atter har Vanir skiftet stil. Ud med sækkepiben og ind med keyboardet. Det symfoniske aspekt klæder i dén grad bandet’s lyd, der nu er endnu mere storslået end før. Nu skal de helt stærke sange bare skrives og det er de så sandelig også godt på vej med på “Alder Rök!”
En af årets største overraskelser!

Lyt specielt til: “Black Legion”,”Unrepentant”, “Pretorian” og “Wrath of Sutr”

For fans af: Satyricon, Dimmu Borgir, Amon Amarth, Ensiferum og Suidakra

Vanir – Alder Rök udgives via Target/Mighty Music d 26 februar