HamradunÅrets sidste albumanmeldelse på Blastbeast.dk er en realitet. Vi stikker denne gang snuden mod nord, hvor det nye færøske folkrock band Hamradun er klar med deres debut. 

Sangskriver og tekstforfatter hos Hamradun er den tidligere TYR sanger Pól Arni Holm, og debutten trækker da også på spor fra det helt tidlige TYR, inden de gik i en mere mainstream inspireret retning, med flere engelsksprogede sange på Metalblade Records.

Dét er der ikke skyggen af hos Hamradun, hvis sange alle er sunget på færøsk og gammelt dansk.
De i alt 7 sange på albummet oser hele vejen igennem af nordisk melankoli, hvor man omgående fornemmer de ruskende vinde i Færøernes til tider ofte barske natur.

Åbningsnummeret “Sneppan” er albummet’s “tungeste”, hvor det tætteste vi kommer på egentlig heavy metal er verset’s pumpende riffarbejde, der bliver afløst af et forløsende og super melodisk omkvæd. Selvom man ikke forstår sproget, så sætter melodilinjerne sig relativt hurtigt på nethinden.

Som sådan er Hamradun langt fra metal. På det punkt skiller bandet sig endvidere ud fra TYR, selvom det er oplagt at sammenligne. Hamradun tager nemlig langt mere udgangspunkt i det færøske sprog med en folkrocket kant.

Det er melankolien fremfor det tunge guitariff, der er i hødesæde her. Det virker! Dette er folkrock med tryk på FOLK. Hør f.eks. bare på visen “Sinklars Visa”. Og dét selvom der ikke bliver brugt hverken violin, drejelire eller harmonika for at forstærke udtrykket. Det klare teksterne og musikkens dynamik helt selv.

Ud over Pól består bandet bl.a. af John Egholm på guitar, der til dagligt gør sig i det færøske doom metal Hamferd.

Hamradun er et spændende og alternativt udspil til folkrock. En scene der i den grad trænger til at få sig et langt mere seriøst ansigt udadtil, end med bands der blot spiller op til drukfester i sjovt vikingetøj. Dét er der ikke skyggen af her og det er skønt!
Som sådan er musikken ikke videre original, men sangene er velskrevne og vinder på deres melankoli og skarpe melodier.

Opsummering: Hamradun er et herligt folkrocket og melankolsk udspil, der bør være et oplagt købt for alle fans af folkrock og folkmetal. Er du typen der godt tør udforske den såkaldte verdensmusik er der også noget godt i vente her. Færøerne har fået sig endnu et fedt band i rækken! Tjek det ud!
Lyt specielt til: ”Sneppan”, ” Útlegd”, ”Sinklars Visa”
For fans af: TYR, Sólstafir, Hamferd, Skalmóld

Hamradun udgives via Tutl Records