Maryland DeathfestUndertegnede er netop ankommet til Baltimore, Maryland. Fra på torsdag går det løs på dette års festival, der i år kan præsentere måske dét bedste program indenfor death, doom, thrash og grindcore overhovedet. 

Over 100 navne venter og det er naturligvis umuligt at nå alt. Men her kommer et udpluk af de navne som undertegnede glæder sig mest til ved årets festival. Fra de helt klassiske navne til den dybe undergrund.


Winter

Iskold death/doom metal fra New York er i vente når Winter spiller en af deres få koncerter. Bandet der er signet på Southern Lord har siden 1988 ulmet og opnået et større følge i undergrunden. Særligt på baggrund af deres eneste fuldlængde album “Into Darkness” fra 1990. Et album der af doom metal fans har opnået et nærmest kultagtigt status og som siden er blevet udgivet i flere re-issues.

YOB

Vi bliver i den tunge ende. For et af verdens bedste doom metal bands venter. YOB fra Eugene, Oregon udgav sidste år pladen “Clearing the Path to Ascend” og sikrede sig omgående titlen som årets udgivelse hos os sidste år. Særligt på baggrund af den imponerende afslutter “Marrow”, der med sine hele 19 minutter er et af de smukkeste metalnumre der nogensinde er skrevet. Det er naturligvis store ord. Men giv dig tid til at lytte på nummeret selv herunder og drøm dig væk i smukke klangflader til noget af det bedste sangskrivning i nyere tid.

Bloodbath

Et af årets hovednavne er Bloodbath. Bandet er tilbage med udgivelsen af “Grand Morbid Funeral” og med Nick Holmes på vokal. Svenskerne spiller på alle tænkelige festivaler denne sommer. Fra Maryland Deathfest til Sweden Rock til Copenhell og Wacken. Alligevel skal dette band opleves på Maryland Deathfest, da de spiller deres første USA nogensinde på denne festival. Og så skal formen da lige tjekkes ud inden de om et par uger river hovederne af os alle på Copenhell.

Arcturus

Med ICS Vortex, tidligere kendt fra Dimmu Borgir, på vokal og Helhammer fra Mayhem på trommer kan det umuligt gå galt for det eksperimenterende avantgarde metal orkester Arcturus fra Norge. Det er umuligt at sætte Arcturus i bås. Det ene øjeblik er det elementer fra black metal der står stærkest og det næste øjeblik symfonisk metal, så selv Devin Townsend ville tabe pusten. Musikken er udefinerbar, men om ikke andet er dette band nok det mest polerede orkester rent lydmæssigt på hele Maryland Deathfest. Det bliver et interessant møde med flere stilarter. Spændende bliver det om amerikanerne er klar på det!

Einherjer

Et af de første vikinge metal bands nogensinde. Einherjer fra Norge kan prale med at være nogle af de sande grundlæggere for hele vikinge/folk metal genren. Dannet tilbage i 1993 og siden 1996’s “Dragon Of The North” har nordmændende udgivet 6 skærringer hvoraf den seneste “Av Oss, For Oss” fra 2014 modtog glimrende anmeldelser.
Det skal nok blive interessant at opleve Einherjer give amerikanerne baghjul med ægte skandinavisk kølighed.

Agoraphobic Nosebleed

For første gang nogensinde spiller Agoraphobic Nosebleed live. Dét skal naturligvis opleves. Grindcorebandet der er dannet helt tilbage i 1994 har, på trods af sin relative lange karriere, kun udgivet 4 fuldlængder. Hvor “Altered States of America”, med dens i alt 100 numre og en spilletid på 21 minutter må siges at være den mest opsigtsvækkende. Den seneste fuldlængde skal findes helt tilbage til 2009, hvor bandet udgav “Agorapocalypse” på Relapse Records. På Maryland Deathfest spiller Agoraphobic Nosebleed  midt om natten. Spørgsmålet er om det er en fordel, eller om vi er for udmattede til de tæsk der venter?

Razor

Gode gamle Razor. Det canadiske thrash metal band dannet helt tilbage i 2014 vil på Maryland Deathfest spille deres første koncert i USA siden 1992. Der er dømt nostalgi for fuld udblæsning når “The Marshall Arts” forhåbentlig sparker koncerten igang og numre fra “Violent Restitution” og mere fra bandets klassiske bagkatalog klinger ud over Baltimore lørdag aften fra hovedscenen på Edison Lot.

Dette var kun en brøkdel af hvad det fulde program byder på. Men dette er i hvert fald et udpluk af navne som der vil blive sat fokus på herover fra vores side. Uden dog at forglemme navne som Primodial, Obituary, Devourment, Conan, Twilight of the Gods, Anaal Nathrakh, Amorphis, Demilich, Tsjuder og Portal.

Imorgen begynder festivalen med et stramt program på spillestederne Soundstage og  Ram’s Head Live, hvor der kun er fokus på det helt tunge. Vi snakker doom og sludge på Ram’s Head Live og dødsmetal på Soundtage.

Weiss over’n’out – for now!